Emilia-Romagna

10x buon appetito in ‘de buik van Italië’

Emilia-Romagna is misschien wel de lekkerste regio van heel Italië. Allerlei overheerlijke specialiteiten zijn hier ‘geboren’ , van lasagne tot tagliatelle en tortellini, van mortadella tot Prosciutto di Parma en culatello, van piadina tot Parmezaanse kaas en aceto balsamico… Ga met ons mee op een heerlijke ontdekkingstocht langs tien heerlijk delicatessen die je tijdens je vakantie in dit stukje Italië moet proeven! Lasagne alla bolognese Een echte klassieker uit de Bolognese keuken! Hoewel, lasagne zelf was al bij de oude Grieken een populair gerecht. De naam lasagne zou dan ook zijn afgeleid van het Griekse laganon: plat deeg in smalle …

Lees meer »

FICO Eataly World – het beste uit de Italiaanse keuken

Vuoi essere fico? Wil je cool zijn? Met die vraag opent de website van het nieuwe themapark van Eataly, FICO Eataly World, dat op 15 november de deuren opent, vlak bij Bologna. Het park zelf gaat er volgens de site in elk geval heel cool uitzien! FICO – Fabbrica Italiana Contadina FICO staat voor Fabbrica Italiana Contadina en wil je op culinair gebied het beste van Italiaanse bodem laten zien. Voor het eerst vind je alle culinaire tradities van de twintig verschillende regio’s op één plek. Op een oppervlakte van ruim honderdduizend vierkante meter proef je de beste producten en …

Lees meer »

Rocchetta Mattei – een kasteel uit een sprookje

Op nog geen uur rijden van Bologna, grofweg halverwege de SS64 die Bologna met Pistoia verbindt, staat de adembenemend mooie Rocchetta Mattei. Dit kasteel lijkt zo te zijn weggelopen uit een sprookje… Vandaag nemen Erwin en Nicole ons mee naar dit bijzondere kasteel, dat van binnen net zo verrassend is als aan de buitenzijde. Erwin: ‘Vanaf het moment dat we over dit kasteel hebben gelezen, wilden we graag een bezoek brengen aan deze unieke plek. Deze zomer kwam onze wens uit en hebben we dit onbekende pareltje in de regio Emilia-Romagna met eigen ogen mogen aanschouwen. Ruim voor ons bezoek …

Lees meer »

De 10 beste osteria’s van Bologna

Waar eet je in Bologna het lekkerst? Bij een van deze tien traditionele osterie! Een osteria is een informeel restaurant waar je simpele gerechten eet, vaak aan lange houten tafels. We hebben een lijst gemaakt van de tien osterie waar je volgens de Bolognesi het beste eet. Let op: het gaat daarbij écht om het eten, dus verwacht geen mooie inrichting of sfeerverlichting, dat is immers bijzaak! Buon appetito! Osteria dell’Orsa Dell’Orsa (Via Mentana 1) is een begrip in Bologna. Lange houten tafels, en in de zomer ook een terras. Er heerst altijd een aangename chaos en je moet niet …

Lees meer »

Neptunus en zijn zeemeerminnen

Wie Bologna bezoekt, kan niet om Neptunus heen. De fontein met de zeegod pronkt op het Piazza del Nettuno, vlak naast het Piazza Maggiore, en is een geliefde ontmoetingsplek voor verliefde stelletjes. De Bolognesi noemen de Neptunusfontein liefkozend al Żigànt (de reus). En geef ze eens ongelijk: de enorme zeegod kijkt trots uit over het Piazza Maggiore, terwijl er vier zeemeerminnen vrolijk om hem heen hangen. De ontwerper van deze Neptunus is Giambologna, een Vlaamse beeldhouwer die onder andere werkte voor De’ Medici in Florence. De ontstaansgeschiedenis van de Bolognese fontein begint ook eigenlijk in Florence. Nadat Giambologna een wedstrijd …

Lees meer »

Pagani – Italiaans design ten top

Bij Italië denk je meteen aan de fantastische keuken, aan de oneindige culturele hoogtepunten en aan de prachtige stranden. Italië is daarnaast ook het land van hoogstaand design – van beroemde modemerken (met prachtige kleding, kleurrijke tassen en perfect gevormde schoenen) tot meubels en lampen, van keukenaccessoires (met Alessi en Bialetti als grote namen) tot auto’s. Door die laatste designtak liet Ciao tutti-lezer Erwin van Heteren zich inspireren tijdens een reis In de regio Emilia-Romagna, in de zogenaamde motor valley, het gebied tussen Modena en Bologna. Hier vind je onder meer de fabrieken van Maserati, Ferrari, Lamborghini en Ducati. Sommige …

Lees meer »

La Grassa – Bologna voor lekkerbekken

Een van de bijnamen van Bologna is la grassa, de vette. De Bolognese keuken is namelijk de rijkste en vetste van heel Italië. Bolognese koks werken veel en graag met producten als boter, room, vlees en kaas en op het menu van Bolognese restaurants prijken goedgevulde pasta’s, stevige vleeswaren, gerijpte kazen en heerlijke hammen. Liflafjes krijg je in Bologna niet voorgeschoteld: uitgebreid en stevig tafelen is hier aan de orde van de dag. De hoogste tijd dus om van deze città grassa te gaan genieten. Alle specialiteiten van de stad en de streek proeven gaat je tijdens een paar dagen Bologna niet …

Lees meer »

De scheve torens van Bologna

Pisa staat bekend om zijn torre pendente, scheve toren, maar wist je dat Bologna wel twee scheve torens telt!? Zoals we gisteren al vertelden, is een van de bijnamen van Bologna la turrita, oftewel de getorende. Ooit was Bologna namelijk wat Manhattan nu is: een bruisende verticale metropool. In de middeleeuwen stond de stad vol torens, in alle soorten en maten. In die tijd telde Bologna meer dan tweehonderd torens. Net als in San Gimignano dienden deze torens ter verdediging en bescherming van de inwoners van een stad. Maar een toren was ook en vooral een statussymbool. Hoe machtiger en rijker een familie was, hoe …

Lees meer »

Archiginnasio – boekenparadijs in Bologna

Onlosmakelijk verbonden met Bologna als la dotta, de geleerde, is het Palazzo dell’Archiginnasio, dat verscholen ligt tussen de portici naast de San Petronio. Ooit was dit een faculteit van de eerste universiteit ter wereld, nu huisvest het een bibliotheek en een museum. Het gebouw zelf dateert uit 1562, toen het werd opgeleverd als de eerste centrale zetel van de Universiteit van Bologna. Tot die tijd waren studenten en professoren voor hun colleges en bijeenkomsten aangewezen op allerlei verschillende plekken in de stad. Het palazzo werd al snel de thuisbasis van studenten uit alle delen van Italië (en daarbuiten). Het Archiginnasio ademt historie. Van de binnenplaats tot …

Lees meer »

Bologna – la grassa, la rossa, la dotta & la turrita

Vandaag brengen we een bezoek aan Bologna, een stad die in de loop der tijd maar liefst vier bijnamen heeft weten te verkrijgen. Elk van deze bijnamen karakteriseert deze letterlijk en figuurlijk heerlijke stad in Emilia-Romagna, al is de eerste bijnaam volgens ons de beste… La grassa – stad van het lekkere eten Bologna wordt ook wel la grassa, de vette genoemd. Dit is de meest tot de verbeelding sprekende bijnaam van de stad. Bologna staat namelijk bekend als de culinaire hoofdstad van Italië – en ook wel als ‘de buik van Italië’. Die bijnaam dankt de stad aan haar verse pasta, met name …

Lees meer »

Pasta maken met chef Elisa van Antica Osteria Croce Bianca

Tijdens de culinaire reis met Sarena Solari heeft Elena ontzettend veel lekkernijen geproefd. Zo af en toe mocht ze ook zelf de handen uit de mouwen steken, tijdens een kookworkshop. In restaurant Antica Osteria Croce Bianca, waar chef Elisa de scepter zwaait, maken we een uitgebreide selectie van pastavormen, maar ook gnocchi en pisarei passeren de revue. Bij het terugzien van de foto’s loopt het water ons weer in de mond. Kijk met ons mee naar een middag vol pasta én geniet mee van het diner waar we alles proeven! Elena: ‘We beginnen met het maken van de bouillon. Dat …

Lees meer »

Festa delle Castagne e dei Ricordi in Castell’Arquato

Al meer dan twintig jaar wordt de herfst in het prachtige middeleeuwse Castell’Arquato ingeluid met het Festa delle Castagne e dei Ricordi, het ‘feest van de kastanjes en de herinneringen’. Gedurende twee dagen kun je er proeven van de sfeer van het traditionele boerenleven, onder het genot van lokale gerechten en wijn uit de omliggende heuvels. Elena bracht tijdens de culinaire reis van La Mia Italia een bezoek aan dit festival en laat ons meegenieten met onderstaand fotoverslag. met deze machine worden gaatjes geprikt in de kastanjes, zodat ze niet ontploffen door de hitte al het eten tijdens het Festa delle …

Lees meer »

Kastelentocht in Emilia-Romagna

Emilia-Romagna staat bol van de kastelen. In de middeleeuwen was het immers niet meer dan normaal dat iedere familie van rijke komaf een eigen kasteel bewoonde. Het landschap van deze culinaire streek is daardoor bespikkeld met burchten, vestingen, kastelen, ophaalbruggen en stadsmuren. Elena maakte tijdens de culinaire reis van La Mia Italia een tocht langs drie van deze kastelen: de Rocca Viscontea in Castell’Arquato, het Castello di Vigoleno en de Rocca Sanvitale in Fontanellato. Ga je met ons mee terug in de tijd? We beginnen in Castell’Arquato, waar we eerder al een uitgebreide wandeling maakten. De Rocca Viscontea, vernoemd naar …

Lees meer »

Italiaanse patisserie maken met Sarena Solari

Wat is een culinaire reis met baktalent Sarena Solari zonder een Italiaanse bakworkshop? Patisserie is een essentieel onderdeel van de Italiaanse eetcultuur. Bij het krieken van de dag een cappu’ met een gevulde brioche, tussendoor een krokante cannolo en als dessert profiteroles. Het kan de Italianen niet zoet genoeg zijn! Tijdens de vijfdaagse reis van La Mia Italia steekt Elena dan ook de handen uit de mouwen om de zoete kant van culinair Italië te verkennen. Elena: ‘Op het programma staan eclairs, crostatine met een citrusvulling en zuppa inglese, de Italiaanse variant van de trifle. In drie uur tijd leer …

Lees meer »

Roncole Verdi: het hart van de Culatello di Zibello

Wanneer je van Piacenza naar Parma reist, kom je halverwege het dorp Roncole Verdi tegen, dat ook wel Le Roncole wordt genoemd. Een kleine, op het eerste oog niet zo bijzondere vesting, die om twee redenen echter zeker een bezoek waard is. Zoals de naam misschien al doet vermoeden, is dit dorpje de geboorteplaats van Giuseppe Verdi, de grote operacomponist. In de dorpskerk bracht hij voor het eerst zijn muzikale talent ten gehore. Roncole Verdi is daarnaast ook voor liefhebbers van de Italiaanse keuken een plek om te bezoeken: hier wordt namelijk nog op ambachtelijke wijze Culatello di Zibello gemaakt. …

Lees meer »

Ontdek de mooiste (en lekkerste) plekjes van Castell’Arquato

Sarena Solari, de van oorsprong Italiaanse die vorig jaar met haar bakkunsten op televisie schitterde, organiseert culinaire reizen naar haar Italiaanse thuis: Castell’Arquato. Onder de noemer ‘La Mia Italia’ ontdek je het Italië van Sarena, in al haar culinaire glorie. Elena ging met Sarena mee op pad en doet deze week verslag van deze bijzondere (en lekkere) reis. We starten deze reeks met een introductie van Castell’Arquato zelf, een dorp in misschien wel de culinairste regio van Italië: Emilia-Romagna. Net als voor veel andere dorpen in deze regio is het pronkstuk van Castell’Arquato, de naam zegt het al, een kasteel. …

Lees meer »

De mooiste dorpjes van Midden-Italië

Zo’n tweehonderdvijftig dorpjes in Italië mogen zich de trotse dragers van het keurmerk I borghi più belli d’Italia noemen. Het zijn daarmee officieel ‘de mooiste dorpjes van Italië’. Mooi zijn ze inderdaad, met hun sfeervolle straatjes, bijzondere pleinen en musea, fotogenieke doorkijkjes en hun lange, indrukwekkende historie. In onze vorige Special zetten we de mooiste dorpjes in het noorden van Italië op een rijtje. Nu reizen we een stukje verder, naar het midden van de laars, met de regio’s Emilia-Romagna, Toscane, Umbrië, Le Marche, Lazio, Abruzzo en Molise, met een bezoek aan alle borghi più belli die in 2016 dit …

Lees meer »

Bologna – piazza’s, pasta & portici

Ciao tutti! Omdat Bologna letterlijk en figuurlijk zo’n heerlijke stad is, stippelden we er een unieke route uit die je het beste van de stad laat zien: de mooiste pleinen, de lekkerste adressen voor pasta en andere delicatessen en de langste portici. Ga je met ons mee op een heerlijke ontdekkingstocht in Bologna, stad van ruime pleinen, van verse pasta en van portici, van scheve torens en van studenten? Bologna heeft niet voor niets de bijnaam la grassa, ‘de vette’. Die bijnaam dankt de stad aan de verse pasta, met name de gevulde variant, aan de ragù alla bolognese, aan …

Lees meer »

De mooiste plekjes van Bologna

Na ons bliksembezoek aan Forlì voor de tentoonstelling van Boldini zijn we nu aangekomen in Bologna, de laatste en tevens grootste stad van het kwartet dat we tijdens onze reis bezoeken (we namen jullie voor Forlì al mee naar Ferrara en Ravenna). Gids Marcello staat bij de lobby van Hotel Internazionale al klaar om ons mee te nemen voor een stadstour, maar deze valt letterlijk in het water. Het koelt die middag opeens enorm af en het begint ook nog eens flink te regenen en te waaien waardoor we buiten dus geen foto’s kunnen maken. Het is zelfs zo koud …

Lees meer »

Ravenna – kleurrijke mozaïekkunst

In Ravenna bewonder je de wereldberoemde vroegchristelijke en Byzantijnse mozaïeken, die op de Werelderfgoedlijst van Unesco prijken. De bloeiperiode van de mozaïeken begon in de vijfde eeuw, toen Ravenna de hoofdstad van het West-Romeinse rijk werd, en zou twee eeuwen aanhouden. Maar voordat we al die prachtige mozaïeken gaan bewonderen, kijken we eerst of de werkplaats van Luciana Notturni nog open is (aan de Via Negri 14). Zij is volgens gids Giacomo (die in Ravenna woont) de beste mozaïekenmaakster van de stad. Ze staat op het punt om te gaan lunchen, maar als ze ons eenmaal gezien heeft wil ze …

Lees meer »