Home » Reizen door Italië » Rome » Minnespel in de kerk – Santa Maria della Pace (Rome)
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Minnespel in de kerk – Santa Maria della Pace (Rome)

Een van mijn lievelingsplekken in Rome is het buurtje net achter Piazza Navona. Een beetje weg van de drukte die het plein overdag omgeeft, weg van de toeristische restaurantjes, de straatventers en het lawaai. Aan het einde van een van de straatjes die weg van het plein leiden, ligt de Santa Maria della Pace. Samen met het naastgelegen Chiostro del Bramante zeker een must see tijdens je bezoek aan Rome, al was het alleen maar vanwege het prachtige verhaal dat in een van de kapellen huist…

De Chigi-kapel, gemaakt voor de rijke bankier Agostino Chigi uit Siena, herbergt namelijk een enorm fresco van ruim zes meter lang, geschilderd door niemand minder dan Rafaël. Een van de vier Sibillen die de schilder hier heeft geportretteerd heeft overduidelijk de trekken gekregen van Imperia, niet alleen een van de bekendste courtisanes in die tijd maar tevens de minnares van Agostino Chigi én de grote liefde van Bramante, de architect van het naastgelegen klooster.

Een gewaagde voorstelling van Rafaël – ik had Chigi’s gezicht bij de onthulling van het fresco graag gezien. Maar niet alleen dit verhaal maakt het fresco de moeite waard; Rafaëls Sibillen en engelen zijn zo elegant, zo harmonieus weergegeven in een perfecte symmetrie rondom de toegangsboog van de Chigi-kapel. Bijna alsof ze echt uit de hemel zijn neergedaald…

Het fresco van Rafaël bewonderen? Dat kan natuurlijk in de kerk, maar deze is helaas niet heel vaak geopend. Gelukkig kun je vanuit het naastgelegen Chiostro del Bramante ook een blik werpen op de engelen en Sibillen. Vanuit de Sala delle Sibille, op de bovenste loggia, kun je van 10.00 tot 20.00 uur in alle rust de details van Rafaëls schildering bekijken. Ook vind je hier een video die de achtergrond en de betekenis van het fresco toelicht.

Tijdens de grote Rafaël-tentoonstelling die een paar jaar geleden in het Teylers Museum in Haarlem werd gehouden, kon je een aantal prachtige schetsen zien die Rafaël voor dit fresco maakte:

Studies voor een vliegende engel, 1510-1511
Studies voor een engel en een opgeheven rechterarm, 1510-1511

Op de tweede  schets bestudeerde Rafaël de houding van hoofd en armen van een engel en hun onderlinge ruimtelijke verhouding. De poserende assistent moest zijn mouwen oprollen zodat Rafaël de spieren goed kon weergeven. De apart weergegeven arm linksonder hoort bij een van de sibillen. Uiterst links op het fresco zijn zowel de engel als de Sibille te zien.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

2 reacties

  1. Mooi verhaal weer. Dank

  2. We gaan bij ons volgende bezoek zeker kijken. Bedankt voor de tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *