Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Birra Nursia – Benedictijner monniken brouwen bier in Norcia

We toosten deze zondagmiddag op la dolce vita met een glas door de Benedictijnen uit Norcia gebrouwen bier. Hoewel in veel kloosters, ook in Italië, al eeuwenlang bier wordt gebrouwen, is deze traditie hier in Norcia pas afgelopen augustus weer nieuw leven ingeblazen.

En met succes, want de drieduizend flesjes bier die voor de opening werden gebrouwen, waren in een paar dagen tijd uitverkocht of cadeau gedaan – aan onder anderen de paus.

Gelukkig is er inmiddels weer een nieuwe voorraad flesjes beschikbaar en kunnen ook normale stervelingen genieten van het door de Benedictijnen gebrouwen bier. Elke monnik heeft zijn eigen taak in het productieproces, maar de belangrijkste taken liggen in handen van vier kloosterlingen.

Broeder Francis Davoren, die oorspronkelijk afkomstig is uit Dallas, Texas, is als meesterbrouwer de hoofdverantwoordelijke. Hij wordt bijgestaan door broeder Massimiliano Silvati, uit La Spezia. Samen zorgen zij ervoor dat de kwaliteit van het bier altijd uitermate hoog is. Daarom wordt er ook altijd bier voor minimaal zevenhonderd flesjes tegelijk gebrouwen; alleen dan kunnen de monniken instaan voor de kwaliteit.

Broeder Evarius Hayden is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken in en om de brouwerij, terwijl zijn medebroeder Benedict Nivakoff het gehele project bestiert. Hiervoor heeft deze monnik regelmatig in Belgische brouwerijen vertoefd, omdat de traditie van bier brouwen daar nog steeds in ere wordt gehouden, ook en vooral in kloosters.

Ook de ingrediënten komen grotendeels uit België (en tevens uit Duitsland), maar het hele proces van het brouwen en bottelen vindt plaats in Norcia.

Het is dus echt bier uit Umbrië, het Birra Nursia, zoals de broeders het hebben gedoopt, naar de oude naam van het stadje. Als eerbetoon aan Norcia, de geboorteplaats van de heilige Benedictus, is elk flesje bovendien voorzien van het rozetraam van de basiliek van Benedictus.

Dit Birra Nursia is in twee smaken verkrijgbaar: witbier, geschikt als aperitief, en in een ‘extra’ variant, met een diepe, rijke smaak die goed past bij wild zwijn, lam en kazen. Wie het bier wil proeven, moet voorlopig nog wel naar Norcia en omgeving reizen. Daar vind je het Birra Nursia op de kaart van een aantal lokale barretjes en restaurants, en uiteraard is het ook te koop in de abdijwinkel.

Af en toe organiseren de Benedictijnen proeverijen en kun je als bezoeker ook een rondleiding door het complex en de brouwerij krijgen, zodat je met eigen ogen de creatie van dit andere goud van Norcia kunt aanschouwen!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *