Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

5x vis eten in Florence – van Burro & Acciughe tot Fishing Lab

Dankzij de uitgestrekte Toscaanse kust staat er tussen grofweg Viareggio en Grosseto vaak vis op het menu. In het binnenland van Toscane is het soms wat lastiger om verse vis op de kaart te vinden.

Toen een vriendin in een restaurant in hartje Chianti ooit vroeg naar vis, antwoordde de ober geschokt: ‘Fish? Ma do you see the sea?’ Ze begreep er niets van, tot de ober vertelde dat de kust te ver weg lag om voor verse vis te zorgen – en dus stond dat niet op de kaart, want met diepvriesproducten werken, dat deed de chef niet.

Gelukkig kun je in Florence op verschillende plekken aanschuiven voor verse vis, ook al ligt de hoofdstad van Toscane niet aan zee. We tippen vijf van onze favoriete visrestaurants in Florence!

Burro & Acciughe

Het is misschien wel het simpelste gerecht met vis om iemand voor te schotelen, maar de combinatie is en blijft perfect: een flinke lik boter en ansjovis op vers brood.

Burro & Acciughe, aan de Via dell’Orto 35/r, vlak bij het Piazza del Carmine, in de wijk San Frediano, is hiernaar vernoemd. Natuurlijk staat er veel meer op het menu, van rauw geserveerde rode garnalen en tonijntartaar tot gefrituurde ansjovis en salie als antipasti.

Qua pasta’s is er een ruime keuze, met onder meer spaghetti con acciughe del Cantabrico, pinoli e briciole di pane nero tostato; linguine con crudo e cotto di gamberi rossi e lime; risotto con baccalà, limone arrosto e caviale d’aringa; de befaamde mezzi paccheri del pescatore; raviolini di triglia, crema di zucchine e pesto di fiori of gnocchi alla genovese di tonno rosso, olive e capperi.

Na een stuk verse vis van de grill of een bord pesce fritto voelt de kust niet meer zo ver weg. Zeker niet als je nog een verfrissende citroensorbet toeneemt, dan ruik je de zee en zonnebrandcrème tot in San Frediano!

Podere al Mare

We blijven nog even in Oltrarno, het stadsdeel aan de andere kant van de Arno. Esther van Mijn Florence nam ons dit voorjaar mee naar het nieuwe visrestaurant Podere al Mare, aan de Via Senese 20/r, net buiten de Porta Romana.

Het is van dezelfde eigenaren als Podere 39, aan de overkant, maar dan volledig gewijd aan al het lekkers uit de zee. Op de kaart prijkt een mooi samenspel aan visgerechten en bijpassende wijnen.

Wij kozen voor de zeer uitgebreide antipasti misti, met een plank vol lekkers, zoals polenta met baccalà mantecato, crostini met gemarineerde rode ui en sardientjes, gefrituurde ansjovis, langoustines, insalata di patate e polpo en pinzimonio.

Eigenlijk meer dan genoeg als lunch, maar we lieten ons toch ook nog verleiden door de calamarata met kabeljauw en sinaasappel…

La Cucina di Pescepane

Pescepane begon als food truck – een frisblauwe Ape die was omgebouwd tot een mini-restaurant. Deze Ape toert ’s zomers nog steeds door de stad, met op het menu street food uit de zee, met onder meer gefrituurde visjes en fish & chips, maar dan op zijn Italiaans.

Al snel kwam er ook een écht restaurant, aan de Via Giosuè Carducci 15/r, niet ver van de Mercato di Sant’Ambrogio: La Cucina di Pescepane. Hoewel het hier om een vaste plek gaat, is er aan de succesformule van Pescepane weinig veranderd.

Op het menu – een krijtbord aan de muur en een mooi vormgegeven invulformulier voor aan tafel – dus alleen maar lekkers uit zee, met een aantal vaste gerechten en een paar specialiteiten die per dag veranderen, afhankelijk van de vangst van die ochtend.

Het menu is – anders dan bij de meeste Italiaanse eetgelegenheden – niet onderverdeeld in antipasti, primi en secondi. Net als bij street food kies je gewoon waar je zin in hebt en in welke volgorde je daar van wil genieten. Ook staat er genoeg lekkers op de kaart dat zich uitstekend leent om te delen.

We weten eigenlijk niet wat we moeten kiezen: de gefrituurde baccalà of de pappa al pomodoro di pesce? De tonijntartaar of de parmigana di mare? De garnalenspiesjes, de crema di ceci e polpo (met kikkererwten en inktvis) of de panzanella di mare croccante? Of de crostini di Pescepane, met onder meer aringa (haring) en baccalà mantecato (een romige kabeljauwmousse), en de acciughe e sarde fritte (gefrituurde ansjovisjes en sardientjes).

Wat je ook kiest, met een mooi glas witte wijn van de kleine maar fijne wijnkaart erbij en Florence ligt heel even aan zee…

Fuor d’Acqua

Voor deze restauranttip wandelen we nog even terug naar Oltrarno. Vlak bij de Porta San Frediano is een voormalige busremise omgetoverd tot Fuor d’Acqua, ‘buiten het water’. Dit traditionele restaurant aan de Via Pisana 37/r serveert alleen gerechten die zijn bereid met de vangst van de dag.

Het menu wisselt dus regelmatig, maar er staan altijd zowel rauwe als warme voorgerechten op, gevolgd door een aantal pasta’s met vis en secondi met gebakken of gegrilde vis, vis uit de oven of gefrituurde vis.

Fuor d’Acqua is minder laagdrempelig dan de eerder genoemde visrestaurants. Mede vanwege de prijs is het echter perfect voor een bijzonder avondje uit.

Fishing Lab Alle Murate

Fishing Lab Alle Murate – aan de Via del Proconsolo 16/r, op een steenworp afstand van de Duomo – is geen restaurant in de traditionele zin van het woord.

Het is allereerst een innovatief restaurantconcept, met op de kaart een menu dat niet zo strikt de gangen volgt als in Italië vaak het geval is. Er staan uiteraard pasta’s, risotto en vis als hoofdgerecht op het menu, maar ook street food, broodjes met vis en visgerechten als tapas, die je desgewenst kunt combineren om van alles te kunnen proeven.

In (bijna) elk gerecht is de hoofdrol weggelegd voor verse vis, schaal- en/of schelpdieren, soms rauw geserveerd – de plateaus met fruits de mer zijn hier niet alleen prachtig om te zien, maar ook om je vingers bij af te likken – soms gekookt, gebakken of gefrituurd.

Hoewel je niet aan zee zit, is de strandsfeer toch voelbaar, al lijkt het ook of je in een museum zit. Fishing Lab Alle Murate huist namelijk in het Palazzo dell’Arte dei Giudici e Notai, dat in het begin van de veertiende eeuw samen met het Bargello en het Palazzo Vecchio tot de drie belangrijkste plekken van Florence werd gerekend.

Dineren onder toeziend oog van Dante

In dit palazzo kwamen de rechters en notarissen bij elkaar om hun zaken te bespreken – en dat moest natuurlijk wel in een mooi versierde ruimte, met fresco’s op de wanden en op het plafond. Deze fresco’s zijn grotendeels bewaard gebleven, waardoor je nu in middeleeuwse sferen kunt lunchen en dineren.

Op het plafond schittert bijvoorbeeld een enorme cirkel, die Florence moet voorstellen als het nieuwe Jeruzalem. De perfecte cirkel wordt omsloten door stadsmuren en -poorten.

De afbeeldingen in het midden, de lelie, de adelaar van de Welfen en het kruis, staan allemaal symbool voor de stad. De figuren daaromheen staan symbool voor onder andere de rechtspraak, het recht en de kracht.

Bijzonder is dat op een van de muren het gezicht van niemand minder dan Dante prijkt. Voor Dante staat Petrarca, en aan de rechterkant van het fresco is Boccaccio te zien. In deze blog lees je er meer over.

Twee extra tips: Fiaschetteria di Pesce & Chiosco di Mare

Bij Fiaschetteria di Pesce op het Piazza Taddeo Gaddi 5/6r koop je ’s ochtends de verse vis. Later kun je er ook terecht voor kant-en-klare visgerechten om thuis op te warmen of voor een lekkere portie vis om direct op te smikkelen.

Ook leuk is Chiosco di Mare, aan de Via dei Macci 61/r, net als La Cucina di Pescepane vlak bij de Mercato di Sant’Ambrogio. Hier haal je een lekker broodje vis, van een burger met pulled polp of lampredotto d’(a)mare tot een gambrioche of schiacciata met tonijn. Ook de taco met inktvis is erg populair!

met dank aan Burro & Acciughe, Chiosco di Mare, Fiaschetteria di Pesce, Fishing Lab Alle Murate & La Cucina di Pescepane voor een aantal foto’s

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *