Home » Droomplekken voor een vakantie in Italië » Ondergedompeld in het dorpsleven van Scheggino
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Ondergedompeld in het dorpsleven van Scheggino

Annerike logeerde afgelopen zomer bij albergo diffuso Antica Torre del Nera, in het Umbrische dorpje Scheggino. In deze blog doet ze verslag van haar verblijf bij dit bijzondere vakantieadres.

Antica-Torre-del-Nera-Albergo-Diffuso-Scheggino-Umbrie Antica-Torre-del-Nera-Albergo-Diffuso-Scheggino-Umbrie-2

Annerike: ‘In hevig noodweer komen we laat in de middag aan in het dorpje Scheggino. ‘Benvenuto al nostro Albergo Diffuso Antica Torre del Nera!’ We zien geen hand voor ogen wanneer de receptioniste ons naar ons appartement brengt – dankzij de stromende regen. Albergo diffuso? Vooral het woord ‘diffuso’, wat zowel verstrooid als verspreid betekent, kan ik niet goed plaatsen. Maar diffuso of niet, onze albergo is in elk geval prachtig! Nu het weer nog…

We slapen al bijna een week in onze albergo diffuso als ik toch wat meer wil weten over dit Italiaanse overnachtingsconcept. Ik ga langs bij de receptie, waar ik Melissa, een van de medewerkers van Antica Torre del Nera, aan een uitgebreid interview onderwerp.

Ze vertelt dat albergo diffuso een vrij nieuw concept is in toerisme, waarbij de hotelkamers, appartementen of huisjes verspreid liggen over het dorp, maar samen één hotel vormen, met ‘normale’ hotelfaciliteiten (zoals een receptie, ontbijt en schoonmaak). De reden dat de accommodatie ‘versnipperd’ is, is omdat gebruik wordt gemaakt van leegstaande huisjes en appartementen in een dorpje, die worden omgetoverd tot mooie gastenverblijven.

Antica-Torre-del-Nera-Albergo-Diffuso-Scheggino-Umbrie (1) Antica-Torre-del-Nera-Albergo-Diffuso-Scheggino-Umbrie (2) Antica-Torre-del-Nera-Albergo-Diffuso-Scheggino-Umbrie (3)

Veel Italiaanse dorpen lopen langzaam leeg, omdat de jongere generatie wegtrekt. In de jaren tachtig ontstond daarom al het idee om deze leegstaande huizen, binnen hun bestaande structuur, te renoveren en zoveel mogelijk gebruik te maken van authentieke materialen.

Hiermee kunnen oude, vaak middeleeuwse dorpen worden behouden, maar zich ook weer economisch ontwikkelen. Een enorme win-winsituatie dus, voor het dorp, maar ook voor de toerist, die hiermee echt het gevoel krijgt deel uit te maken van het dorp, de gewoonten en cultuur, te wonen tussen de bewoners, en te verblijven in een vaak historisch gebouw.

Antica-Torre-del-Nera-Albergo-Diffuso-Scheggino-Umbrie (4) Antica-Torre-del-Nera-Albergo-Diffuso-Scheggino-Umbrie (5) Antica-Torre-del-Nera-Albergo-Diffuso-Scheggino-Umbrie (7)

Het gesprek met Melissa, en de rondleiding door het ‘hotel’ met Rosa (die me vrijwel alle appartementen laat zien). blijven nog een tijd in mijn hoofd zitten. Wat bijzonder om in een dorpje als Scheggino te mogen verblijven, en zo een steentje te kunnen bijdragen aan het behoud van een Italiaans dorp! En heerlijk om jezelf tegelijkertijd onder te dompelen in het leven van dit Italiaans dorpje met haar gastvrije inwoners. Want dat kan in Scheggino heel goed, er is genoeg te doen!

Piazza-Carlo-Urbani-Umbrie Scheggino-Umbrie (2)

To do in Scheggino
Een klein tipje van de sluier, voor allerlei leuks in en om Scheggino:

*Bij het Pangea Centro Outdoor, op Piazza Carlo Urbani. kun je onder andere raften en kanoën. De raftingtocht op de rivier de Nera, die dwars door Scheggino loopt, is echt een aanrader. We krijgen zelfs zwemles in de rivier, om feeling te krijgen met de stroom van de rivier. Aan het einde van de tocht wacht ons een welverdiend glas wijn om nog even na te praten over de avonturen op het water.

*Houd je wel van golven, maar liever in een bubbelbad in plaats van op de rivier de Nera: dit jaar nog wordt gestart met de bouw van een zwembad en een Centro Benessere, een wellnesscentrum.

*Heel leuk is het Museo del Tartufo Urbani, op Piazza Carlo Urbani. Dit museum vertelt de geschiedenis van de familie Urbani, die ervoor gezorgd heeft dat de truffel een symbool van Italië is geworden. Lang geleden ontdekte deze familie de zwarte truffel in de omgeving van Scheggino. Het bedrijf Urbani Tartufi werd in 1850 opgericht en is de grootste producent en exporteur van zwarte truffel.

truffel-Umbrie

Tartufo is dé culinaire specialiteit van Scheggino. Elk jaar in maart wordt dit gevierd met een groot feest, il Diamante Nero, ‘de Zwarte Diamant’. Er wordt dan een enorme truffelomelet met een diameter van ruim twee meter gemaakt.

Eind augustus vond dit jaar voor het eerst Il borgo gusto del sapori trota e tartufo plaats, een feest rondom tartufo en trota (forel die in de rivier de Nera wordt gevangen). Zorg als het even kan dat je rond een van deze feesten in Scheggino bent!

*Breng zeker een bezoek aan wijnbar Il Sovrano, op Piazza Carlo Urbani. Scheggino heeft een paar restaurantjes, maar onze favoriet is Il Sovrano, waar je ook heerlijk kunt eten.

Scheggino bleek de perfecte uitvalsbasis om Umbrië te verkennen. Niet alleen de steden Perugia, Assisi, Orvieto en Spoleto, maar ook de kleine stadjes Trevi, Spello, Todi, Bevagna en Montefalco en de indrukwekkende Cascate delle Marmore (watervallen vlak bij Terni) zijn makkelijk bereikbaar.

Aan het einde van onze mooie dagtochten keren we altijd weer terug naar Il Sovrano voor een heerlijk glas wijn. Vaak blijven we ook hangen voor het eten. Elke dag krijgen we de vragen Cosa abbiamo fatto oggi? en Cosa facciamo domani? van de eigenaar en de barman, en gaan de koetjes en kalfjes heen en weer.

Il-Sovrano-enoteca-Scheggino

Fantastisch, onze eigen stamkroeg, midden in Scheggino, waar we een week lang het gevoel hebben deel uit te maken van het dorpsleven. Wij zijn gegrepen door het concept van albergo diffuso, en komen graag gauw weer terug in Antica Torre del Nera in Scheggino! Zo gastvrij, echt ons nieuwe thuis in Italië!’

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Steun Ciao tutti & Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *