Ontdek onze unieke City Walks in Italiaanse steden

Piazza della Santissima Annunziata in Florence – vreemde zeewezens, een heleboel bijen en kindjes om te knuffelen

Hoewel het Piazza della Santissima Annunziata een van de sfeervolste pleinen van Firenze is, laten veel toeristen het links liggen. Zonde, want het plein biedt via de Via dei Servi een prachtig uitzicht op de Duomo.

Florence-Piazza-Santissima-Annunziata

Maar ook het piazza zelf mag er zijn. Dankzij de beelden en versieringen valt er ook voor kinderen volop te ontdekken!

In het midden staat een ruiterstandbeeld van Ferdinando I de’ Medici, het laatste werk van Giambologna voor hij overleed. Ferdinando werd overigens niet volledig door hem voltooid; Giambologna’s leerling Pietro Tacca vervolmaakte het beeld. Van Tacca’s hand zijn ook de twee bronzen fonteinen met vissen en vreemde zeewezens die op het plein staan.

Florence-Innocenti-Annunziata Florence-Piazza-Annunziata

Op de achterzijde van het voetstuk waar Ferdinando op staat, zie je een hele zwerm bijen rondom één andere bij, de koningin, zwermen. Deze ene bij staat natuurlijk symbool voor de Medici-heerser zelf, terwijl de andere bijen zijn onderdanen, het werkvolk, symboliseren. Omdat de bijen in zo’n perfecte cirkels rondom de koningin zijn geplaatst, is het moeilijk om de bijen precies te tellen. Voor je het weet ben je de tel kwijt omdat je de bijen dubbel meetelt!

bijen

Het is dan ook een veelgehoord gezegde onder Florentijnse ouders om kinderen die te veel zeuren, de opdracht te geven eerst de bijen te tellen voor ze krijgen wat ze willen. Dat lukt bijna geen enkel kind – een goede remedie dus!

Voor de nieuwsgierigen onder ons die niet een hele middag willen staan tellen: wij telden na een keer of tien tellen drie keer achter elkaar 91 bijen…

Ingebakerde kindjes
Eén zijde van het plein wordt gedomineerd door het Ospedale degli Innocenti, het ‘Ziekenhuis van de Onschuldigen’. Dit oudste weeshuis ter wereld dankt zijn naam aan de moord op de onschuldige kinderen door Herodus. Vlak na de geboorte van Jezus liet deze koning alle kinderen vermoorden om te voorkomen dat de pasgeboren Koning zijn koninkrijk kon opeisen en hem van de troon zou stoten.

Het Ospedale is gebouwd door Brunelleschi. Bijzonder intrigerend is de vondelingenschijf, een soort trommel waarop moeders hun kinderen konden achterlaten en aan de zorg van het weeshuis over konden dragen. Voordat de moeder wegvluchtte, luidde ze de bel die naast het wiel hing, zodat de nonnen het kindje naar binnen konden draaien. Deze schijf is in de zeventiende eeuw toegevoegd; Brunelleschi had een soort kribbe onder een van de ramen gemaakt waarin men een kind kon achterlaten – veel vriendelijker dan zomaar op een drempel, vond hij.

Florence-Ospedale-Innocenti

Het mooist zijn echter de lieflijk ingebakerde kindjes die dienen als versiering van de loggia, gemaakt door Andrea della Robbia. Je zou ze zo willen knuffelen!

 

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *