Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Anna Maria de’ Medici – een erfenis als prachtig cadeau voor Florence

Vandaag, 18 februari, vieren we niet alleen Saskia’s verjaardag, maar ook de sterfdag van twee bijzondere personen uit de geschiedenis van Florence: Michelangelo en Anna Maria de’ Medici.

Nu klinkt het vieren van een sterfdag wellicht een beetje gek, maar in beide gevallen is het een mooie gelegenheid om de overledene in kwestie extra te eren en zijn of haar grootse daden nog eens extra in het zonnetje te zetten. In het geval van Michelangelo is de erfenis duidelijk, met schitterende beelden als zijn David, de Biblioteca Medicea Laurenziana en het kleurrijke plafond van de Sixtijnse Kapel.

Florence-David-collage

Maar ook in het geval van Anna Maria Luisa de’ Medici, die op 18 februari 1743 overleed, is er zeker een reden om met een positief gevoel terug te kijken op deze dag. Deze dame, de laatste Medici-telg, gaf Florence bij haar overlijden namelijk het allermooiste cadeau ooit.

Ze liet in haar testament opnemen dat álle bezittingen van haar familie – een keur aan beelden, schilderijen en andere kunstwerken – in bezit zouden komen van Florence. Er was maar één voorwaarde voor dit unieke geschenk: de erfenis, en alle delen daarvan, mocht Florence nooit voorgoed verlaten.

Mede hierdoor beschikt Florence tot op de dag van vandaag over een duizelingwekkend groot aantal bijzondere kunststukken, die toeristen van over de hele wereld naar de stad weten te lokken. Er zijn zoveel schitterende kunstwerken te vinden, in bijvoorbeeld de Galleria degli Uffizi en de Galleria Palatina (Palazzo Pitti), dat je aan een paar dagen niet genoeg hebt om ze allemaal te zien.

Palazzo Vecchio (Old Palace), which is the town hall of Florence, Italy

Alleen al in de Galleria degli Uffizi, ooit bedoeld om kantoren (uffizi) van De’ Medici, te kunnen huisvesten, zou je weken rond kunnen kijken. De zalen van dit unieke museum, met een van de grootste kunstcollecties ter wereld, werden gevuld met ‘schilderijen, beelden, bibliotheken, juwelen, en andere waardevolle dingen, evenals relikwieën van heiligen, reliekhouders, en hun decoratie…’ zoals in een officieel geschrift van Anna Maria Luisa De’ Medici te lezen valt.

Om ontreddering of gemiste topstukken te voorkomen, tippen we vandaag 10 kunstwerken uit de erfenis van De’ Medici, die je absoluut niet mag missen als je de Uffizi bezoekt:

1 Giotto’s bijzonder mooie Madonna, bedoeld voor het altaar van de Ognissanti in Florence:

 Uffizi-Giotto

2 Een van de mooiste Annunciaties die we ooit zagen, een bijna verstild tafereel van bladgoud, van de Sienese kunstenaars Simone Martini en Filippo Memmi:

Uffizi-Simone-Martini

3 Bijna nóg mooier is de Madonna die de monnik Filippo Lippi schilderde, naar het schijnt naar voorbeeld van zijn geliefde, Lucrezia Buti:

Uffizi-Madonna-Lippi

4 Een heel andere relatie spreekt uit het beroemde dubbelportret van Federico da Montefeltro en zijn vrouw, Battista Sforza, vereeuwigd door Piero della Francesca:

Uffizi-Francesca

5 Verreweg de mooiste vrouw in de Uffizi (en wellicht in heel Florence) is Botticelli’s Venus, die schittert op een schelp op het schilderij De geboorte van Venus:

Venus-Botticelli

6 Eveneens een schitterend schilderij, eveneens van Botticelli: La Primavera, een allegorie op het begin van de lente. Botticelli heeft bijna tweehonderd verschillende soorten bloemen afgebeeld die in de lente in de heuvels rondom Florence bloeien – met enige artistieke vrijheid:

7 Een andere meester die in de Galleria degli Uffizi aanwezig is, is Michelangelo. Zijn Doni Tondo, met de Heilige Familie, is misschien minder beroemd dan zijn David, maar zeker ook de moeite van een bezoek waard!

Doni-Tondo-Michelangelo

8 Ook Raphaël koos voor een bijbels tafereel, met zijn schitterende Madonna met de distelvink. Heel lieflijk, heel ontroerend!

Uffizi-Madonna-distelvink-Rafael

9 Deze lieflijkheid vormt een bijzonder contrast met Caravaggio’s Bacchus:

Uffizi-Bacchus-Caravaggio

10 Ten slotte Titiaans Venus van Urbino, die we zelf pas tijdens ons derde bezoek aan de Uffizi konden aanschouwen omdat het doek eerder steeds was uitgeleend.

Uffizi-Venus-Urbino-Titiaan

Met deze 10 topstukken zie je het mooiste van de Galleria degli Uffizi, zonder dat je door alle kunstige bomen het bos niet meer ziet – en zonder dat je door een overdaad aan kunst al het moois niet meer kunt waarderen. Voor een volgend bezoek selecteer je dan gewoon weer tien kunstwerken, zodat je er optimaal van kunt genieten, van dit unieke cadeau van De’ Medici aan Florence!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *