Ciao tutti! Nu 2020 bijna voorbij is, is het tijd voor een overzicht van de best gelezen blogs van dit jaar. Welke verhalen hebben jullie het meest gelezen?
Voor we dat verklappen, willen we jullie bedanken. Mede dankzij jullie terugkerende bezoekjes, ook in de maanden dat we niet hebben kunnen reizen, en dankzij jullie donaties in het voorjaar hebben we ook dit jaar elke dag een verhaal kunnen delen.
Vaker dan anders vonden we die verhalen wat dichter bij huis, of zelfs thuis (in eigen keuken, boekenkast of wijnrek) maar die sprankjes Italië waren dit jaar dan ook welkomer dan ooit.
Grazie di cuore daarvoor – het is heerlijk om te merken dat Italië net zo verankerd zit in jullie hart als in dat van ons, zelfs – of misschien wel juist – als we er niet heen kunnen.
Een dag tussen de citroenen
Hoe zuur 2020 soms ook was, er was gelukkig ook veel moois om te delen. Zo nam Felicia ons mee op Lemon Tour in Amalfi. Jullie genoten mee, zowel virtueel als ter plekke.
De familie Aceto verwelkomde iedereen met een brede glimlach. Na een zo goed als verloren voorjaar deden ze niets liever dan hun gasten door de citroengaarden leiden en laten proeven van hun citroenen én van de limoncello die ze ermee maken.
De reacties van lezers waren zo overweldigend, dat ook Saskia in september op Lemon Tour ging, tijdens haar reis door Campanië. Mocht je dit nog niet hebben toegevoegd aan je wensenlijstje, dan raden we je aan dat alsnog te doen. Gegarandeerd een heerlijke beleving!
Ciao tutti’s Limoncello Test
Om in het thema van de citroenen te blijven: jullie checkten massaal Ciao tutti’s Limoncello Test, waarmee we het eerste weekend van de zomer inluidden.
We testten heel veel verschillende soorten limoncello, om uiteindelijk de tien allerlekkerste Italiaanse limoncello’s te kiezen, waarmee je je meteen op een Italiaans terras waant.
When life gives you lemons
Saskia blikte in november al terug op dit bijzondere jaar, in deze blog. Dat lijkt misschien raar, maar aangezien het die maand precies negen maanden geleden was dat de eerste gitzwarte krantenkoppen in Italië verschenen, was dat een goede aanleiding om terug te blikken.
Ook omdat we dan daarna weer langzaam vooruit konden kijken, naar een nieuw jaar en naar alle moois dat er voor 2021 op de planning staat. Inmiddels staat er weer veel inspiratie voor jullie klaar, voor in het nieuwe jaar!
Sentiero dei Parchi
Net als wij kijken jullie erg uit naar de nieuwe wandelroute Il Sentiero dei Parchi, het Pad der Parken, waarbij alle nationale parken met elkaar verbonden worden.
Het wordt een prachtige route van ruim zevenduizend kilometer die de hele laars doorkruist, dwars door de Alpen en de Dolomieten, langs de Cinque Terre, de Monti Sibillini en de bergmassieven in het zuiden. Ook de nationale parken op Sardinië en Sicilië maken deel uit van het nieuwe pad, dat er in 2033 moet liggen.
Als wandelaar kun je te zijner tijd een zogenaamd Passaporto dei Parchi aanvragen, waarmee je een stempel kunt halen bij elke afzonderlijke wandelroute (per nationaal park).
Sophia Loren schittert in La vita davanti a sé
Dat er in 2020 ook genoeg mooi nieuws uit Italië kwam, bewijst niet alleen bovenstaand bericht over het unieke wandelpad, maar ook de nieuwe film met de legendarische Sophia Loren in de hoofdrol, La vita davanti a sé.
Een prachtige film, met een schitterende rol voor la grande Sophia. Als je deze film nog niet gezien hebt, dan raden we je aan komende avonden te reserveren voor een heerlijke Italiaanse filmbeleving!
Overigens werd ook dit artikel met thuiskijktips goed gelezen dit jaar, net als deze blog over De nieuwe achternaam, het tweede deel van het Ferrante-vierluik.
Tien Italiaanse tongbrekers
Heerlijk om te zien dat jullie deze tien Italiaanse tongbrekers zo vaak hebben gelezen – en hopelijk ook proberen uit te spreken…
Zelfs voor wie al bijna vloeiend Italiaans spreekt, kunnen deze scioglilingua, zoals ze in het Italiaans heten, voor hilarische versprekingen zorgen. Hoe je de uitspraak van elke tongbreker goed onder de knie krijgt? Begin langzaam, met een klein stukje van de zin. Bouw dat langzaam uit, tot je de hele zin foutloos kunt uitspreken, en voer dan het tempo op. In bocca al lupo!
Een fantastisch jubileumweekend in Rome
Op 1 februari vierde Ciao tutti haar tiende verjaardag. We vierden het met het hele Ciao tutti-team in Rome, met onder meer een uitgebreide aperitivo, een fotospeurtocht en een Romeinse zondagslunch. Jullie genoten digitaal mee, niet alleen van de vele cadeautjes en winacties gedurende het hele jaar, maar ook van dit verslag van dit feestweekend.
Komende februari kunnen we waarschijnlijk nog geen feestje in Italië organiseren, maar we hopen jullie dan virtueel te verrassen met mooie extra’s en winacties.
Spaghetti alla carbonara uit De Zilveren Lepel
Het is een van onze favoriete pastagerechten, en blijkbaar staat het bij jullie ook vaak op het menu, want dit recept voor spaghetti alla carbonara uit De Zilveren Lepel Classic werd heel vaak bekeken. Hopelijk staat het ook in het nieuwe jaar nog vaak op het menu!
Vintage travel posters voor aan de muur
In mei deelden we 25 vintage travel posters van Italië, die inmiddels bij heel veel lezers aan de muur hangen. Heel leuk om zo wat Italiaanse sfeer bij jullie thuis te kunnen brengen!
Alles wat je altijd al wilde weten over het bidet
Eveneens in mei vertelden we je alles over het bidet. Wat is dit gekke wastafeltje zo direct op de grond, meestal naast het toilet? Veel mensen gebruiken het om na een dagje strand de voeten van al het zand te ontdoen. Hoe handig ook, dat is niet waar het bidet voor is bedoeld, zoals we in deze blog uitleggen.
Ontdek de Italiaanse kant van Maastricht
Italië was in mei nog oranje. Gelukkig konden we inmiddels wel weer in eigen land op pad. Saskia wandelde door Maastricht, misschien wel de meest Italiaanse stad van Nederland.
Niet alleen omdat Ciao tutti er gevestigd is, maar vooral vanwege de aanwezigheid van de vele Romeinse resten (die je onder andere kunt bewonderen aan de Maas en in de museumkelder van het Derlon Hotel), maar ook vanwege de vele Italiaanse culinaire adressen.
Ze maakte er een op en top Italiaanse City Walk van, waarmee je de lekkerste Italiaanse adresjes in Wyck, in het Stokstraatkwartier, het Jekerkwartier en in het centrum van Maastricht ontdekt. Wees gewaarschuwd, want met elke stap wordt het dolce vita-gevoel aangewakkerd.
Nieuwsgierig? Via deze link lees je meer over de route en kun je deze als pdf downloaden om zelf op pad te gaan in het Italië aan de Maas.
Een rondje Italië in Nederland
Het niet naar Italië kunnen reizen verleidde ons dit voorjaar tot een rondje Italië in Nederland. Weet je dat je ook in Nederland naar Napels kunt rijden, kunt wandelen in Varenna, op bezoek kunt in Rome en neer kunt strijken bij de Italiaanse meren?
We namen je in deze blog mee op pad voor een verrassend rondje Italië in eigen land, voor als je heimwee naar Italië te groot is om te kunnen weerstaan…
Mijn Napels
Het was niet de beste timing voor een nieuw reisboek, maar gelukkig kun je ook thuis lekker lezen. Ondanks de reisbeperkingen signeerde Saskia dit jaar toch honderden exemplaren van Mijn Napels.
Hiervoor bundelde ze het mooiste van Napels en omstreken, in een kleurrijke gids vol persoonlijke tips. Je gaat allereerst samen met Saskia op ontdekking in Napels, een stad die elke dag weer weet te fascineren.
Saskia: ‘De meest bijzondere bezienswaardigheid van Napels is geen kathedraal, geen groots museum, geen monumentaal palazzo. Nee, de grootste bezienswaardigheid is simpelweg de stad zelf. Ik zal de ziel van Napoli blootleggen, zodat je net als ik van de stad gaat houden.’
Maradona – de held van Napels
Maradona was dit jaar twee keer groots in het nieuws. Eerst ter ere van zijn zestigste verjaardag, maar nog geen maand later vanwege zijn overlijden. Napels rouwde, met hart en ziel, zoals alleen Napels dat kan.
Wij deelden een kleurrijk eerbetoon van deze unieke voetballer, met een gloednieuwe boekentip: Mijn Maradona, een bundel vol verhalen over deze ‘God van Napels’, waar ook Ciao tutti’s Willemijn een bijdrage aan leverde.
Abbazia di San Galgano – een abdij zonder dak in Toscane
Midden in het Toscaanse landschap, zo’n veertig kilometer ten zuidwesten van Siena, schittert de Abbazia di San Galgano. Ondanks het feit dat deze abdij geen dak meer heeft en geen schitterende fresco’s of glas-in-loodramen om te bewonderen, is het een van de mooiste abdijen die we ooit in Italië hebben gezien.
Dankzij de jubileumeditie van Wie is de mol? – die zich afspeelde in Toscane – werd ons artikel over de abdij van San Galgano veel gelezen. De abdij was namelijk een van de plekken die door de kandidaten werd bezocht. Niet zo gek, want deze mysterieuze locatie past perfect bij de filosofie van het mollenspel…
Het parcours van de Giro d’Italia 2020
De Giro werd uitgesteld, van mei tot oktober. In een spannende race (ook tegen de klok, want lang niet alle renners haalden de finish) trok de Giro van Palermo naar Milaan.
Jullie genoten mee, van de beelden, van deze overzichtsblog en van de etappe-artikelen die we deelden toen de renners door het zuiden van Italië trokken. We hopen dat we komend jaar weer gewoon in het voorjaar kunnen genieten van deze wielerklassieker!
Vijfhonderd jaar Rafaël
Italië vierde vijfhonderd jaar Rafaël, aangezien het dit jaar precies vijfhonderd jaar geleden was dat de schilder zijn laatste adem uitblies, in Rome.
Wij brachten een blijvend eerbetoon aan deze geniale schilder uit Urbino, waarin we je meenemen naar zijn geboorteplaats Urbino en naar zijn bekendste werken in Florence en Rome.
Feest voor de koepel van de Duomo van Florence
Het was het laatste artikel dat Saskia in februari nog vanuit Italië schreef. Hoewel het in Toscane toen nog rustig was, breidde de bloedrode vlek in het noorden zich in rap tempo uit en groeide de onrust, ook in Florence.
Desondanks dook Saskia nog in de historie van de koepel van de Duomo van Florence. Precies zeshonderd jaar geleden startte men namelijk met de bouw van deze koepel, dé blikvanger van de stad.
Ontdek vijf unieke verhalen over het Pantheon
Maar niet alleen de koepel van de Duomo in Florence werd door jullie virtueel bewonderd. Jullie genoten ook in groten getale van deze vijf verhalen over het Pantheon in Rome.
Vijf bijzondere treinreizen in Italië
De laatste van de top 20 van 2020 gaat over treinreizen. Grote delen van Italië zijn namelijk prima per spoor te bereizen. Dankzij het netwerk van Trenitalia doorkruisten we verschillende Italiaanse regio’s met intercity’s, regionali en boemeltreintjes, van de Cinque Terre en Toscane tot Emilia-Romagna en Puglia.
Als je van je treinreis een échte belevenis wil maken, dan kies je een van deze treinreizen in Italië. Allemaal even bijzonder, met spectaculaire uitzichten en een heerlijk slow tempo!
Naast deze twintig artikelen bezochten jullie ook massaal deze pagina met updates over het coronavirus in Italië. Die werd sinds begin maart honderdduizenden keren bekeken. We zullen deze pagina ook in 2021 blijven updaten, zodat je er steeds de meest actuele stand van zaken vindt.
Gelukkig hebben we na de ruim vijfhonderd artikelen die we in 2020 publiceerden nog meer dan genoeg inspiratie voor nieuwe artikelen, interviews, verhalen, recepten en tips. Op een mooi 2021!