Download gratis de Ciao tutti app!

Creatieve vakanties in Italië – beeldhouwen & pottenbakken in Toscane

Niets is zo inspirerend als het Toscaanse landschap… De glooiende heuvels, in de vroege ochtend gehuld in mysterieuze nevelslierten en later op de dag schitterend in opvallend veel tinten groen, zijn door talloze schrijvers en dichters bezongen. Kunstenaars als Leonardo da Vinci en Michelangelo trokken vaak de stad uit, de natuur in, om dit landschap in te drinken, soms als inspiratie voor hun schilderijen, soms gewoon om hun hoofd leeg te maken voor nieuwe ideeën.

Geen wonder dus dat Toscane ook ons creatieve brein altijd nog net een beetje extra aan het werk zet. Dat gebeurt ook bij Arjen Knook, een van de oprichters van Atelierbreda. Toen hij jaren geleden voor het eerst in Toscane was, op zoek naar natuursteen om mee te werken, ontdekte hij hoe rijk Toscane was.

Niet alleen rijk aan natuursteen, zoals het beroemde marmer van Carrara waar ook Michelangelo mee werkte, maar ook rijk aan betoverende landschappen die de verbeeldingskracht aanwakkeren. Deze combinatie is het beste wat je je kunt wensen: het materiaal dat in de natuur voorhanden is, krijgt in je hoofd als het ware al vorm voor je het in handen hebt.

Cursus beeldhouwen met albast in Volterra
Graag wilde Arjen zijn leerlingen de intensiteit van het vinden en bewerken van natuursteen zelf laten beleven. Bij Villa Palagione in Volterra organiseert hij twee keer per jaar de cursus beeldhouwen met albast. In 2020 vinden deze cursussen plaats van zaterdag 2 tot zaterdag 9 mei en van zaterdag 29 augustus tot zaterdag 5 september.

Volterra en omgeving staan namelijk bekend om het albast. Het is de enige plek in heel Italië waar deze steensoort gewonnen wordt. In deze blog vertellen we je er meer over.

De zachte, kalkachtige steen wordt in de verschillende ateliers in en om Volterra bewerkt tot prachtige beelden, gebruiksvoorwerpen, sieraden en souvenirs, iets wat jij tijdens de cursus ook leert. De groep bestaat uit maximaal twaalf deelnemers, zodat er genoeg gelegenheid is om van en met elkaar te leren, zowel voor beginners als gevorderden. Arjen geeft de cursus zelf, dus de aanwijzingen zijn gewoon in het Nederlands.

Natuurlijk is het verblijf wel op en top Italiaans, met elke dag een heerlijk ontbijt en diner. ’s Middags eet je soms ook bij Villa Palagione, soms in een authentieke trattoria. Er is een heerlijk zwembad voor een verfrissende duik tussen het beeldhouwen door.

De prijs voor deze cursus bedraagt € 950,- (inclusief logies op basis van zeven nachten, in een gedeelde tweepersoonskamer, ontbijt en diner; exclusief lunch en drank). Tegen meerprijs kun je een privé- of luxe kamer boeken of iemand meenemen die niet beeldhouwt. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Arjen via mail@atelierbreda.nl of via 0031-641308991.

Cursus pottenbakken in Montelupo Fiorentino
Waar Volterra bekend staat om het albast, staat Montelupo Fiorentino bekend als Città della Ceramica, stad van de keramiek. Tijdens de renaissance was Montelupo een van de belangrijkste plekken voor de productie van artistiek aardewerk.

Je vindt er een professionele school en een interessant keramiekmuseum. Er zijn meerdere producenten die nog altijd de concurrentie van plastic en productie uit goedkopere landen het hoofd weten te bieden. Daarmee is het de perfecte plek voor een cursus pottenbakken, die in 2020 op het programma staat van zondag 19 april tot zaterdag 25 april.

Tijdens deze week mag Arjen gebruik maken van de keramiekschool. Deze school heeft authentieke Toscaanse draaischijven waar je schuin achter zit. Als je hierop leert draaien, kun je het daarna overal!

De groep bestaat uit maximaal acht deelnemers, waarbij er wederom plek is voor zowel voor beginners als gevorderden, met een programma op maat met voor iedereen de juiste uitdaging. Vanwege de hoge concentratie aan werkmomenten kun je een mooie ontwikkeling doormaken.

Tijdens de cursus is er veel aandacht voor compositie, creativiteit en techniek. De gedraaide werkstukken worden op vrijdag besproken en vervolgens gebakken en naar Atelierbreda gebracht, zodat je de werkstukken eventueel nog verder kunt bewerken of kunt ophalen in Breda.

De cursus is in het Nederlands en wordt gegeven door Hans Meeuwsen, een doorgewinterde pottenbakker met een enorme staat van dienst. Arjen is tijdens deze week de gastheer en zorgt voor de organisatie van een excursie naar Florence, naar bijvoorbeeld het Bargello, waar prachtig keramiek te bewonderen is uit de Italiaanse renaissance .

Je verblijft in vakantiehuizen die verhuurd worden door de lokale bevolking, zodat je je echt even een inwoner van Montelupo waant.

De prijs voor deze cursus bedraagt € 915,- (inclusief logies op basis van vijf nachten, in een gedeelde tweepersoonskamer). Tegen meerprijs kun je een privékamer boeken of iemand meenemen die niet wil deelnemen aan de cursus. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Arjen via mail@atelierbreda.nl of via 0031-641308991.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *