Echte liefde kent geen grenzen, geen maat en houdt zich al helemaal niet vast aan normen. Raffaello Sanzio (1483-1520), een van de belangrijkste schilders uit de renaissance. Er werd gezegd dat de paus hem zelfs tot kardinaal wilde benoemen.
Rafaël werd verliefd op een bakkersdochter. Jolie Jacobs dook voor Ciao tutti in de details van deze bijzondere liefdesgeschiedenis.
Ode aan liefde, feest en vrolijkheid
Jolie: ‘Rafaël ontmoette Margherita Luti toen hij aan het werk was voor Agostino Chigi. Hij had de opdracht gekregen het buitenhuis van de steenrijke bankier, Villa Farnesina, van fresco’s te voorzien. Het moest een ode worden aan liefde, feest en vrolijkheid.
Tegelijkertijd kreeg de schilder ook de opdracht van paus Julius II om vier vertrekken te schilderen in het Pauselijk Paleis. Een eer van jewelste, maar concentratie en verliefdheid bleek geen goede combinatie te zijn.
Op de dagen dat Rafaël aan het werk was in de villa bezocht hij stiekem Margherita, die in de bakkerij aan het einde van de straat woonde. Tot grote ergernis van Chigi kwam de villa hierdoor maar niet af. Hij besloot Margherita zijn villa in te smokkelen op de dagen dat Rafaël voor hem aan het werk was. Ook in het Pauselijk Paleis kreeg ze haar eigen vertrek. Het was de enige manier om de schilder zijn werk af te laten maken.
La Fornarina
Dit alles moest natuurlijk in het geheim gebeuren. Het zou niet alleen een schande zijn als ontdekt werd dat Rafaël een relatie had met een dame van zo’n lage komaf, het zou ook het einde van zijn carrière kunnen betekenen. Maar de schilder bleek niet zo bang te zijn voor imagoschade.
Hij portretteerde Margherita namelijk minimaal twee keer. Sterker nog, uit onderzoek naar het schilderij La Fornarina blijkt dat de twee waarschijnlijk in het geheim getrouwd waren.
Onder bepaalde verflagen is te zien dat Margherita een trouwring draagt en op haar armband zijn naam staat geschreven. Ook blijkt de achtergrond van het schilderij uit maretakken te hebben bestaan, het symbool van liefde en huwelijk.
Rafaëls reputatie
Onderzoekers denken dat zijn team van schilders niet lang na zijn dood over deze aanwijzingen heen heeft geschilderd. Ze wilden hiermee voorkomen dat de reputatie van Rafaël beschadigd raakte als uitkwam dat hij getrouwd was met een bakkersdochter.
Rafaël is op zijn zevenendertigste verjaardag gestorven. Hoe hij aan zijn einde is gekomen, blijft een raadsel. Volgens Giorgio Vasari had Rafaël te vaak de liefde bedreven met Margherita; andere bronnen zeggen dat hij is gestorven aan tuberculose.
Begraven in het Pantheon
De grote meester is begraven in het Pantheon, de grootst mogelijke eer voor een Italiaan. Op zijn graf staat geschreven: ‘Dit is de graftombe van Raffaello, die tijdens zijn leven Moeder Natuur deed vrezen door hem te worden verslagen, en toen hij stierf, met hem te moeten sterven.’ Margherita heeft na zijn dood nooit meer een andere liefde gevonden en is het klooster in gegaan.’
Margherita’s portret, La Fornarina genaamd, is te bewonderen in de Galleria Nazionale d’Arte Antica in het Palazzo Barberini in Rome.