Naast de Passeggiata di Sant’Osvaldo is ook de Freud Promenade een mooie wandeling die je vanuit Bolzano kunt maken. Hiervoor neem je vanuit Bolzano eerst de kabelbaan naar Soprabolzano, waar je net als Saskia in de voetsporen van Freud kunt treden.
Met de kabelbaan naar Soprabolzano
Saskia: ‘Vanuit Bolzano neem ik samen met Susanne van Südtirol – Alto Adige (waar je alle informatie voor je vakantie in Zuid-Tirol vindt) de Funivia del Renon (Rittner Seilbahn), die in mei 2009 in gebruik werd genomen. Een gesloten cabine brengt je in twaalf minuten van Bolzano naar Soprabolzano (Oberbozen).
Ik heb enorm last van hoogtevrees, maar dankzij de gesloten cabine hoef ik niet al te veel af te zien. Als je met je rug naar Bolzano gaat zitten, hoef je in elk geval niet in de diepte te kijken.
Al zul je waarschijnlijk net als ik toch niet de verleiding kunnen weerstaan om af en toe even om te kijken; het landschap – met frisgroene wijngaarden in strakke rijen en ranke kerktorens – is echt prachtig!
De kabelbaan start om ongeveer half zeven ’s ochtends (op zondagen een half uur later) met de eerste rit. Tot negen uur ’s avonds vertrekt er elke vier minuten een nieuwe cabine, dus je hoeft nooit lang te wachten. Na die tijd zijn er tot 22.45 uur ook nog ritjes, maar iets minder frequent dan overdag.
Let wel: elke eerste maandag van de maand is de kabelbaan van 15.00 tot 17.00 uur buiten gebruik, voor een technische check.’
In de voetsporen van Sigmund Freud
De Freud Promenade (route nummer 35) loopt over een route van ongeveer zes kilometer van Soprabolzano via Stella di Renon (Lichtenstern) naar Collalbo (Klobenstein) – en eventueel vice versa, al kun je ook terug met de trein.
Saskia: ‘De Freud Promenade dankt zijn naam aan Sigmund Freud, de beroemde Oostenrijkse arts die in de zomer van 1911 zijn vakantie doorbracht bij Hotel Bemelmans-Post in Collalbo.
Aan Carl Gustav Jung schreef Freud in februari 1911: [voor volgende zomer…] zoek ik een plek waar ik alleen kan zijn, met een bos in de buurt. Net voor Pasen, op vrijdag 14 april, vertrekt Freud vanuit Wenen, samen met zijn vriend en leerling Sandor Ferenczi, voor een zesdaagse reis naar Trento en Bolzano, om een geschikte plek te vinden voor zijn zomerretraite.
Bij terugkeer naar Wenen bevalt Renon, net boven Bolzano, hem het best. Hier kan hij wandelen, lezen, schrijven, nadenken, genieten van de rust en van de frisse berglucht.
Op 6 maart 2006, de honderdvijftigste geboortedag van Sigmund Freud, werd de route na een lange periode van herstelwerkzaamheden opnieuw geopend.
De route beslaat ongeveer anderhalf à twee uur. Onderweg kijk je prachtig uit op de Dolomieten, met onder meer de Sciliar (Schlern) en de Catinaccio (Rosengarten) met de Cima Santner (Santnerspitze), de Cima Euringer en de Cima del Catinaccio (Rosengartenspitze).
Ook ontdek je fragmenten uit brieven van Freud, die hier en daar op bankjes worden weergegeven (in het Duits, Italiaans en Engels).
Natuurlijk ontbreken ook de (Maria-)altaartjes en veldkruisen niet:
Je kunt de route heen en terug wandelen, maar je kunt ook net zoals wij deden na een fijne wandeling terug naar Soprabolzano sporen met het rode treintje.’
Meer lezen over deze wandeling? Via deze link kun je een e-book in pdf downloaden over de Freud Promenade (in het Engels).
Aperitivo en diner bij Gloriette Guesthouse
Saskia: ‘Voor Susanne en ik met de kabelbaan afdalen naar Bolzano, schuiven we aan bij Gloriette Guesthouse voor een aperitivo. We proosten op Freud, op Bolzano en op dat schitterende decor van bergtoppen dat nooit verveelt.
Na een bord huisgemaakte tagliolini met zomertruffel dalen we weer af naar Bolzano, waar ik heerlijk bij kan komen van de wandeling in mijn prachtige suite in het Goldenstern Townhouse.’
Wil je meer weten over Bolzano en Zuid-Tirol? Neem dan voor je bezoek aan de stad / streek een kijkje op de website van het ufficio turistico in Bolzano en op de website voor vakanties in Zuid-Tirol.
Dag Saskia,
dank alweer voor je mooie tips!
Even ter aanvulling: Sigmund Freud was inderdaad arts, maar geen psycholoog; hij heeft zich (net als ikzelf) gespecialiseerd in de psychiatrie, en is nadien natuurlijk wereldberoemd geworden door het uitvinden van de psychoanalyse, en door de talrijke boeken die hij hieromtrent geschreven heeft.
Leuk om eens te bezoeken is zijn woonhuis in Wenen, in de Berggasse, waar hij vele jaren lang ook zijn praktijk had.
Lieve groet, Paul, en alvast weer gefeliciteerd met je verjaardag op de 18e!