Bestel Saskia's roman Het perfecte recept

Maradona – de heilige van Napels

In Napels wordt San Gennaro vereerd, de beschermheilige van de stad, maar hij is niet de enige. Loop door de straten en je kunt er niet om de muurschilderingen en afbeeldingen van die andere heilige heen: Diego Armando Maradona, die op 25 november 2020 is overleden aan een hartstilstand.

Maradona was de voetballer die in de jaren tachtig de club SSC Napoli grote successen bracht, daarmee Napels weer op de kaart zette en zo niet alleen de tifosi, de supporters, maar ook veel andere Napolitanen hun eigenwaarde teruggaf.

Want Napels was ooit een belangrijke stad (in de achttiende eeuw zelfs groter dan Rome, Madrid of Amsterdam), hoofdstad van een koninkrijk met een roemrijk verleden dat na 1861, met de eenwording van Italië, te maken kreeg met een grote kapitaalvlucht naar het noorden, waardoor vele Napolitanen verarmden.

Van Barcelona naar Napoli

In veel opzichten ligt sindsdien de nadruk op het noorden. Dat geldt ook voor het voetbal. Teams als Inter Milaan, Juventus en AC Milan domineerden altijd de competitie. Totdat Maradona, op dat moment het grootste voetbaltalent ter wereld, tot ieders verbazing het grote Barcelona voor Napoli verruilde.

Hij zou tussen 1984 en 1991 uitkomen voor SSC Napoli en in 188 duels 88 keer scoren. Nog nooit had een ploeg uit het zuiden van het schiereiland de serie A gewonnen, maar onder leiding van de kleine Argentijn ging Napoli in 1987 en 1990 met het felbegeerde schild, de Scudetto, naar huis.

De band tussen Maradona en de Napolitanen

De noordelijke clubs hadden het nakijken, en Don Diego werd hoe langer hoe beroemder. Hij werd daarmee voor veel Napolitanen een halve heilige. Dat hij, net als veel Napolitanen, in armoede was opgegroeid, maakte de band tussen de speler en zijn fans alleen maar hechter. Na al die tijd is zijn populariteit nog altijd enorm. Je komt hem overal in Napels tegen.

een van de portretten van Maradona, gemaakt door Jorit Agoch

Street art van Maradona in Napels

Tijdens een street art-tour door de Quartieri Spagnoli duikt hij overal op. Op kleine afbeeldingen en hele grote, op veel oude maar ook nieuwe kunstwerken.

In een straatje dat blauw en wit ziet van de Napoli-vlaggen en -vaandels lopen we langs een winkeltje waar beeltenissen van Maradona levensgroot op de voorgevel staan. Binnen kun je allerlei tweedehands spullen kopen, maar het is niet de koopwaar die het meest in het oog springt.

Een halve muur wordt in beslag genomen door een schildering van Maradona voor de kleuren van de nationale vlag. Het is misschien niet de best-gelijkende afbeelding, maar als er dio bij staat, weet iedereen om wie het gaat.

Verder zijn er foto’s met glorieuze momenten uit zijn loopbaan te bewonderen. De eigenaar laat het ons allemaal met trots zien. Al meer dan dertig jaar is hij zijn idool trouw – en dat geldt ook andersom, zo verzekert hij ons. Maradona is Napels ook altijd trouw gebleven en heeft, ondanks aanbiedingen, nooit voor het grote geld van andere Italiaanse clubs gekozen.

Dit in tegenstelling tot zijn landgenoot Gonzalo Higuaín, die in 2016 besloot Napoli te verruilen voor het gehate Juventus in Turijn. Vlak bij het winkeltje heeft ook hij een muurschildering gekregen, zij het een wat minder eervolle.

Een privémuseum voor Maradona

De Napolitanen kunnen je net zo hartstochtelijk verachten als liefhebben. Naar verluidt was de vreugde in Napels groot toen Ajax eerder dit jaar van Juventus won in de kwartfinale van de Champions League. En die vreugde was niet omdat de Napolitanen nu zo voor Ajax zijn, maar omdat de haat jegens Juventus diep geworteld zit.

De Napolitaanse liefde voor Maradona gaat nog verder dan een muurschildering en foto’s. We vervolgen onze street art-tour, staan even stil bij zijn afbeelding en worden aangesproken door een man die ons ziet kijken. Of we een privémuseum gewijd aan Maradona willen zien? Dat willen we wel, ja!

Hij pleegt een telefoontje en even later schudden we de hand van Antonio, die ons voorgaat naar zijn woning. We krijgen eerst een glaasje fris en mogen dan zijn heiligdom betreden. Een kleine kamer staat helemaal vol met Maradona-memorabilia.

Vol trots laat hij alles zien. De schoenen en shirts zijn allemaal door Maradona gedragen. Met enthousiasme vertelt hij over zijn held en de periode van zeven magische jaren waarin hij voor Napoli uitkwam, terwijl een televisie ‘Live is life’ schalt bij het bekende filmpje van Maradona waar hij op het veld schijnbaar achteloos de bal hoog houdt.

Nadat we onze bewondering hebben geuit voor zijn indrukwekkende verzameling, trakteert hij ons nog op een espresso in een bar aan de Via Toledo en nemen we afscheid, een onvergetelijke ervaring rijker.

[update 2021] Helaas is het museum inmiddels gesloten, maar Joel van Ontdek Napels neemt je tijdens een speciale Maradona-tour graag mee naar andere bijzondere plekken waar de liefde voor Maradona te zien en te voelen is.

Maradona’s haren bij Bar Nilo aan de Spaccanapoli

Het hoogtepunt van de Maradona-manie vind je bij Bar Nilo aan de Spaccanapoli. In de Duomo van Napels liggen de relikwieën van San Gennaro, bij Bar Nilo die van Maradona. Het zijn een paar hoofdharen.

De eigenaar van de bar zag dat ze op het hoofdkussen van Maradona’s vliegtuigstoel waren achtergebleven toen hij en het Napoli-team op de terugreis van een wedstrijd in hetzelfde toestel zaten. Hij stak de achtergebleven haren snel bij zich, bouwde er een heus altaartje voor en zette het in zijn bar.

Napolitaanse tranen voor Maradona

Ernaast staat een klein flesje met de tranen die de Napolitanen zouden hebben gelaten toen hij in 1991 Napoli verliet. Bar Nilo is sindsdien niet alleen een plek voor een heerlijke espresso, maar ook een bedevaartsoord voor iedereen die nog eens wil terugdenken aan de mooiste jaren van het Napolitaanse voetbal.

Nog twee tips voor alle Maradona- en Napoli-fans

Allereerst: lees Mijn Maradona, een eerbetoon aan de beste voetballer aller tijden – met bijdragen van onder anderen Henk Spaan, Hugo Borst, Herman Koch én Ciao tutti’s Willemijn. Dan: kijk de schitterende documentaire over Diego Maradona; in deze blog vertellen we je er meer over.

Ontdek de leukste routes in Italiaanse steden!

Een reactie

  1. Wat een leuk stukje over Diego Maradonna. Mag van mij vaker een sportief stukje in de Ciao Tutti staan. Super!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *