Ontdek onze unieke City Walks in Italiaanse steden

Dag en Nacht in Florence

In de Cappelle Medicee, vlak achter de San Lorenzo, staan een paar schitterende beelden van Michelangelo. De kunstenaar kreeg in 1519 de opdracht van paus Leo X (een van de Medici-telgen) een laatste rustplaats te ontwerpen voor zijn vader, Lorenzo, hertog van Urbino, en zijn oom, Giuliano, hertog van Nemours, en de jongste zoon van Lorenzo il Magnifico.

het graf van Giuliano, hertog van Nemours
het graf van Lorenzo, hertog van Urbino

Op het graf van Giuliano houden de Dag en de Nacht de wacht. Michelangelo koos uiteraard niet zomaar voor deze twee beelden. Volgens hem laten de Dag (de man) en de Nacht (de vrouw met de uil en het masker) als geen ander zien hoe snel de tijd verstrijkt. Je wordt vanzelf stil van de kracht die deze prachtige beelden uitstralen. Zeker als je een van Michelangelo’s verzen over de Nacht leest:

‘Caro m’è il sonno, e più l’esser di sasso
infin che il danno e la vergogna dura.
Non veder, non sentir m’è gran ventura,
però non mi svegliar, deh, parla basso.’

Michelangelo’s Nacht en Dag

De Dag en de Nacht zijn echter niet Michelangelo’s enige beelden in de Medici-kapellen. Tegenover beide beelden waken het Ochtendgloren en de Avondschemering over het graf van Lorenzo. Het vrouwelijke Ochtendgloren lijkt net wakker te worden uit een diepe slaap, terwijl haar mannelijke tegenpool overmand wordt door slaap.

Michelangelo’s Ochtendgloren

De beelden boven Dag en Nacht, Ochtendgloren en Avondschemering worden vaak aangezien voor een evenbeeld van Giuliano en Lorenzo. Niets is echter minder waar; het zijn geïdealiseerde versies van beide belangrijke mannen. Michelangelo was hier heel duidelijk over: het ging hem om de uitstraling die beide heren hadden. Lorenzo was gesloten, bedachtzaam; Giuliano was veel opener, alerter. Hij maakte de beelden dus bewust anders dan hoe de Medici-mannen er in het echt uit hadden gezien. Zelf zag hij daar absoluut geen probleem in. Tegen iedereen die kritiek had op deze beelden, schijnt hij zelfs te hebben gezegd: ‘Wie kan het over duizend jaar nog wat schelen hoe ze eruitzagen?’

Gelukkig betrok Michelangelo deze uitspraak niet op zijn Ochtendgloren, Avondschemering, Dag en Nacht – die vervolmaakte hij tot in de kleinste details.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

6 reacties

 1. Het was weer een genoegen! Dank!

 2. Hoewel de beelden absoluut kracht uitstralen durf ik me toch enige kritiek te veroorloven op de anatomie van de vrouwelijke beelden en dan met name de borstpartij. Ook al is het een allegorie ik stel me voor dat Italiaanse vrouwen er toen toch wat fijner uitzagen (zonder de kunstmiddelen van tegenwoordig) of was dit toen het ideaalbeeld van de Italiaanse man?

 3. prachtige beelden saskia een waar genoegen om de stukjes over Florence te lezen( onze huwelijksreis was naar Florence by the way 🙂 ).
  wat betreft Suzanne s opmerking over Michelangelo s vrouwen beelden.volkomen juist, nl :Michelangelo had het niet zo met vrouwen en tekende/schilderde /beeldhouwde vaak eigenlijk mannen lichamen met borsten dat zie je heel duidelijk bij de Sibyllen in de Sixtijnse kapel.
  Saskia het zou prachtig zijn volgens mij als je Rosita Steenbeek en pater Bodard( op Zondag altijd met hemelse muziek op de radio ) als gastauteurs bij je ciao tutti kon betrekken dat zou een gouden trio zijn.
  zo maar een positief idee.
  🙂 Roberto

 4. In de tijd dat ik nog bij de nonnekes zat hebben wij het blote gedeelte van Michelangelo’s werken in een tempo moeten bewonderen bij het schoolbezoek aan Italië. Het doet mij dan ook veel deugd dat je aandacht geeft aan zijn energiek naakt werk. Prachtig. Ik moet Firenze dringend eens overdoen zonder de brave zusterkes.

 5. Cara saskia, je geeft me gewoon superveel zim om Firenze te gaan bezoeken en er nooit meer te vertrekken xxx

 6. Ik zal nog eens op zoek gaan naar meer informatie over de mannen van Michelangelo, wordt vervolgd! Wat betreft je idee over de gastauteurs: ik was net een paar dagen met Rosita Steenbeek op pad in Rome voor De Smaak van Italie, dat gaat een prachtig artikel worden, dus daar lees je binnenkort meer over. Ik las ook over een nieuw boek van Bodar in het najaar, dus ook hij zal op niet al te lange termijn op Ciao tutti voorbijkomen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *