Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

7 goede redenen voor een eigen huis in Toscane

‘Waar je bent, is wie je bent. Hoe meer die plek in je weet te kruipen, hoe meer je identiteit ermee verstrengeld raakt. Het is nooit toeval, de keuze van een plaats is de keuze van iets waarnaar je verlangt, zo schreef Frances Mayes in haar boek Een huis in Toscane (verfilmd als Under the Tuscan Sun).

een-eigen-huis-in-Toscane (1)

Nu Saskia voor wat langere tijd is neergestreken in Toscane, kan ze dit nog meer dan eerst beamen. Elke dag groeit het verlangen naar een eigen huis met kantoor hier. Wakker worden terwijl de klokken van de Duomo in Florence of de San Domenico in Siena luiden is toch even anders dan wanneer de marktmannen op de Albert Cuyp je in onvervalst Amsterdams een ochtendserenade brengen. En een cappuccino in Florence smaakt niet alleen beter, maar levert negen van de tien keer ook een mooi verhaal op.

News-Café-mooiste-cappuccino-Florence (13)

Niet per se omdat de barista er altijd een kunstwerk van maakt zoals Marco van News Café afgelopen week deed, maar wel omdat hij je je koffie serveert met een mooie anekdote of een fijne tip. Maar er zijn meer redenen om een verhuizing naar Toscane te overwegen. Saskia zet er vandaag zeven op een rijtje:

1 Allereerst natuurlijk de enorme culturele erfenis die in de Toscaanse steden en dorpen overal voor het oprapen ligt. Meesterwerken van Michelangelo, Botticelli, Fra Angelico, Giotto en Da Vinci zijn grotendeels binnen handbereik – en vaak nog gratis te bewonderen ook. Zo hangt er een kunstig kruisbeeld van Michelangelo in de Santo Spirito in Florence, gratis toegankelijk voor iedereen als de kerk open is.

La-Primavera-Botticelli-Uffizi-Florence (4)

2 Niet alleen de kunstschatten liggen bij wijze van spreken voor het oprapen, dat ligt de inspiratie ook. Elke straat heeft wel een eigen verhaal te vertellen, zo niet meer, en bijna iedereen die je tegenkomt is bereid die verhalen te onthullen en je zo laag voor laag kennis te laten maken met de onbekendere kant van de grote kunststeden.

3 Maar niet alleen in de steden en dorpen is veel moois te vinden. Toscane mag trots zijn op een adembenemend landschap, dat zeer tot de verbeelding spreekt. Ranke cipressen, eeuwenoude olijfbomen, glooiende heuvels, velden vol zonnebloemen of klaprozen, wijnranken die zich koesteren in de zon… Stel je eens voor dat je elke dag wakker mag worden te midden van al dat moois!

een-eigen-huis-in-Toscane (2)

4 Laten we ook de Toscaanse kustlijn niet vergeten. Als fervent zwemmer duikt Saskia liever in zee dan in een zwembad, maar in Nederland zijn de dagen waarop dat kan toch vaak op een paar handen te tellen. De Toscaanse kust is heerlijk uitgestrekt en kent naast de stranden van beroemde badplaatsen als Forte dei Marmi en Viareggio ook heerlijk rustige stranden waar je gewoon met alleen je eigen handdoek en een goed boek geniet van de zon en de stilte.

Toscane-Cala-Violina-strand

5 Niet alleen het oog wil wat, ook de inwendige mens komt in Toscane aan zijn trekken. De regio heeft een keur aan specialiteiten op haar naam staan, vaak afkomstig uit de cucina povera. Met weinig ingrediënten – die overigens wel van uitmuntende kwaliteit zijn – wordt er iets heerlijks op tafel getoverd. Denk aan pappa al pomodoro, ribollita, acquacotta en bruschetta en het water loopt je al in de mond. En dan hebben we het nog niet eens over pappardelle al cinghiale, bistecca alla fiorentina of cinta senese.

bistecca-fiorentina

6 Ook zoetekauwen hebben in Toscane elke dag van het jaar nodig om alles te kunnen proeven. Vooral in Siena en omstreken worden de meest zoete koekjes gebakken: panforte, cantuccini (die van origine uit Prato komen), ricciarelli… Maar ook de torta della nonna (met pijnboompitten uit de omgeving van Pisa) en ijs zouden Toscaanse wortels hebben…

torta-della-nonna

7 Naast dit eten staat gegarandeerd een fles heerlijke Toscaanse wijn. De keuze is enorm, van de beroemde Chianti Classico tot de Brunello di Montalcino en de Vino Nobile di Montepulciano. Favoriet van Saskia is de Vernaccia di San Gimignano, die al door Michelangelo werd geprezen. In Toscane is niet alleen de wijn lekker dichtbij, je kunt er ter plekke ook vaak een kijkje nemen bij de wijnboer en alvast even proeven. Midden in de wijngaarden smaakt zo’n glas immers nog veel beter!

wijn-kar-Toscane

Een eigen huis in Toscane
Om volop van dit alles te genieten, is een plek te midden van al dit moois en lekkers natuurlijk ideaal. Stiekem neuzen we al een beetje rond in het aanbod aan huizen in deze mooie regio van Italië, naar appartementjes midden in Florence, met een extra kamer als kantoor, en naar grotere huizen in de heuvels – met een oprijlaan geflankeerd door cipressen.

Tuscany

Het valt echter nog niet mee om te kiezen: willen we een olijfboomgaard of uitzicht op zee? Een studio midden in de artistieke, creatieve wijk van Florence of juist een villa in de Chianti? Een eigen zwembad of wijngaard of misschien zelfs de mogelijk een bed & breakfast te runnen?

Saskia is er nog niet uit, dus voorlopig droomt ze nog even in haar kamer in Siena van een eigen stek in Toscane en houdt ze oren en ogen goed open tijdens haar reizen door de regio. Dus mochten jullie nog tips hebben…

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

5 reacties

 1. Saskia, je bent één heel belangrijke reden vergeten: het prachtige weer (bijna het ganse jaar door) 😉

 2. Je hebt helemaal gelijk Gunther, de zon en de blauwe lucht zijn nog een reden!

 3. Nog een reden die je vergeten bent : de manier van leven en de vriendelijkheid van de Toscanen eens je ze kent

 4. Siena is ook een prachtige stad, maar als je het mij vraagt, zoek iets in Firenze, cara , is gewoon dè culturele hoofdstad van Italië! Dat maakt alles ook zo apart in Italië, alle regio’s hebben dat speciale karakter, dat ze van de andere onderscheidt en ze willen niet onderdoen voor de andere; noch op gastronomisch noch op cultureel vlak. Voeg een leuke link toe met prachtige panorama’s . Vi presento un filmetto promozionale sulle regioni d’Italia:
  https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=HTZTTNWqGmI#t=154s

  Divertiti bene nel belpaese e un abbraccione forte forte!
  Lieve

 5. Een eigen huis in Toscana uitkiezen is een absoluut voorrecht!
  Het is en blijft moeilijk kiezen. Maarrrrr bereid je wel voor op de stugge bureaucratie van de zeker niet altijd vriendelijke en welwillende ambtenaren en het bankpersoneel! Ook kost het je zeeën van tijd.
  Daar staat tegenover dat wanneer je de sleutel in het slot steekt je jezelf moet knijpen om te geloven dat het nu realiteit is geworden……een HUIS in Toscana!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *