Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Twee routes in de voetsporen van Franciscus van Assisi

Umbrië-in-de-voetsporen-van-Franciscus

Umbrië is nauw verbonden met het leven van de Heilige Franciscus. Allereerst vind je zijn erfenis natuurlijk in Assisi, waar hij werd geboren en waar hij een groot deel van zijn leven doorbracht. Maar ook in stadjes als Gubbio, Foligno, Bevagna en Spoleto zijn Franciscus’ voetsporen te vinden, evenals in de prachtige natuur waar Franciscus in de vogels en de andere dieren God ontdekte.

De officiële Franciscus-route, Il Sentiero di Francesco, loopt van La Verna (nét in Toscane) naar Assisi. Wij delen vandaag twee andere spirituele routes waarmee je in de voetsporen van de heilige treedt. Je zult Umbrië op een nieuwe manier beleven, met dank aan de prachtige plaatsen en het landschap waarmee Franciscus zich verbonden voelde.

La Strada del Santo
La Strada del Santo start in Assisi. Bewonder de fresco’s in de San Francesco en breng een bezoek aan de Santa Chiara.

San-Francesco-AssisiSint-Franciscus-preekt-voor-de-vogels-Giotto-fresco-San-Francesco-Assisi

Even buiten Assisi wacht het Eremo delle Carceri, verborgen tussen de dichte eikenbossen op de hellingen van de Monte Subasio.

Eremo-delle-Carceri-Franciscus-Assisi-Umbrie (1) Eremo-delle-Carceri-Franciscus-Assisi-Umbrie (2) Eremo-delle-Carceri-Franciscus-Assisi-Umbrie (3) Eremo-delle-Carceri-Franciscus-Assisi-Umbrie (4)

Verlaat Assisi via de Porta San Pietro, waar je aan de voet van de heuvel de Santa Maria degli Angeli vindt. Deze kerk is gebouwd op de plek van de Porziuncola, de kleine kapel die Franciscus’ thuis was en waar hij zijn eerste orde stichtte.

Santa-Maria-degli-Angeli-Assisi-Umbrie (1) Santa-Maria-degli-Angeli-Assisi-Umbrie (2) Santa-Maria-degli-Angeli-Assisi-Umbrie (3)

Volg dan de borden richting de SP410, die je na circa zes kilometer in Cannara brengt, een stadje dat vooral bekend staat om de uien. Vooral begin september wordt deze lokale lekkernij geëerd, met een feest dat maar liefst twee weken duurt en waarbij er tal van lekkernijen met de plaatselijke cipolle worden geserveerd.

uien-cipolle-Cannara-Umbrië

De Heilige Franciscus stichtte hier in 1221 de Derde Orde, in de Chiesa della Buona Morte. Hij zou hebben geslapen in een kleine cel in het Casa Majolica-Landrini. Maak tijdens je bezoek aan het stadje zeker ook een stop bij de San Giovanni Battista en de San Matteo.

Vanuit Cannara neem je de SP403 (circa vijf kilometer) tot aan Bevagna. Volgens de overlevering zou de Heilige Franciscus op de weg tussen deze twee plaatsen zijn beroemde preek voor de vogels hebben gehouden. De steen waarop Franciscus tijdens deze preek zou hebben gestaan, wordt bewaard in de San Francesco in Bevagna.

Bevagna-Umbrie Strada-Sagrantino-Bevagna-Umbrie

Vanaf Bevagna rijd je via Gualdo Cattaneo en Bastardo (over de SP414 en de SP418) naar Todi. Vanaf Todi neem je de Superstrada SS3Bis (E45) Orte-Ravenna, richting Gubbio. Neem na circa vijfenveertig kilometer de afslag (uscita) Bosco-Gubbio en volg dan circa dertig kilometer de SS298 naar het middeleeuwse Gubbio.

Franciscus-Gubbio-Umbrië (2) Franciscus-Gubbio-Umbrië (2a)

Bezoek hier in elk geval de San Francesco, aan het Piazza Quaranta Martiri – misschien wel de mooiste kerk van heel Gubbio. Franciscus van Assisi zou ook in Gubbio zijn geweest. Hij bevrijdde de bewoners van een wolf die hen al lange tijd lastig viel. Hij liet de wolf beloven de inwoners van het stadje niet meer tot last te zijn, hetgeen werd bezegeld met een hand/pootdruk tussen Franciscus en de wolf. Bij de kerk staat nog steeds een standbeeld dat het pact tussen Franciscus en de wolf uitbeeldt.

Franciscus-Gubbio-Umbrië (3a) Franciscus-Gubbio-Umbrië (3b) Franciscus-Gubbio-Umbrië (4)

Vanuit Gubbio volg je de SS219 naar Casamorcia-Zangolo (circa achttien kilometer). Sla meteen na Molino di Camporeggio rechtsaf, de SP203 op, die je na circa drie kilometer in Umbertide brengt, met een prachtige kerk die is gewijd aan de Heilige Franciscus. De laatste etappe voert je over de SS3Bis naar Città di Castello, de eindbestemming van deze Franciscus-route.

In de San Francesco, een oorspronkelijk gotische kerk, vind je de Cappella Vitelli, die voor de familie is ontworpen door Giorgio Vasari. Vasari schilderde ook zelf het werk met de kroning van de maagd Maria dat in de kerk te zien is. Het was een persoonlijk verzoek aan de Florentijnse kunstenaar, architect en biograaf  van Gentilizia Vitelli. In de kerk zie je ook een kopie van Rafaëls schilderij van de bruiloft van Maria.

Citta-di-Castello-Vasari-San-Francesco

Il Sentiero Francescano della Pace
Naast bovengenoemde autoroute is er ook een wandelroute die is gewijd aan de Heilige Franciscus. Il Sentiero Francescano della Pace, het Franciscaner Vredespad, volgt voor zover mogelijk precies de route die Franciscus in 1206 aflegde. De route is ongeveer veertig kilometer lang, waardoor het aan te raden is om er in elk geval twee dagen voor uit te trekken.

routes-Francesco-Umbrie (1) routes-Francesco-Umbrie (2)

De route start bij de Porta San Giacomo in Assisi, de poort waar ook de Heilige Franciscus vaak onderdoor is gewandeld. Door de heuvels wandel je allereerst naar Pieve San Nicolò, dat bij mooi weer prachtig uitzicht biedt op Assisi.

De route voert vervolgens naar de Abbazia di Santa Maria Assunta in Valfabbrica, waar Franciscus waarschijnlijk heeft geslapen op zijn reis naar Gubbio. Van de abdij rest alleen nog de kerk, met mooie fresco’s.

Abbazia-Santa-Maria-Assunta-Valfabbrica-Franciscus-Assisi

Vanuit Valfabbrica wandel je naar Pieve di Coccorano, met een prachtige kapel waar Franciscus in alle rust heeft zitten bidden. Die rust heerst er nog altijd; het is een bijzonder spirituele plek.

Na Biscina wacht de sobere Caprignone-kerk: een perfecte afspiegeling van de eenvoudige regels die de Heilige Franciscus nastreefde. Ook de noordelijker gelegen Abbazia di Vallingegno is fotogeniek. Je kunt zowel de kerk en de kloostergang als de crypte bezoeken.

Via Mengara en Santa Maria di Colonnata wandel je dan door naar Gubbio. Vlak voor je de stad bereikt, bezoek je de Vittorina, de kerk die is gebouwd op de plek waar de Heilige Franciscus de wolf zou hebben getemd. Van deze kerk is het nog maar een klein stukje naar het eindpunt, de San Francesco in Gubbio.

Franciscus-keramiek-Umbrie (4)

Wil je deze route lopen? Gedetailleerde kaarten voor het Franciscaner Vredespad vind je via deze link.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Ik ben er een maal geweest en ik kom terug als god het toe laat geef me de zegening hellige fransiscus ik vraag ook om genezing BESCHERM MIJN GEZIN IK GELOOF EN VERTROUW AMEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *