Download gratis de Ciao tutti app

Masseria Cesarina – Brabantse warmte onder de Italiaanse zon

In december 2017 kregen Gerard en Anja van Loon de sleutels van hun nieuwe thuis in Puglia, een masseria net even buiten het dorpje Castellana Grotte. Net voor ze vertrokken om hun grote droom van een eigen bed & breakfast te verwezenlijken, spraken we ze in winters ’s-Hertogenbosch. Ze waren helemaal klaar voor het grote avontuur, zoals je in dit artikel kunt lezen.

Natuurlijk waren we razend benieuwd hoe het Gerard en Anja in Puglia bevalt en dus reisden Saskia en Carola in mei naar Castellana Grotte voor een weerzien onder de Italiaanse zon.

Saskia: ‘Het is eigenlijk nog geen uurtje rijden naar Masseria Cesarina. Wij doen er echter iets langer over omdat we de auto met enige regelmaat langs de kant van de weg zetten om een foto te maken van een oude olijfboom, de stenen muurtjes of een verweerde trullo. Zeker op het laatste stuk van de route is het landschap om in te lijsten.

Met de aanwijzingen die Gerard ons voor vertrek via de mail stuurde, vinden we de laatste afslag probleemloos en voor we het weten parkeren we onze auto onder de grote olijfboom. Voor we onze koffers uit de auto halen, lokt de geur van jasmijn ons de tuin in, waar ook de lavendel en de rozen uitbundig bloeien.

Alles is klaar voor een eerste seizoen: van de amandelbomen rond de pizzaoven tot de kruidentuin, van de palmbomen rondom het zwembad tot de loungestoelen die er na zo’n autorit wel heel uitnodigend uitzien…

Voor we een duik nemen, wacht ons op het terras onder de veranda een warm welkom en een fles koele witte wijn. We toosten op deze prachtige plek, die Gerard en Anja in korte tijd tot een heerlijk thuis hebben gemaakt. Ze mogen terecht trots zijn op de sfeer die ze hebben weten te creëren (en op al het werk dat ze daarvoor de afgelopen maanden hebben verzet).

Langzaam druppelen ook de andere gasten binnen. Voor iedereen is er een vriendelijk welkom en een glas wijn, water of fris, waardoor er een mooi gezamenlijk moment ontstaat om verhalen en ervaringen te delen en tips uit te wisselen voor uitstapjes en restaurants.

Gerard en Anja geven waar nodig advies, want ondanks het harde werk hebben ze afgelopen maanden ook de tijd genomen om de omgeving te verkennen. Ze hebben al heel wat mooie routes en fijne trattoria’s, bars en pizzeria’s in een van de gezellige plaatsjes in dit stukje van Puglia gevonden.

Als de zon steeds lager naar de horizon zakt, laat Anja ons onze kamer zien. Anja: ‘Al voor we vanuit Nederland vertrokken, had ik bedacht hoe ik de kamers wilde inrichten, Ik wilde graag een mooie mix van warme tinten, met natuurlijke materialen. Meteen na aankomst zijn we aan de slag gegaan, met schilderen, klussen en – voor mij het leukste – inrichten.

We kozen voor een eenvoudige maar stijlvolle inrichting. Een masseria is een stoer, stevig gebouw, daar passen niet al te veel tierlantijntjes. Een goed bed, met nieuwe matrassen, veel aardetinten en een paar mooie herinneringen aan het verleden van de boerderij, dat stond allemaal hoog op mijn wensenlijstje. Gerard zorgde ondertussen voor fijne badkamers, met een goede douche en alle comfort die je je op reis maar kunt wensen.’

Dat geldt ook voor de gezamenlijke ruimtes, waar gekozen is voor dezelfde uitstraling, zowel binnen als buiten.

De nieuwe keuken, met alles erop en eraan, werd gemaakt door een lokale ambachtsman. Anja: ‘Hij kwam twee keer langs, om alles op te meten en onze wensen te horen. Daarna was het stil en ik begon me stiekem een beetje zorgen te maken. Maar ineens stond hij voor de deur. Hij sommeerde hij ons in te stappen en na een snelle koffie aan de bar nam hij ons mee naar zijn atelier, waar hij ons glimmend van trots de nieuwe keuken liet zien. Helemaal af!

Nog geen week later stond alles op zijn plek en konden we ons storten op de inrichting. Ook buiten was inmiddels bijna alles klaar, van de tafels op de binnenplaats tot de zitjes bij het zwembad. We hadden een vrij strakke planning, maar alles was precies op tijd klaar voor de eerste gasten.’

Al die aandacht voor detail en planning is overal terug te zien. Je valt hier als gast echt met je neus in de boter. Alles klopt, overal is aan gedacht en niets is Gerard en Anja teveel.

Dat blijkt vooral de volgende ochtend, als de keuken is verworden tot het epicentrum voor het ontbijt. Het is prachtig weer, dus de tafels zijn buiten gedekt, maar op de bar verschijnt een groots ontbijtbuffet.

Als rasechte Brabanders zetten Gerard en Anja hun gasten niet slechts een cappuccino met een cornetto (croissant) voor, maar maken ze elke ochtend een uitgebreid buffet. Elke keer weer anders, maar altijd met lekker verse seizoensproducten (met tijdens ons verblijf bijvoorbeeld verse aardbeien) én met moka’s vol verse koffie.

Er is voor elk wat wils, of je nu van zoet of hartig houdt, van yoghurt met vers fruit of een broodje met ham of kaas. Bovendien maakt Anja bijna elke ochtend iets extra’s: haar beroemde eiersalade, een insalata caprese (met romige buffelmozzarella en sappige tomaten), eitjes met spek uit de oven, een hartige taart, groentemuffins…

Het is niet alleen heerlijk, zo’n uitgebreid ontbijt, het zorgt ook nog eens voor een gezellig gezamenlijk begin van de dag. De meeste gasten nemen net als wij echt even de tijd voor al dat lekkers. Terwijl er zichtbaar genoten wordt en Anja nog een moka met verse koffie op tafel zet, worden alle plannen voor die dag doorgenomen.

poes Marmalade is ook van de partij bij het ontbijt

Onderling worden er veel tips uitgewisseld en ook Gerard geeft waar nodig weer wat extra advies. Hij vertelt ook dat het vandaag markt is in Castellana Grotte, dus wij passen onze plannen ietwat aan en gaan eerst kijken wat de marktmannen allemaal voor lekkers in de aanbieding hebben.

Hoewel we een stevig ontbijt achter de kiezen hebben, watertanden we bij het zien van al die kleurrijke kraampjes vol blozende aardbeien, sappige tomaten, regenboogkleurige wortels, gezegende basilicum, aubergines en artisjokken.

Ook Anja’s tip om nog even koffie te drinken bij Chantilly, hun favoriete koffiebar in het dorp, slaan we niet af. De barman maakt een caffè freddo Chantilly-style voor ons. We nemen er ook een pasticciotto bij, aangezien het voor Carola de eerste keer Puglia is moet ze dit romige gebakje natuurlijk wel ook proeven.

Na nog een laatste rondje markt rijden we terug naar Masseria Cesarina, voor een korte siësta en een snelle duik zodat we lekker verfrist weer op pad kunnen, met dit keer Polignano a Mare als bestemming. Maar daarover morgen meer!’

Ook benieuwd naar Masseria Cesarina? Je vindt deze bed & breakfast in Castellana Grotte, ten zuiden van Bari. Castellana Grotte is bekend vanwege het prachtige grottencomplex. Voor de kleintjes vind je er ook een avonturenpark.

Vanuit Castellana Grotte ben je in een klein half uurtje aan de kust, met pareltjes van plaatsjes als Polignano a Mare en Monopoli. Maar ook Alberobello, Cisternino en Locorotondo, met tal van trulli, zijn goed te bereiken vanaf de masseria.

Voor meer informatie of reserveringen kun je contact opnemen met Gerard en Anja via info@masseriacesarina.com of via 0039-3371284404.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *