Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Trevi, koningin van de olijven

La regina degli ulivi, de koningin van de olijven. Dat is de bijnaam van het Umbrische dorpje Trevi. De olijfolie die hier wordt geproduceerd is dan ook van uitzonderlijk goede kwaliteit; het is zelfs een van de beste van Italië. Proef ervan tijdens een lange lunch in dit dorpje, bijvoorbeeld op verse bruschetta met olijfolie en tomaat.

bruschetta

In de herfst, als de olijven worden geplukt en de olio nuovo, nieuwe olijfolie, arriveert, is het groot feest in Trevi. In het voorjaar worden de olijfbomen echter ook geëerd: als de bomen in de lente in bloei staan, organiseert Trevi een gigantische picknick.

Trevi is echter meer dan alleen olijfolie. Het dorpje weet al eeuwenlang reizigers te betoveren, dankzij de prachtige gebouwen die in de slakkenhuisvormige borgo te vinden zijn en dankzij de aardige bewoners die je graag alles over hun Trevi vertellen.

Het kloppend hart van Trevi is het Piazza Mazzini, met het Palazzo Comunale. Van hier wandel je naar het voormalige Convento di San Francesco, dat nu verschillende musea herbergt. Naast het Museo Civico en het Museo della Civiltà dell’ulivo (gewijd aan de olijf) vind je er een grote schilderijencollectie.

olijfolie-museum-Trevi

In het Palazzo Lucarini vind je moderne kunst tijdens tijdelijke tentoonstellingen, maar de grote trots van het dorp hangt in de Chiesa di San Francesco. Hier wijst de pastoor je met trots op het kruisbeeld van de Maestro del Crocifisso di Trevi, ‘Meester van het Kruisbeeld van Trevi’, wiens naam helaas onbekend is.

Wandel ook even via de Via Dogali naar de top van de heuvel, waar de kathedraal San Emiliano prijkt, met een bijzonder mooi altaar. Het Piazza Garibaldi geeft toegang tot de panoramische promenade die Viale Ciuffelli vormt. Ongeveer een kilometer lang wandel je heerlijk in de schaduw van eeuwenoude bomen, naar het franciscaner klooster San Martino, waar een kapel met mooie fresco’s te zien is.

Aan de zuidkant van Trevi wacht ten slotte het Santuario della Madonna delle Lacrime, met het laatste werk dat Perugino heeft kunnen voltooien, met als onderwerp de aanbidding van het kindje door de herders.

Madonna-delle-Lacrime-PeruginoMadonna-delle-Lacrime-Perugino (1)

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *