Home » Kunst uit Italië » De engeltjes van Rafaël
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

De engeltjes van Rafaël

We kennen ze allemaal, deze engeltjes van Rafaël, de een met de armen over elkaar, de ander nadenkend steunend op een elleboog, wellicht ietwat verveeld, omhoog kijken. Deze kleine angeli sieren menig kerstkaart, keukenschort en wat er allemaal niet als souvenir geproduceerd kan worden.

Veel minder mensen weten echter dat deze engeltjes deel uitmaken van een veel groter schilderij, de Sixtijnse Madonna genaamd. Het doek was namelijk een opdracht van het Bendictijner klooster in Piacenza, dat gewijd was aan de heilige Sixtus (San Sisto). Het klooster wilde graag een schitterend altaarstuk, met in de hoofdrol uiteraard hun eigen heilige, vergezeld van Maria, Jezus en de heilige Barbara.

Wie goed kijkt, ziet op de achtergrond vaag talloze gezichtjes: kleine cherubijnen die het tafereel net als de engeltjes beneden, gadeslaan. Waarom de engeltjes zo populair zijn geworden, laat zich raden: dankzij hun mollige voorkomen wordt iedereen op slag verliefd op deze kleine wezentjes.

Rafaël schilderde het doek naar alle waarschijnlijkheid rond 1513, waarmee het een van de laatste schilderijen is die deze kunstenaar heeft gemaakt. Het is helaas niet meer te bewonderen op de plek waar het ooit voor bedoeld was. Sterker nog, Rafaëls beroemde werk bevindt zich niet eens meer in Italië. Het schilderij werd in 1754 gekocht door August III van Polen, die het een plek gaf in Dresden, waar het nog steeds te zien is.

Gelukkig zijn er tot en met 6 januari nog wel andere Madonna’s van Rafaël te zien in Nederland, tijdens de grote expositie die het Teylers Museum aan deze Italiaanse kunstenaar wijdt.

Meer lezen? Bekijk dan ook:

Een voorproefje van de Rafaël-tentoonstelling

Rafaël en La Fornarina: onmetelijke liefde

Rafaël en Raimondi

Vier nieuwe engelen in Haarlem

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *