Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Not for Tourist Map – ontdek de leukste ateliers en winkels in Florence

Ambachtslieden en kunstenaars vinden al eeuwenlang hun weg naar Florence. Ook vandaag de dag is dat nog steeds het geval. Je vindt op allerlei plekken in de stad winkeltjes, galerieën en ateliers, waar je artigiani en artisti aan het werk kunt zien en waar je hun werk kunt kopen.

Een van de buurten waar je veel kunstenaars vindt, is het gebied rondom de Santa Croce en de Sant’Ambrogio. Hun werkplaatsen en winkels zitten ‘verstopt’ in de smalle straten van de stad.

foto’s: Sara Amrhein Handcrafted Art Jewelry

Een aantal van hen heeft zich verenigd in een speciaal project: de Not for Tourist Map. Op deze kaart prijken vijftien ateliers, werkplaatsen en winkels, allemaal gespecialiseerd in een ander ambacht.

Of je nu op zoek bent naar iets moois voor aan de muur, een sieraad of een cadeautje voor een speciale gelegenheid; gegarandeerd dat je bij deze adresjes iets vindt. Esther en Saskia nemen je mee langs een aantal van deze adressen.

Veronica Balzani – nieuw leven voor oude technieken

Eigenlijk is Veronica Balzani (Via dei Pandolfini 18) restaurateur van de beroep. Ze is gespecialiseerd in oude schildertechnieken en met name gefascineerd door het werken met bladgoud.

Dit wilde ze precies leren, net als de oude meesters, en die missie zie je terug in haar werk. Ze schildert op houten panelen en gebruikt daarbij de tempera-techniek. Dit is verf op basis van ei, zoals dat ook in de dertiende en veertiende eeuw gebeurde.

Het is een heel precies werkje, waarbij ze eerst de houten panelen op de juiste manier voorbereid en voorziet van een laag gips. Daarna volgen acht lagen kalk gemengd met lijm op basis van konijnenhuid om het houten paneel zo glad mogelijk te maken.

Om de tekening die ze eerder op papier maakte over te brengen op het geprepareerde paneel, gebruikt ze een techniek die spolvere heet en die ook voor het aanbrengen van fresco’s op muren werd gebruikt.

Hierbij wordt de tekening langs de lijnen ingeprikt met kleine gaatjes, over de oppervlakte gelegd en daarna wordt er houtskoolpoeder overheen geveegd, dat door de gaatjes de contouren van de tekening achterlaat. Nu is de tekening klaar om ingekleurd te worden! Eerst voegt ze het bladgoud toe en daarna schildert ze wat overblijft.

Veronica maakt naast kopieën van oude meesters ook eigen werk, al dan niet in opdracht. Tot slot heeft ze ook prachtige miniaturen op papier, perfect als cadeautje of als aandenken aan je reis naar Florence.

foto’s: Veronica Balzani

JHA Porcelain – porselein met een Nederlands randje

De Nederlandse Jacqueline Harberink woont en werkt al jaren in Florence. In het hart van de stad heeft ze haar winkel en atelier, JHA Porcelain (Via dei Pandolfini 5/r).

Net als Veronica is Jacqueline gefascineerd door oude technieken en wil ze die in leven houden, door ze op een moderne manier toe te passen. Ze vindt het belangrijk dat haar porselein ook daadwerkelijk gebruikt wordt.

Haar werk is organisch en simpel en daardoor heel herkenbaar. Jacqueline moedigt je aan haar werk vooral aan te raken. Door de verschillende afwerkingen en manieren waarop ze de oppervlakte van haar sieraden en objecten bewerkt, is er volgens haar altijd iets nieuws te ontdekken.

Al Jacquelines werk is handgemaakt – van vazen, kopjes en borden tot ringen en oorbellen. Daardoor heb je altijd een uniek object dat je mee naar huis neemt en dat je elke dag terug doet denken aan Florence.

Essère Atelier – kleurrijke stoffen met een streepje voor

Naast JHA Porcelain ligt Essère Atelier (Via dei Pandolfini 7/r), waar je terecht kunt voor unieke handgemaakte kleding en tassen.

Florence kent een rijke geschiedenis waarin de wol- en stoffenhandel altijd een belangrijke rol heeft gespeeld. Zo kwamen de leden van de beroemde familie De’ Medici ooit naar de stad als wolhandelaren en legde de handel in wol en andere stoffen de basis voor de groei en rijkdom van Florence.

In 1997 opende Ilaria Tolossi dit atelier, na een lange carrière bij grote internationale modehuizen. Nu maakt ze haar eigen creaties, stuk voor stuk uniek, van shirts met streepjes in alle kleuren van de regenboog tot broeken vol bloemen en prachtige blouses.

Ilaria gebruikt alleen maar natuurlijke materialen van hoge kwaliteit. Ze struint verschillende markten af en reist de wereld over om de mooiste stoffen te vinden.

Van de restjes maakt ze kleine stoffen katten, die je kunt adopteren als aandenken aan dit kleurrijke adresje.

Sara Amrhein Handcrafted Art Jewelry – sieraden die de show stelen

Sara is van oorsprong Amerikaans, maar al jarenlang een begrip in Florence als het gaat om prachtige sieraden die je niet over het hoofd kunt zien.

Haar ontwerpen zijn altijd fleurig en kleurrijk en bovendien enig in hun soort. Ze werkt voornamelijk met een lichte kleisoort die doordat hij zo licht is, makkelijk draagbaar is.

Wil je de show stelen met een bijzonder paar oorbellen of een mooie ketting, ga dan zeker even langs bij Sara Amrhein Handcrafted Art Jewelry (Piazza dei Ciompi 5).

In haar fijne, lichte winkel annex atelier voorziet ze je graag van advies en helpt ze je bij het kiezen van een uniek stuk, dat je elke keer dat je het draagt weer even terug naar Florence brengt.

Cecilia Falciai – Florence in miniatuur

Eerder namen we al een kijkje in het atelier van Cecilia Falciai (Via dei Macci 25/r). Deze Florentijnse kunstenares maakt onder meer miniaturen van Florence in scagliola: een techniek waarbij gravures van leisteen en andere materialen opgevuld worden met een gipsmengsel waaraan kleurpigmenten zijn toegevoegd.

Zodra deze opdrogen, worden de afbeeldingen geschaafd en opgepoetst en krijg je de eigenlijk afbeelding te zien.

Populair zijn haar miniaturen met afbeeldingen van kerken in Florence tegen een zwarte achtergrond, de zogenaamde notturni, nachtportretten. Naast deze portretten maakt Cecilia ook groter werk in andere technieken, zoals mozaïeken van marmer waarop je de hele skyline van Florence kunt zien.

In haar bottega, het atelier waar ze elke dag te vinden is, kun je haar werk bewonderen. Cecilia legt je graag alles uit over de verschillende kunstwerken die ze er uitgestald heeft.

Tee-Pee Vintage – niet zomaar een vintage winkel

Bij Tee-Pee Vintage (Via dei Macci 50) loop je niet binnen voor zomaar een spijkerjasje of een designertas. Hier vind je kleurrijke items die door de eigenaren Matteo en Sara met veel liefde geselecteerd worden.

Je vindt hier niet alleen kleding, maar ook bijpassende accessoires. Al meer dan vijf jaar komen locals hier om hun kledingkast aan te vullen.

Weet je niet wat je moet kiezen? Dan kun je altijd even naar Matteo of Sara kijken voor inspiratie, want zij weten precies hoe je al die bijzondere kleding kunt combineren tot een mooie outfit!

foto’s: Tee-Pee Vintage

MudMoiselle Ceramica – keramiek met een twist

MudMoiselle (Via dei Macci 75/r) is de artiestennaam van Sara Bardazzi. Net als andere ambachtslieden en kunstenaars die onderdeel uitmaken van de Not for Tourist Map, is Sara al heel lang gefascineerd door oude technieken – in haar geval om keramiek en porselein te maken.

Door het gebruik van deze technieken is elk object uniek. Omdat alles wat Sara verkoopt met haar eigen handen gemaakt is, zie je dat elk object net een beetje anders is. Alle stukken die ze verkoopt beschildert ze zelf met de hand, het liefst in zachte pasteltinten.

Naast mooi is haar werk ook nog eens praktisch. Alle gebruiksvoorwerpen zoals kopjes en bordjes kun je gewoon in de vaatwasser zetten. Zo drink je elke ochtend een espresso met Florentijnse charme!

foto’s: MudMoiselle Ceramica

Ga op pad met de Not for Tourist Map

Naast deze kunstenaars en ambachtslieden staan er dus nog een aantal andere kleurrijke adressen op de Not for Tourist Map. Je vindt de lijst van alle deelnemers hieronder.

De papieren plattegrond waarmee je alle ateliers en winkels kunt bezoeken, kun je ophalen bij alle deelnemende punten. Ga je liever met een digitale versie op pad? Klik dan hier.

Ga je liever samen met iemand op pad langs de verschillende adressen? Esther van Mijn Florence organiseert op aanvraag een privérondleiding langs verschillende adressen op de kaart. Neem voor meer informatie contact met haar op via mail.

Alle adressen van de Not for Tourist Map op een rijtje

Ad’a – Area d’arte | Apellelab | Cecilia Falciai Decorazioni | Essère atelier | JHA Porcelain | Mikinora + lyle Iver | Linfa Jewelry Studio Gallery | Takirai Design | Mudmoiselle Ceramica | Yac’s Pocket | Paolo Carandini | Sara Amrhein Handcrafted Art Jewelry | Tee-Pee Vintage | Veronica Balzani | Gli Affreschi di Giulia

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *