Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Monte Castello di Vibio & het kleinste theater ter wereld

Een typisch Umbrisch stadje met mooie doorkijkjes, uitzichten en klassieke gebouwen, dat is Monte Castello di Vibio. Het heeft een bijzondere geschiedenis, want nog voordat de Romeinen hier kwamen had de bevolking het stuk land langs de Tiber al ontwikkeld. Het was er een komen en gaan van kooplieden, reizigers en boeren uit de omgeving die hun oogst kwamen verkopen.

Inge neemt ons er vandaag mee naartoe, voor een bezoek aan de grote trots van het stadje. Inge: ‘De huidige naam van het stadje heeft echter wel Romeinse roots. Het verwijst naar de familie Vibia, die de stad ten tijde van de eerste Romeinse Republiek opnieuw op de kaart zette.

In de middeleeuwen bleef er helaas maar weinig over van het oude verleden. Het stadje zoals we dat nu kennen, is dan ook een typisch middeleeuwse stad – mét een bijzonder pareltje dat Monte Castello di Vibio tot ver over de Italiaanse landsgrenzen beroemd maakt.

Ten tijde van Napoleon kwam er nieuw leven in Monte Castello di Vibio. Het stadje werd toen namelijk het administratieve centrum van een groot stuk land (tussen de oever van de Tiber en Orvieto). Het stadje werd daardoor wat rijker en startte met een aantal innovatieve bouwprojecten, waaronder het Teatro della Concordia. Met slechts negenennegentig zitplaatsen mag dit theater zich het kleinste theater ter wereld noemen.

Het theater is gebouwd in 1808, toen negen lokale families besloten dat hun dorp een theater zou moeten hebben. Men begon voortvarend met de bouw, maar vanwege de beperkte middelen duurde het wel even voor het theater echt stond. Zo werden bijvoorbeeld de rode pluchen stoelen pas na vijftig jaar het theater ingedragen en ook de fresco’s werden pas later aangebracht.

Het theater is gebouwd door negen families, die met deze plek een eigen bestaan en een eigen cultuur wilden claimen, als een soort cultureel protest tegen het overwicht van het grotere Todi, dat het lange tijd in Monte Castello di Vibio voor het zeggen had.

Deze negen families hadden allemaal recht op een eigen plek in het theater, hetgeen nog altijd zichtbaar is op de gedecoreerde balkons. Oorspronkelijk werden de familiewapens op de balkons geschilderd, met de bedoeling om daar later ook de familienamen bij te schilderen. Om iedere familie een goede plek te gunnen, wisselden de plekken echter maandelijks en werd besloten om op de balkons namen van toneelschrijvers te schilderen in plaats van de namen van de families.

Het theater is gebouwd in Italiaanse stijl. Het is volledig van hout, ook de muren, balkons en het plafond. In 1808 werd het theater ingewijd, maar pas in de tweede helft van de negentiende eeuw werd het beschilderd. De klus viel ten deel aan Cesare Agretti, die als betaling voor de duur van het project onderdak in het stadje kreeg.

Agretti was een jaar lang bezig om de balkons te decoreren. Naar het schijnt had hij een goede reden om het rustig aan te doen. Hij ontmoette in die tijd namelijk de liefde van zijn leven en wilde daarom zo lang mogelijk in Monte Castello di Vibio blijven.

Na de balkons schilderde hij ook de achterwand van het toneel, maar tijdens het schilderen van dit decorstuk verliet hij het stadje plots. Dit werd symbolisch afgebeeld door op de achterwand een gebroken tak te schilderen, die refereert aan de dood van Agretti’s geliefde.

Agretti verliet de stad weliswaar, maar later stuurde hij zijn zoon Luigi terug, die – eveneens zonder betaling – op veertienjarige leeftijd het theater helemaal beschilderde. Hij begon met de prachtige plafondschildering, die hij in drie maanden voltooide.

Na de Tweede Wereldoorlog werd het Teatro della Concordia gesloten. Pas in de jaren negentig werd het door vrijwilligers weer geopend en nog steeds wordt het theater door vrijwilligers gerund. Er vinden nog altijd voorstellingen plaats, maar ook andere evenementen en zelfs huwelijken.

Het is een prachtige plek om te bezoeken. Het kraken van het hout, de intieme theatersfeer en de schilderingen zorgen ervoor dat je je in een kunstwerk waant. Ook als er geen voorstelling is, valt er genoeg te bekijken.’

Je vindt het Teatro della Concordia aan Piazza del Teatro della Concordia in Monte Castello di Vibio. Meer informatie over het theater, de agenda van alle voorstellingen en een bezoek aan het theater buiten de voorstellingen om vind je op de website van dit kleinste theater ter wereld.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *