Naar hoofdinhoud Naar navigatie
21 augustus 2024

3x wijn proeven aan het Lago di Chiusi – bij Madrevite, Poggio Santa Maria en Colle Santa Mustiola

Vakantie vieren aan het Lago di Chiusi is genieten van natuur, cultuur en lekker eten. Hou je ook van een heerlijk glaasje Italiaanse wijn? Dan ben je hier helemaal op je plek, want rondom het meer vind je maar liefst drie fantastische wijnhuizen, elk met hun eigen charme.

Madrevite – voor een picknick bij zonsondergang

In het betoverende landschap op de grens van Toscane en Umbrië, waar de glooiende heuvels het Lago di Chiusi omarmen, ligt wijnhuis Madrevite.

De naam verwijst naar een schroefmoer die Umbrische wijnboeren vroeger gebruikten om de houten deurtjes van de wijnvaten dicht te maken. La madrevite staat in dit wijnhuis terecht symbool voor de sterke verbinding met het verleden en het respect voor tradities.

De ziel van Madrevite

Nicola Chiucchiurlotto bracht Madrevite in 2003 opnieuw tot leven. Hij restaureerde het familiebedrijf en plantte de oude wijngaarden van zijn grootvader Zino, uit 1978, opnieuw aan. Te midden van adembenemende panorama’s groeien de Gamay del Trasimeno, Grechetto en Sangiovese.

Als je Nicola ontmoet, word je onmiddellijk meegezogen in zijn verhalen. Met zijn enorme passie en ambitie ziet hij verandering als een kans en omarmt hij nieuwe trends en duurzaamheid zonder de magie van traditionele wijnbouw te verliezen.

Door het verbeteren van de vruchtbaarheid van de bodem, het vergroten van biodiversiteit en het elimineren van chemicaliën streeft hij naar een gezonde en kwaliteitsvolle wijnproductie.

Proef de wijnen van Madrevite

De wijnen van Madrevite zijn een ware culinaire ervaring. Van de strogele Reminore, met verfijnde minerale tonen, of de kersenrode Bisbetica, met fruitige aroma’s van framboos en aardbei, tot de elegante Che Syrah Sarà, met typische aroma’s van specerijen en kleine bessen.

Madrevite maakt negen verschillende wijnen. Stuk voor stuk een weerspiegeling van de passie en het vakmanschap van de wijnmakers!

Je kunt Madrevite en de heerlijke wijnen ontdekken bij een rondleiding door de wijngaarden, gevolgd door een uitgebreide wijnproeverij. Een plekje reserveren kan via de website van Madrevite.

Picknick bij zonsondergang

Tijdens de zomermaanden moet de picknick van Madrevite met stip op je to do-lijstje staan! Neem een kleed of dekentje mee, kies een plekje uit om te klinken op de zonsondergang en geniet voor acht euro van een mooi glas wijn in een speciaal Madrevite-glas.

De DJ zorgt voor de soundtrack terwijl de zon achter het meer verdwijnt. Food trucks staan klaar voor een lekker hapje en natuurlijk kun je je glas tegen betaling zo vaak als je maar wil bij laten vullen. Nog wat later op de avond kun je dansen onder de sterren. Een onvergetelijke ervaring!

Van mei tot september kun je de picknick bijna elke zaterdag en zondag reserveren, onder meer via Facebook of Instagram.

met dank aan Madrevite voor een aantal foto’s

Poggio Santa Maria – smaakvolle architectuur

Enkele kilometers verderop ligt Poggio Santa Maria, waar je mond openvalt bij het zien van de cantina, die prachtig opgaat in het schilderachtige landschap. Dit wijnhuis ligt tussen de glooiende heuvels van Castiglione del Lago en Montepulciano en biedt prachtig uitzicht op het Lago di Chiusi.

De wortels van Poggio Santa Maria gaan ver terug in de tijd, naar de oprichting van het wijnhuis door grootvader Vittorio. Hij richtte het bedrijf Marchetti op, dat zich specialiseerde in de productie van wijn en tarwe.

Ondanks de industriële groei en de verhuizing van de familie naar Rome, bleven de waarden en tradities stevig verankerd in het land.

Massimiliano Marchetti, de kleinzoon van Vittorio en de huidige eigenaar, keerde terug naar zijn geboortestreek met een missie: het opnieuw leven inblazen van de droom van zijn grootvader.

Symfonie van functionaliteit en esthetiek

De nieuwe cantina, die in 2021 zijn deuren opende, weerspiegelt een moderne architectuur die perfect opgaat in het natuurlijke landschap. De eenvoudige vormen van het gebouw contrasteren prachtig met de zacht glooiende heuvels.

Het summum is het terras met drie niveaus, waar je met een glas wijn in de hand wegdroomt bij het uitzicht op de wijngaarden en het omliggende landschap.

Proef de wijn van Poggio Santa Maria

Als je de magie van Poggio Santa Maria wil ervaren, kun je een van de proeverijen en rondleidingen boeken. Verdiep je in de wereld van wijn, terwijl je geniet van het adembenemende uitzicht en de warme, Umbrische gastvrijheid.

Poggio Santa Maria produceert vijf wijnen. De nieuwste paradepaardjes dragen de initialen van de gastheer en gastvrouw. De frisse witte MM78 (zeventig procent Chardonnay en dertig procent Vermentino) past perfect bij zwoele Italiaanse zomers.

Ook de SB83, een rosé, drinkt heerlijk weg. Van de drie rode wijnen is de Tresa het paradepaardje. Deze verrassende Merlot is kruidig en vol van smaak.

foto’s: Poggio Santa Maria

Naast wijn produceert Poggio Santa Maria ook hoogwaardige olijfolie, geperst uit olijven die zorgvuldig zijn geoogst.

Colle Santa Mustiola – wijn maken in de traditie van de Etrusken

Bij het idyllische wijndomein Colle Santa Mustiola vloeien geschiedenis en vakmanschap samen. Het wijnhuis ligt op de vruchtbare gronden waar ooit de Etrusken heersten. Monica en Fabio Cenni maken er drie uitzonderlijke wijnen, met focus op kwaliteit en traditie!

De wijngaarden van Colle Santa Mustiola liggen op historische grond. Fabio Cenni besloot, net als zijn nonno Amerigo, de wijnkelder ondergronds te bouwen. Hij deed dit zelfs deels met de hand!

De Etrusken waren pioniers in wijnproductie en hun nalatenschap is verweven met de filosofie van het wijnhuis.

Maar dat niet alleen: als je de cantina binnenstapt, sta je in een echte Etruskische tombe! Stabiele temperaturen van dertien graden Celsius en een vochtigheid van vijfentachtig procent vormen de perfecte omstandigheden voor het rijpen van wijnen.

Proef de wijn van Colle Santa Mustiola

Bij Colle Santa Mustiola draait alles om kwaliteit. Voor hun wijnen gebruiken ze enkel het binnenste van de druiventrossen, wat resulteert in een lagere opbrengst maar een veel betere smaak.

Met tienduizend wijnstokken per hectare en slechts één tros per plant, wordt elke druif met zorg behandeld. Er worden geen pesticiden of insecticiden gebruikt en de wijnen fermenteren spontaan, wat bijdraagt aan hun unieke en natuurlijke karakter.

Colle Santa Mustiola produceert drie opmerkelijke wijnen. De rosé, Kernos, past goed bij zowel vis- als vleesgerechten.

Vignaflavia is een toegankelijke rode wijn, die is vernoemd naar de grootmoeder van Fabio. Deze wijn rijpt ruim vier jaar in grote houten vaten en nog eens drie jaar op fles.

Poggio Chiari ten slotte is een klein meesterwerk. Deze rode wijn bevat alle achtentwintig Sangiovese-klonen en rijpt ruim zes jaar in houten vaten, gevolgd door nog eens drie tot vier jaar op fles. Hij kan tot vijfentwintig jaar worden bewaard!

Jaarlijks produceert Colle Santa Mustiola ongeveer achttienduizend flessen wijn, waarvan vijfenzeventig procent wordt geëxporteerd.

De wijnen kun je proeven in gerenommeerde restaurants rondom het Lago di Chiusi, zoals La Solita Zuppa en Il Grillo è Buoncantore in Chiusi en Zafferano in Città della Pieve. Salute!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ciao tutti is hét startpunt voor je vakantie naar Italië, bomvol persoonlijke tips. Buon viaggio!

autohuur italië
Bol AlgemeenBol Algemeen