Ga op pad met onze City Walks!

Ambassadeurs van Puglia

In haar vorige blog vertelde France dat ze haar hart zowel heeft verloren aan een Pugliese man als aan zijn regio. Is dat toeval of heeft Edoardo haar met zijn liefde voor zijn streek aangestoken?

Ferriprojects-Puglia (5)

France: ‘Italianen staan erom bekend trots te zijn op hun regio en laten geen kans onbenut om hun land, cultuur, streekproducten en tradities op te hemelen. Ik prik daar wel doorheen en vind het vooral vertederend als hij zich weer eens voordoet als ‘de ambassadeur van Puglia’ zoals ik hem wel eens gekscherend noem. Nee, hij heeft mij niet aangestoken – Puglia heeft dat geheel aan zichzelf te danken.

De regio neemt je mee op een culturele ontdekkingsreis: je verlaat de aangeharkte landschappen en platgereden paden en wordt onthaald door het ongerepte, authentieke Italië en de zoete geur van verbrand olijfbomenhout. Het rauwe landschap heeft een roerig verleden en is bezaaid met keien en ruïnes waarachter eeuwenoude verhalen verscholen liggen. De witte kalkstenen muurtjes steken scherp af tegen de rood gekleurde aarde die fantastische olijfolie en robuuste wijnen produceert. Het lijkt gemaakt om te worden beschreven.

Ferriprojects-Puglia (4)Ferriprojects-Puglia (2)

Hier bewonder je de bijzondere rurale architectuur, zoals de trulli en de boerenlandhuizen (masserie) die de geschiedenis vertellen van het boerenleven van de inwoners. De Pugliesi bewerkten en bebouwden het land met respect voor de natuur, wat heeft geleid tot een harmonieuze omgeving waarin architectuur en natuur mooi samenkomen.

In de afgelopen twintig jaar is er een geleidelijke terugkeer naar het land te herkennen. Veel mensen, onder wie ook buitenlanders, renoveren de oude landhuizen, richten ze in als vakantiehuizen en voorzien ze van alle mogelijke comfort. Het respect voor de natuur en het verleden is hier zo diep geworteld dat het een bijzondere sfeer toevoegt aan het kwalitatieve mediterrane leven van nu. Hierdoor is Puglia een aantrekkelijke vakantiebestemming geworden en een omgeving om onroerend goed te bezitten.

Ferriprojects-Puglia (6)Ferriprojects-Puglia (3)

Beroemdheden als Gerard Depardieu, Francis Ford Coppola, Helen Mirren, Mickey Rourke en Michail Gorbatsjov hebben Puglia inmiddels ontdekt. Ze kochten hier prachtige villa’s, maar ze zijn niet de enigen. De laatste jaren is er een positieve golf van investeringen op gang gekomen. Niet alleen omdat steeds meer mensen hun hart aan de regio verliezen, maar ook omdat veel mensen met een investeringsbehoefte hier buitenkansjes kunnen vinden, waar dat bijvoorbeeld in Toscane en Umbrië zeer moeilijk wordt. Als je nu het binnenland in rijdt, word je zo nu en dan verrast door een fantastisch opgeknapt landhuis omgeven door een fraai stuk land.

Telkens als ik weer hier ben, sluipt er een gemoedelijke rust in mijn opgejaagde donder. Het tempo ligt hier lager want de Pugliesi steken aandacht en tijd in de simpele geneugten van het leven. Degenen die in deze omgeving een huis kopen of bouwen, doen dat vaak omdat ze hier in een lagere versnelling kunnen leven en een verandering van leefstijl willen doorvoeren. Om die reden herken je buitenlanders hier ook niet direct, omdat ze niet de ‘kijk mij nou’-attitude hebben.

Dat past hier ook helemaal niet. Als je hier woont, houd je van wandelen, fietsen, golfen en watersport, van de natuurlijke schoonheid, gastronomie, de zee en de kust en vooral van de warme gastvrijheid van de locals.

Edoardo en ik willen deze bijzondere ervaring én dit bijzondere stukje Italië graag met anderen delen. Daarom hebben we FREDDIprojects opgezet, met het doel Nederlanders en Belgen te helpen die in Puglia een restauratie- of bouwproject zoeken om een vakantiehuis te realiseren.

Ferriprojects-Puglia (7)Ferriprojects-Puglia (8)

Met een professioneel team van lokale professionals bieden we alle denkbare hulp in alle stadia van het project tot en met het eventuele beheer. Wij verzorgen de communicatie tussen de aannemer en eigenaar (erg belangrijk voor huiseigenaren op afstand) en zorgen voor regelmatige updates met foto’s, voortgangsrapportages en begeleiding bij de keuze van de juiste materialen en indeling. Eigenaren die hun huis willen verhuren kunnen ook bij ons terecht. Zo zorgen wij er voor dat het huis inkomen blijft genereren.

Een investering in een restauratie- of bouwproject in Puglia is echter meer dan alleen dat. Het is de start van een inspirerende culturele ontdekkingsreis en een verandering van leefstijl. We nodigen je uit om met ons mee te gaan en het aan den lijve te ondervinden. Veel over FREDDIprojects kun je op onze website lezen. Ik hoop dat het de eerste stap is naar een nieuw avontuur. Andiamo?!’

Ferriprojects-Puglia (1)

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *