Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Sentiero dei Parchi – een wandelroute langs alle nationale parken in Italië

Grootse plannen in Italië! Er wordt hard gewerkt aan een nieuwe wandelroute, Il Sentiero dei Parchi, het Pad der Parken, waarbij alle nationale parken met elkaar verbonden worden. Het wordt een prachtige route van ruim zevenduizend kilometer die de hele laars doorkruist, dwars door de Alpen en de Dolomieten, langs de Cinque Terre, de Monti Sibillini en de bergmassieven in het zuiden. Ook de nationale parken op Sardinië en Sicilië maken deel uit van het nieuwe pad.

De nationale parken van Italië – van Stelvio tot Sila
Italië telt ruim twintig nationale parken. We maken alvast een virtueel rondje langs al deze pareltjes, zodat je weet wat voor schoonheid het Sentiero dei Parchi voor je in petto heeft.

In het noorden vind je het Parco Nazionale dello Stelvio (Lombardije en Trentino-Alto Adige), het Parco Nazionale Dolomiti Bellunesi (Veneto), het Parco Nazionale della Val Grande (Piemonte), Parco Nazionale Gran Paradiso (Valle d’Aosta en Piemonte) en het Parco Nazionale delle Cinque Terre (Ligurië).

Parco Nazionale dello Stelvio
Parco Nazionale Dolomiti Bellunesi
Parco Nazionale della Val Grande
Parco Nazionale Gran Paradiso
Parco Nazionale delle Cinque Terre

In Midden-Italië liggen het Parco Nazionale Appennino Tosco-Emiliano (Toscane en Emilia-Romagna), het Parco Nazionale Foreste Casentinesi (Toscane en Emilia-Romagna), het Parco Nazionale Arcipelago Toscano (Toscane), het Parco Nazionale dei Monti Sibillini (Le Marche en Umbrië), het Parco Nazionale Gran Sasso e Monti della Laga (Abruzzo, Lazio en Le Marche), het Parco Nazionale della Majella (Abruzzo), het Parco Nazionale Circeo (Lazio), het Parco Nazionale d’Abruzzo, Lazio e Molise (Abruzzo, Lazio en Molise), het Parco Nazionale dell’Arcipelago della Maddalena (Sardinië) en het Parco Nazionale dell’Asinara (Sardinië).

Parco Nazionale Appennino Tosco-Emiliano
Parco Nazionale Foreste Casentinesi
Parco Nazionale Arcipelago Toscano
Parco Nazionale dei Monti Sibillini
Parco Nazionale Gran Sasso e Monti della Laga
Parco Nazionale della Majella
Parco Nazionale Circeo
Parco Nazionale d’Abruzzo, Lazio e Molise
Parco Nazionale dell’Arcipelago della Maddalena
Parco Nazionale dell’Asinara

In het zuiden schitteren het Parco Nazionale del Vesuvio (Campanië), het Parco Nazionale del Cilento, Vallo di Diano e Alburni (Campanië),  het Parco Nazionale del Gargano (Puglia), het Parco Nazionale dell’Alta Murgia (Puglia), het Parco Nazionale Isola di Pantelleria (Sicilië), het Parco Nazionale Appennino Lucano (Basilicata), het Parco Nazionale del Pollino (Basilicata en Calabrië), het Parco Nazionale dell’Aspromonte (Calabrië) en het Parco Nazionale della Sila (Calabrië).

Parco Nazionale del Vesuvio
Parco Nazionale del Cilento, Vallo di Diano e Alburni
Parco Nazionale del Gargano
Parco Nazionale dell’Alta Murgia
Parco Nazionale Isola di Pantelleria
Parco Nazionale Appennino Lucano
Parco Nazionale del Pollino
Parco Nazionale dell’Aspromonte
Parco Nazionale della Sila

Ook een aantal andere beschermde natuurgebieden en natuurreservaten worden in de route opgenomen.

De schatkamer van de natuur
Volgens het Italiaanse Ministero dell’Ambiente ontdek je als je het Sentiero dei Parchi loopt ‘de schatkamer van de natuur die Italië te bieden heeft’. Vandaar dat er een budget van ruim vijfendertig miljoen euro beschikbaar is gesteld om alle wandelpaden te verbeteren, met elkaar te verbinden en te onderhouden.

Volgens minister Sergio Costa moeten we namelijk ‘niet alleen het voortbestaan van de parken garanderen, maar ook hun toegankelijkheid. Juist in deze tijd heeft iedereen meer behoefte om naar buiten, de natuur in te trekken, dat moeten we aanmoedigen én faciliteren, met zo’n rijkdom aan natuurgebieden.’

Met het geld moet er in 2033 dus een unieke wandelroute liggen. Als wandelaar kun je te zijner tijd een zogenaamd Passaporto dei Parchi aanvragen, waarmee je een stempel kunt halen bij elke afzonderlijke wandelroute (per nationaal park).

Sentiero Italia CAI
Als basis voor deze nieuwe route dient het huidige Sentiero Italia CAI (het pad van de Club Alpino Italiano, dat ruim zesduizend kilometer lang is en door achttien nationale parken leidt) en moet alle Italiaanse regio’s omvatten, van Sardinië tot Veneto, van Piemonte tot Puglia, door bergen en heuvels, met uitzicht op stranden, vulkanen, ‘vergeten’ dorpjes en andere schatten die het Italiaanse schiereiland zo uniek maken.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *