Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Scoppio del Carro – vuurwerk voor Pasen in Florence

Met Pasen is het oppassen geblazen in Florence! Op Eerste Paasdag wordt voor de Duomo namelijk een versierde ossenkar tot ontploffing gebracht!

Scoppio-del-Carro-Florence-Pasen (7)

Indrukwekkend schouwspel voor de Duomo van Florence

De traditie van de Scoppio del Carro dateert uit de tijd van de kruistochten, toen men dit gebruik introduceerde om de wederopstanding van Jezus te vieren. Hoewel het in Florence inmiddels op een heel wat modernere manier gebeurt, is het nog steeds een meer dan indrukwekkend schouwspel.

Scoppio-del-Carro-Florence-Pasen

Uiteraard gaat dat gepaard met veel ceremonieel vertoon:

Scoppio-del-Carro-Florence-Pasen (1) Scoppio-del-Carro-Florence-Pasen (2) Scoppio-del-Carro-Florence-Pasen (3) Scoppio-del-Carro-Florence-Pasen (4) Scoppio-del-Carro-Florence-Pasen (5)

Wat gebeurt er nu precies? Van het altaar in de Duomo vliegt er een colombina, duif (een elektronische versie overigens), met een brandend lontje in haar bek, zwierig naar buiten, waar de carro, een prachtig versierde kar die wordt voortgetrokken door witte ossen, staat te wachten. Il carro ‘ontploft’ en siert de hemel boven de Duomo en de doopkapel met schitterend vuurwerk.

De voorspelling van de duif

De duif keert dan om en vliegt terug naar het altaar. Dat is althans de bedoeling – maar soms komt de duif daar niet aan. Dan breekt er paniek uit in de kerk en erbuiten, want wat zal dit voor Florence betekenen? Als de duif haar vleugels niet meer uitslaat, is dat een slecht voorteken volgens de Florentijnen.

Een van de vorige keren dat de duif het einddoel niet haalde, in 1966, trad de Arno zo ver buiten zijn oevers dat grote delen van de stad overstroomden – met ruim dertig doden tot gevolg en vele kunstschatten die zwaar beschadigd raakten. Ook in 2001 vloog de duif niet terug. In vergelijking met de overstroming was het gevolg wel minder dramatisch: de plaatselijke voetbalclub, Fiorentina, degradeerde naar Serie B.

We hopen dat de duif dit jaar, na het ontsteken van de carro, vliegensvlug het altaar bereikt – zodat Florence een jaar vol voorspoed te wachten staat!

colomba-pasquale-duif-Pasen-Italie (2)

Een zoeter dan zoete paasduif

Naast deze voorspellende duif is er nog een andere Italiaanse duif die met Pasen een rol speelt. In Florence – en ook elders in Italië – zet men met Pasen een colomba pasquale, een paasduif, op tafel. Dit is natuurlijk geen echte duif, maar een soort zoet brood, net als de panettone in kersttijd.

De colomba wordt volgens een eeuwenoude traditie gebakken in de vorm van een duif, het symbool van de vrede, en vervolgens bestrooid met kristalsuiker en amandelen. Dolcissimo!

Meer weten? Het hele verhaal over de geschiedenis van de colomba lees je via deze link – me Artusi’s recept voor deze paasduif!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *