Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Spaghetti alla carbonara uit De Zilveren Lepel Classic

Maak alvast plaats op je keukentafel of aanrecht, voor De Zilveren Lepel Classic, een luxe verzameling van de beste recepten uit het bekendste Italiaanse kookboek.

Sinds de eerste uitgave in 1950 is Il Cucchiaio d’Argento (De Zilveren Lepel) niet meer weg te denken uit Italiaanse keukens. Het wordt vaak van generatie op generatie doorgegeven, tot ver buiten de grenzen van de laars.

Er verschijnen regelmatig nieuwe uitgaven, soms met alle tweeduizend (!) recepten, zoals in deze editie, soms met een thema – van De Zilveren Lepel Napels & de Amalfikust tot De Zilveren Lepel Vlees.

Met De Zilveren Lepel Classic komt er een nieuwe loot aan de zilveren stam, met de honderdzeventig állerbeste recepten uit diverse Italiaanse regio’s in een luxe jasje, met prachtige foto’s van elk gerecht, van orecchiette met broccoli tot een chocolade/frambozentaart.

De recepten zijn zo herschreven dat het buiten Italië ook begrijpelijk is, en de gerechten zijn dan ook gemakkelijk te bereiden voor iedereen. Een echte must have voor de liefhebber van de Italiaanse keuken!

Spaghetti alla carbonara

Wij mogen alvast een voorproefje geven: het recept voor een smeuïge spaghetti alla carbonara. In de intro lezen we: ‘Er zijn verschillende verklaringen voor de naam van dit pastagerecht met spek, eieren en pecorino romano. Vermoedelijk verwijst carbonara naar de kolenbranders die in het heuvelachtige gebied rond Rome hout tot houtskool brandden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontvluchtten veel mensen de stad en trokken ze zich terug in het bergland, waar ze dit gerecht leerden maken.

Traditioneel wordt spaghetti alla carbonara gemaakt met guanciale (wangspek), maar pancetta (buikspek) is gemakkelijker verkrijgbaar; kies wel een soort die niet gerookt is. Kun je geen pecorino romano krijgen, gebruik dan alleen Parmezaanse kaas.

Ingrediënten (voor vier personen): 25 gram boter | 100 gram pancetta, in blokjes | 350 gram spaghetti | 2 eieren, losgeroerd | 40 gram versgeraspte Parmezaanse kaas | 40 gram versgeraspte pecorino romano | zout en versgemalen zwarte peper

Verhit de boter in pan, voeg de pancetta en bak krokant. Kook intussen de spaghetti in een pan met licht gezouten kokend water beetgaar (al dente), giet hem af en voeg hem toe aan de pan met de pancetta.

Neem de pan van het vuur en voeg de eieren, de helft van de Parmezaanse kaas en de helft van de pecorino romano toe, plus wat peper. Schep de pasta hiermee om tot de eieren gaar worden en aan de pasta kleven. Voeg de rest van de kaas toe, schep de pasta opnieuw om en serveer meteen.

Geniet van alle recepten in

De Zilveren Lepel Classic | ISBN 9789000373314 | € 49,99 | uitgeverij Spectrum | bestel De Zilveren Lepel Classic via deze link bij bol.com

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *