Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Minnespel in de kerk – Rafaëls Sibillen in de Santa Maria della Pace in Rome

Dit jaar vieren we vijfhonderd jaar Rafaël, aangezien het dit jaar precies vijfhonderd jaar geleden is dat de schilder zijn laatste adem uitblies, in Rome. In dit artikel vertellen we meer over deze grootse schilder, in deze blog zoomen we in op een van zijn meesterwerken: de fresco’s in de Cappella Chigi in de Santa Maria della Pace in Rome.

Saskia: ‘Een van mijn lievelingsplekken in Rome is het buurtje net achter Piazza Navona. Een beetje weg van de drukte die het plein overdag omgeeft, weg van de toeristische restaurantjes, de straatventers en het lawaai.

Aan het einde van een van de straatjes die weg van het plein leiden, ligt de Santa Maria della Pace. Samen met het naastgelegen Chiostro del Bramante zeker een must see tijdens je bezoek aan Rome, al is het alleen maar vanwege het prachtige verhaal dat in een van de kapellen huist…

De Chigi-kapel, gemaakt voor de rijke bankier Agostino Chigi uit Siena, herbergt namelijk een enorm fresco van ruim zes meter lang, geschilderd door niemand minder dan Rafaël. Een van de vier Sibillen die de schilder hier heeft geportretteerd heeft overduidelijk de trekken gekregen van Imperia, niet alleen een van de bekendste courtisanes in die tijd maar tevens de minnares van Agostino Chigi én de grote liefde van Bramante, de architect van het naastgelegen klooster.

Een gewaagde voorstelling van Rafaël – we hadden Chigi’s gezicht bij de onthulling van het fresco graag gezien. Maar niet alleen dit verhaal maakt het fresco de moeite waard; Rafaëls Sibillen en engelen zijn zo elegant, zo harmonieus weergegeven in een perfecte symmetrie rondom de toegangsboog van de Chigi-kapel. Bijna alsof ze echt uit de hemel zijn neergedaald…

Het fresco van Rafaël bewonderen? Dat kan natuurlijk in de kerk, maar deze is helaas niet heel vaak geopend. Gelukkig kun je vanuit het naastgelegen Chiostro del Bramante ook een blik werpen op de engelen en Sibillen. Vanuit de Sala delle Sibille, op de bovenste loggia, kun je van 10.00 tot 20.00 uur in alle rust de details van Rafaëls schildering bekijken. Ook vind je hier een video die de achtergrond en de betekenis van het fresco toelicht.

foto: Chiostro del Bramante

Een virtueel museum voor de kunstwerken van Rafaël
Wil je meer van Rafaël zien? Musement opende een virtueel museum met meer dan honderd van zijn werken uit topmusea over de hele wereld, waaronder de Vaticaanse Musea, het Louvre, de Galleria degli Uffizi, Villa Borghese en de Hermitage.

Je kunt het museum op je gemak verkennen door per land te bladeren en vervolgens de musea of individuele schilderijen te selecteren die je interesseren, van vredige Madonna’s tot indrukwekkende Bijbelse scènes. Veel kijkplezier!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. We gaan bij ons volgende bezoek zeker kijken. Bedankt voor de tip!

  2. Mooi verhaal weer. Dank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *