… de vork naar Frankrijk – en zo naar de rest van West-Europa – heeft gebracht?
Caterina De’ Medici liet na haar huwelijk met de Franse koning haar hele Florentijnse hofhouding overkomen naar Frankrijk. Ook voerde ze de vooruitstrevende Florentijnse gebruiken in aan het Franse hof. Daar at men ineens met een vork, maar dat was niet de enige verandering die Caterina introduceerde.
Caterina De’ Medici
Zo bouwden haar Florentijnse koks ook de typische limonaie, citroenkassen, na zodat ze hun beste gerechten voor konden schotelen aan koningin Caterina. Canard a l’orange is dan ook geen Franse uitvinding, maar een écht staaltje Florentijns keukenwerk. Laat het de Fransen maar niet horen…
… de fiorino d’oro, oftewel de gulden florijn, de wereld in heeft gebracht?
In 1252 werden er in Florence gouden munten geslagen, een voorrecht dat eigenlijk alleen voor keizer- en koninkrijken was weggelegd. De machtige Florentijnen besloten een statement te maken en door het slaan van hun eigen munt hun onafhankelijkheid van de keizer uit te dragen. De sterke positie van het florerende Florence ten opzichte van andere rivaliserende Toscaanse steden werd hierdoor nog meer bevestigd.
Dankzij de hoge oplage die de bankiersfamilie De’ Medici van ‘hun’ florijn liet slaan, speelde de munt ook op het Europese toneel een belangrijke commerciële rol. Zo belangrijk zelfs, dat de gulden florijn ook in Nederland – en in vele andere West-Europese landen – als munteenheid werd gebruikt. Weet je nog dat er een lelie achterop de gulden stond? Dat is hét symbool van de stad Florence!
…ooit het eerste staatshoofd met Afrikaanse roots in Europa heeft aangesteld?
Alessandro De’ Medici (officieel de zoon van Lorenzo II en een bediende, maar eigenlijk de zoon van paus Clemens VII en een Ethiopische slavin die in het Medici-huishouden werkte) werd in 1531 aangesteld als eerste hertog van Florence. Net als Obama nu was hij toen het eerste donkere staatshoofd dat een belangrijke rol in de geschiedenis van Europa speelde.
…twee pausen en twee Franse koninginnen heeft voortgebracht?
Paus Leo X en Clemens VII waren de uitverkorenen die dankzij hun pausdom een flinke De’ Medici-vinger in de roomse pap hadden. De dames Caterina en Maria De’ Medici deden daar niet voor onder en belandden uiteindelijk aan de zijde van de Franse koning.
…de piano heeft uitgevonden?
Althans, Bartolomeo Cristofori was in dienst van de Medici-familie toen hij het instrument uitvond. De klanken betoverden eerst alle De’ Medici en zweefden later door de hele stad en verder, op weg om de hele wereld te veroveren. Ook zou de Medici-familie verantwoordelijk zijn voor de eerste opera. Het muziekstuk Euridice, dat nu als opera zou worden bestempeld, werd in opdracht van de familie geschreven door Jacopo Peri, ter ere van het huwelijk van de Franse koning Henry IV en Maria De’ Medici.
…ervoor heeft gezorgd dat we nu genieten van al die pracht en praal in Florence?
Veel van de monumenten en kunstwerken die in Florence te zien zijn, hebben we te danken aan De’ Medici. Zo kreeg Sandro Botticelli de opdracht voor zijn meesterwerk La Primavera en waarschijnlijk ook voor De Geboorte van Venus van een van de Medici-telgen.
Michelangelo ontwierp de schitterende marmeren beelden voor op de Medici-graven in de grafkapellen bij de San Lorenzo en Vasari ontwierp de geheime gang over de Ponte Vecchio, de Corridioi Vasariano, eveneens voor de Medici-familie.