Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Scheggino – waar de tijd lijkt stil te staan

Midden in de Nera-vallei, in het zuiden van Umbrië, ligt een piepklein maar pittoresk heuveldorpje waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan: Scheggino. Toen we hier tijdens een tour door Umbrië een paar dagen logeerden, werden we op slag verliefd op Scheggino. Uiteraard delen we de liefde graag, met een aantal tips voor dit Umbrische pareltje.

Aan het water

De ligging van Scheggino, tegen een heuvel aan de oever van de rivier de Nera, is geen toeval. Het dorpje werd in de middeleeuwen gebouwd in opdracht van de hertog van Spoleto, om een van de drie bruggen over de rivier de Nera goed te kunnen verdedigen.

In de loop der eeuwen werd het dorp steeds verder uitgebreid. Tijdens de zestiende eeuw kreeg Scheggino het zwaar te verduren, toen rebellenleiders Picozzo Brancaleoni en Petrone da Vallo het probeerden in te nemen.

Ze slaagden er uiteindelijk niet in om Scheggino te veroveren. Het middeleeuwse kasteel, de verdedigingstoren en de muren die het in die tijd volledig omsingelden, bleken een uitstekende bescherming tegen aanvallen van buitenaf.

Hoewel de oude verdedigingstoren van het dorp nog altijd overeind staat, ligt het dorpje er tegenwoordig vredig bij, aan het rustig voorbij kabbelende water.

Dwalen door een wirwar aan straatjes

Verwacht hier geen grootse bezienswaardigheden; de charme van Scheggino zit ‘m in de smalle straatjes. Karakteristiek zijn de gewelven waar de straatjes onderdoor lopen. Schrik niet als er ineens een voordeur open zwaait en je begroet wordt door een van de nog geen vijfhonderd inwoners. Loop zeker ook ’s avonds een rondje, als de lichtjes onder de boogconstructies aan gaan, che romantico!

In de wirwar van middeleeuwse straatjes prijkt de San Nicolò. Dit kerkje heeft een groot voorportaal met op de architraaf de woorden ‘Laat je zorgen hier als je naar binnen gaat om te bidden.’ Binnen bewonder je schitterende zestiende-eeuwse fresco’s van onder andere de kroning van Maria van de hand van Lo Spagno, een kunstschilder uit de hoog-renaissance en – net als Rafaël – een leerling van Perugino.

Loop ook langs het Palazzo Comunale, het stadhuis, dat gevestigd is in een zeventiende-eeuws pand met een overdekte loggia en dat pas in de twintigste eeuw een publieke functie én een klokkentoren kreeg. Even buiten het dorpje, op de oude begraafplaats, vind je een romaans kerkje, dat juist vanwege zijn eenvoud prachtig is.

Een museum vol truffels

Midden op het dorpsplein, het Piazza Carlo Urbani, vind je het Museo del Tartufo. Dit museum vertelt de geschiedenis van de familie Urbani, die ervoor gezorgd heeft dat de truffel een van de culinaire symbolen van Italië is geworden.

Lang geleden ontdekte deze familie de zwarte truffel in de omgeving van Scheggino. Het bedrijf Urbani Tartufi werd in 1850 opgericht en is de grootste producent en exporteur van zwarte truffel. Tartufo is dan ook dé culinaire specialiteit van Scheggino.

Elk jaar in maart wordt dit gevierd met een groot feest, il Diamante Nero, ‘de Zwarte Diamant’. Er wordt dan een enorme truffelomelet met een diameter van ruim twee meter gemaakt. Buonissimo!

truffel-Umbrie

Nog meer culinaire specialiteiten

Hoe klein Scheggino ook is, er zijn relatief veel restaurantjes. Bij zowel Osteria Baciafemmine (Vicolo Baciafemmine), La Sgrinfia (Via di Borgo) en Re Tartú (Piazzo Carlo Urbani) geniet je van lokale specialiteiten, zoals pasta met de lokale tartufo of trota, een forel die in de Nera wordt gevangen. Met een glas wijn uit Umbrië erbij voel je je hier de koning te rijk…

Voor de avonturiers: raften & canyoning

De rivier de Nera, die dwars door Scheggino loopt, mag er dan zo op het eerste gezicht rustig uitzien, tijdens een raftingtocht blijkt de stroming hier en daar toch behoorlijk sterk en ben je verzekerd van een uitdagend avontuur op het water.

Of je nu liever een korte of langere raftingtocht maakt, bij Pangea Centro Outdoor (aan het Piazza Carlo Urbani), ben je aan het juiste adres. De voorbereiding van beide tochten start met een zwemles in de rivier, om de stroom van de rivier goed te voelen. Uiteraard gaat er een ervaren instructeur met je mee.

Klimliefhebbers kunnen ook mee op een canyoning-avontuur in de schitterende kloven van de Valnerina. Aan het einde van de tocht wacht een welverdiend glas wijn in de tuin van het outdoorcentrum om nog even na te praten over het spektakel op het water of in de kloof.

Liever lekker rustig zwemmen? Aan de rand van het dorp, bij tennisclub Due Valli, ligt een buitenbad, midden tussen de groene rotswanden. Met name in de warme zomermaanden is het hier goed toeven.

Een dagje spa in een oud fort

Houd je wel van golven, maar liever in een bubbelbad in plaats van in een boot? Voor een dagje wellness en spa kun je terecht bij Antica Torre del Nera, in een oud fort. Je kunt een duik nemen in het binnenzwembad, er zijn een sauna, Turks stoombad en een hydromassagezone en om helemaal tot rust te komen, kun je een massage boeken.

Naast een spa is Antica Torre del Nera ook een hotel, of beter gezegd een albergo diffuso, waarbij leegstaande huisjes en appartementen in het dorp zijn omgetoverd tot mooie gastenverblijven die samen één hotel vormen.

Overnachten in de omgeving van Scheggino

Verder biedt Scheggino niet veel mogelijkheden om te overnachten, maar gelukkig liggen er in de omgeving mooi accommodaties. We hebben onze favorieten voor je op een rijtje gezet:

Abbazia di San Pietro in Valle (Ferentillo)
Palazzo Seneca (Norcia)
Palazzo Leti Residenza d’Epoca (Spoleto)
Torre del Falco (Spoleto)
Borgo della Marmotta (Spoleto)
Palazzo Sant’Angelo (Spoleto)

Nog meer moois in Umbrië

Even ten noorden van Scheggino vind je het dorpje Rasiglia, dat ook wel ‘het Venetië van Umbrië’ wordt genoemd, gezien alle riviertjes die erdoorheen stromen.

Andere plaatsen die zeker een bezoekje waard zijn, zijn Spello, Spoleto en de Piano Grande, die in juni/juli prachtig in bloei staat.

Breng zeker ook een bezoek aan de spectaculaire Cascate delle Marmore, de grootste watervallen van Italië, die door de Romeinen werden aangelegd om overstromingen van de rivier de Velino te voorkomen. Op gezette tijden gaan de watervallen aan en wacht je een onvoorstelbaar spektakel van krachtig neerstortend water. Ook een wandeling door het grote natuurpark, op weg naar de watervallen, is prachtig.

Niet ver van de watervallen ligt een sprookjesachtige abdij, de Abbazia di San Pietro in Valle, waar je zoals we hierboven al noemden ook kunt overnachten. In onze Special over Umbrië vind je nog veel meer tips voor deze regio.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *