Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Piazza della Santissima Annunziata in Florence – vreemde zeewezens, een heleboel bijen en kindjes om te knuffelen

Hoewel het Piazza della Santissima Annunziata een van de sfeervolste pleinen van Florence is, laten veel toeristen het links liggen. Zonde, want het plein biedt via de Via dei Servi een prachtig uitzicht op de koepel van de Duomo.

Florence-Piazza-Santissima-Annunziata

Maar ook het piazza zelf mag er zijn. Dankzij de beelden en versieringen valt er ook voor kinderen volop te ontdekken!

Ferdinando te paard boven een zwerm bijen

In het midden staat een ruiterstandbeeld van Ferdinando I de’ Medici, het laatste werk van Giambologna voor hij overleed. Ferdinando werd overigens niet volledig door hem voltooid; Giambologna’s leerling Pietro Tacca vervolmaakte het beeld. Van Tacca’s hand zijn ook de twee bronzen fonteinen met vissen en vreemde zeewezens die op het plein staan.

Florence-Innocenti-Annunziata Florence-Piazza-Annunziata

Op de achterzijde van het voetstuk waar Ferdinando op staat, zie je een hele zwerm bijen rondom één andere bij, de koningin, zwermen. Deze ene bij staat natuurlijk symbool voor de Medici-heerser zelf, terwijl de andere bijen zijn onderdanen, het werkvolk, symboliseren.

Omdat de bijen in zo’n perfecte cirkels rondom de koningin zijn geplaatst, is het moeilijk om de bijen precies te tellen. Voor je het weet ben je de tel kwijt omdat je de bijen dubbel meetelt!

bijen

Het is dan ook een veelgehoord gezegde onder Florentijnse ouders om kinderen die te veel zeuren, de opdracht te geven eerst de bijen te tellen voor ze krijgen wat ze willen. Dat lukt bijna geen enkel kind – een goede remedie dus!

Voor de nieuwsgierigen onder ons die niet een hele middag willen staan tellen: wij telden na een keer of tien tellen drie keer achter elkaar eenennegentig bijen…

De ingebakerde baby’s van Brunelleschi

Eén zijde van het plein wordt gedomineerd door het Ospedale degli Innocenti, het ‘Ziekenhuis van de Onschuldigen’. Dit oudste weeshuis ter wereld dankt zijn naam aan de moord op de onschuldige kinderen door Herodus. Vlak na de geboorte van Jezus liet deze koning alle kinderen vermoorden om te voorkomen dat de pasgeboren Koning zijn koninkrijk kon opeisen en hem van de troon zou stoten.

Het Ospedale is gebouwd door Brunelleschi. Bijzonder intrigerend is de vondelingenschijf, een soort trommel waarop moeders hun kinderen konden achterlaten en aan de zorg van het weeshuis over konden dragen. Voordat de moeder wegvluchtte, luidde ze de bel die naast het wiel hing, zodat de nonnen het kindje naar binnen konden draaien.

Deze schijf is in de zeventiende eeuw toegevoegd; Brunelleschi had een soort kribbe onder een van de ramen gemaakt waarin men een kind kon achterlaten – veel vriendelijker dan zomaar op een drempel, vond hij.

Florence-Ospedale-Innocenti

Het mooist zijn echter de lieflijk ingebakerde kindjes die dienen als versiering van de loggia, gemaakt door Andrea della Robbia. Je zou ze zo willen knuffelen!

Museo degli Innocenti

In het vroegere weeshuis vind je nu een prachtig museum, met werken van onder anderen Botticelli, Ghirlandaio en de Della Robbia’s. Via deze link vind je alle details voor een bezoek aan het museum.

Een schilderende engel

De kerk aan de noordzijde van het Piazza della Santissima Annunziata is de naamgever van het plein. Deze kerk, de Santissima Annunziata, dankt op haar beurt haar naam aan een Annunciatie van een onbekende kunstenaar. Het verhaal gaat dat het gezicht van Maria is geschilderd door een engel, die het penseel ter hand zou hebben genomen toen de schilder tijdens het werk in slaap was gesukkeld.

De Annunciatie wordt veel bezocht, vooral door vrouwen die graag zwanger willen worden. Het is echter niet het enige werk dat een bezoek aan deze kerk tot een must maakt. In het Chiostro dei Voti, waar rijke Florentijnen uit de buurt die hier naar de kerk kwamen hun beeltenis in was lieten vastleggen, werd Lorenzo il Magnifico vereeuwigd door Verrocchio. Niet gek dat De’ Medici ook hier weer opduiken, want ook deze kerk werd gebouwd met geld van deze rijke familie.

Het graf van Da Vinci’s Mona Lisa

In augustus 2013 werd een deel van de vloer in de Cripta de Martiri, achter het grote altaar van de Santissima Annunziata, opengebroken, om het DNA van de driehonderd jaar geleden overleden Francesco di Bartolomeo del Giocondo te vergelijken
met dat van het lichaam dat in 2011 werd gevonden in het Convento di Sant’Orsola, een verlaten klooster in de wijk San Lorenzo, van wie men vermoedt dat het wel eens de vrouw achter de Mona Lisa zou kunnen zijn.

Als het DNA matcht, kunnen de geruchten dat Da Vinci’s Mona Lisa inderdaad niemand minder dan Lisa Gherardini del Giocondo is, worden bevestigd.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *