Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Het voorname gevolg van de drie koningen in het Palazzo Medici-Riccardi in Florence

Vandaag vieren we het feest van Driekoningen. Hoewel La Befana in Italië warmer wordt verwelkomd dan de drie wijzen uit het oosten, zeker bij de kinderen, bezoeken we vandaag in Florence de schitterende stoet die achter de koningen uit het oosten naar de kribbe trekt.

Deze stoet is te zien op de wanden van de privékapel van De’ Medici’s in het Palazzo Medici-Riccardi. Het is het werk van Benozzo Gozzoli, die in 1458 werd gevraagd om deze kapel op unieke wijze te decoreren. Dat liet Gozzoli zich geen twee keer zeggen en hij bedacht een schitterende stoet die over de drie muren trekt, met als eindpunt de ster boven het hoofdaltaar van de kapel.

Balthasar, Caspar en Melchior

Op de oostelijke muur zien we de jonge koning Balthasar in schitterende kledij, op de westelijke muur koning Caspar (met witte baard). Voor Balthasar uit zien we koning Melchior, met een schitterend gewaad, naar de kribbe rijden.

Gozzoli’s schitterende Balthasar op zijn paard
de oude koning Caspar (helemaal links in beeld)

koning Melchior, met een tot in detail uitgewerkt gewaad

Bekende gezichten

In het gevolg van de drie koningen komen heel wat bekende gezichten voorbij. De’ Medici zagen zich graag geportretteerd op de werken waartoe ze opdracht gaven en Gozzoli heeft hen duidelijk een ereplek gegeven. We zien onder anderen Cosimo De’ Medici, ook wel bekend als Cosimo Il Vecchio, Piero De’ Medici, die om voor de hand liggende redenen ook wel de Jichtige werd genoemd, en een nog zeer jonge Lorenzo De’ Medici, die later de bijnaam Il Magnifico zou verdienen.

Cosimo de Oude in het gevolg van de wijzeneen jonge Lorenzo il Magnifico

Er wordt trouwens ook wel gedacht dat Lorenzo geportretteerd is als de jongste van de drie koningen. Het zou dan wel om een ietwat geïdealiseerde versie van de Medici-telg gaan, maar ach, dat is geen nieuwe ontwikkeling bij het schilderen van portretten. Of het waar is, kan Gozzoli helaas niet meer onthullen, maar wij zullen straks eens extra goed kijken…

Is dit Lorenzo als Balthasar?

Cavalcata dei Magi

De drie wijzen zijn ook in het echt te bewonderen. Ter gelegenheid van Driekoningen trekt vanmiddag namelijk een optocht door Florence. Net als bij Gozzoli maken de drie wijzen uit het oosten deel uit van de stoet.

Ze worden gevolgd door een groot aantal figuranten en trekken vanaf het Piazza Pitti via de Ponte Vecchio naar het Piazza della Signoria. Hier sluiten de vaandeldragers zich bij de stoet aan, waarna de tocht wordt vervolgd en naar de Duomo voert, waar de drie wijzen hun geschenken aanbieden aan het kindje Jezus.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

5 reacties

 1. Een schitterende presentatie op en van Driekoningen Bedankt.

 2. Volgend jaar wellicht de jaarwisseling en de dagen erna in Florence vieren!

 3. Het is weer een puur genot all die kunst in je blog.!

  Koning Melchior is de Byzantijnse keizer Michael VIII Paleologus.
  Dit ivm zijn aanwezigheid op het herenigings concilie ( Rooms en Grieks Katholiehke kerk) in 1437 in Ferrara.Hij herenigde ( tijdelijk) in ruil voor hulp uit het westen
  De Medici,s hielpen de Paus ermee, financiel en politiek.
  Het schilderij is dus hoog politiek geladen( zoals veel schilderijen ) om nog eens de enorme invloed van de Medici,s te benadrukken.
  Geniet van Italie.
  Robert

 4. marijcke haccou

  Ja, ga daar ook oud & nieuw vieren plus extra dagen. Prachtig, nooit gezien, hoewel eerder in Florence geweest, natuurlijk. Topwerken!

 5. Sorina jonker

  Hello Marijcke, How are you? it has been a, long time. I’m quite impressed with the beautiful paintings.
  Even though, my ancestors are from Italie, I’ve never had the opportunity to make that visit.
  Italy is rich in history, especially in the arts and religion.
  Hope to hear from you again. Sincerely Sorina from the “Beautiful Okanagan”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *