Download gratis de Ciao tutti app!

5 bijzondere treinreizen in Italië

Grote delen van Italië zijn prima per spoor te bereizen. Dankzij het netwerk van Trenitalia doorkruisten we verschillende Italiaanse regio’s met intercity’s, regionali en boemeltreintjes, van de Cinque Terre en Toscane tot Emilia-Romagna en Puglia. Zowel op hun website als in de Trenitalia-app kun je makkelijk je reis uitstippelen en online kaartjes kopen.

Voor de langere afstanden maken we vaak gebruik van de Frecce, de hogesnelheidstreinen, of van Italo. Zo treinden we tientallen keren van Rome naar Florence en weer terug, maar ook al eens van Rome naar Venetië, van Rome naar Turijn en zelfs naar Trento, en van Brindisi naar Bologna.

Zeker met de hogesnelheidstrein doorkruis je Italië op topsnelheid. Terwijl het landschap aan je raampje voorbij trekt, heb je alle tijd om te dagdromen, te lezen, te slapen en te schrijven. Meestal is er voor deze langeafstandstreinen een restauratiewagen aanwezig, waar je een lekkere caffè kunt halen of zelfs kunt lunchen, al nemen wij meestal een lekker broodje mee van de lokale bar waar we ’s ochtends onze koffie drinken.

Als je van je treinreis een échte belevenis wil maken, dan kies je een van onderstaande treinreizen in Italië. Allemaal even bijzonder, met spectaculaire uitzichten en een heerlijk slow tempo!

Bernina Express – spectaculaire treinreis door de Alpen
We beginnen in het uiterste noorden van Italië, op de grens met Zwitserland. Dit is het terrein van de Trenino Rosso del Bernina, de ‘rode trein van de Bernina’, meestal kortweg Bernina Express genoemd.

Deze bijzondere spoorweg heeft in 2008 een plek op de Werelderfgoedlijst van Unesco veroverd. Hij loopt dwars door de Alpen, van Saint-Moritz (Zwitserland) naar Tirano (Italië), over een lengte van ruim zestig kilometer, met dertien tunnels en galerijen en ruim vijftig viaducten en bruggen.

Het is een van de weinige trajecten met een zogenaamde ‘360-graden looping-track’, wat wil zeggen dat de spoorlijn zo is aangelegd dat hij om een berg omhoog kan slingeren. In dit artikel vertellen we je nog meer over deze bijzondere rode trein.

Treno Natura – tuf door het landschap ten zuiden van Siena
Vanuit Siena rijdt een authentieke stoom- of dieseltrein naar de Crete Senesi en de Val d’Orcia. Langs dorpjes, schaapskuddes, graanvelden, wijngaarden en wilde paarden spoor je door een van de mooiste landschappen van Italië.

Het overzicht van de geplande ritten, die vaak aanhaken op lokale festiviteiten, vind je via de website Terre di Siena. Het reserveren van een plek aan boord van de Treno Natura kan via Visione del Mondo Agenzia Viaggi (Via dei Termini 83 in Siena), die telefonisch te bereiken zijn via 0039-057748003 en per e-mail via booking@visionedelmondo.com.

Transiberiana d’Italia – sporen door Abruzzo en Molise
Italië heeft haar eigen Trans-Siberische spoorlijn: de Transiberiana d’Italia, een trein uit de jaren twintig van de vorige eeuw, die vertrekt in Sulmona en vervolgens door de regio’s Abruzzo en Molise rijdt, met magnifieke natuur aan weerszijden van het spoor, van het Parco Nazionale della Majella tot piepkleine bergdorpjes waar de tijd bevroren lijkt.

Deze treinreis is te boeken met verschillende excursies, (wijn)proeverijen en overnachtingen. Je vindt alle details op latransiberianaditalia.com.

Circumetnea – trein een slow rondje om de Etna
Je kunt de Etna beklimmen, maar net zo leuk is een rondje rondom de Etna met de Circumetnea. Vertrekpunt is station Catania Borgo (prima te bereiken met het openbaar vervoer vanaf het centraal station van Catania) en de rit eindigt na ruim honderd kilometer in Riposto.

De snelheid van de trein is niet bepaald hoog en een heel rondje om de Etna duurt dus wel even, maar onderweg geniet je elke minuut van het steeds veranderende uitzicht waarbij wijngaarden, amandel- en pistachebomen de hoofdrol spelen, met uiteraard steeds de Etna aan de horizon.

Volgens de schrijver Edmondo de Amicis is de Circumetnea ‘il più bel viaggio circolare, che può essere fatto in sette ore sulla faccia della terra’ – ‘de mooiste rondreis die je in zeven uur op het aardoppervlak kunt maken’ (citaat uit Ricordi d’un viaggio in Sicilia, 1906). Wij geven hem gelijk, maar oordeel zelf… We nemen je in deze blog graag mee op reis rondom de Etna, met tien bijzondere plekken op de vulkaan.

Trenino Verde – spoor met het groene treintje over Sardinië
Ook Sardinië heeft een bijzondere spoorlijn: de Trenino Verde, het groene treintje. Het is een van de mooiste manieren om Sardinië te ontdekken, met in totaal bijna zeshonderd kilometer spoorlijn, van de kust tot in het diepe binnenland, met plekken waar je soms alleen met dit treintje kunt komen.

Je kunt vanaf verschillende stations vertrekken en verschillende trajecten afleggen. Kaartjes koop je direct op het station of via treninoverde.com.

Het treintje heet overigens niet voor niets Trenino Verde. De spoorlijn loopt door ruige, ongerepte natuurgebieden en biedt adembenemende uitzichten. Zelfs schrijvers raakten geïnspireerd door hun reis met het groene treintje. D.H. Lawrence schreef in Sea and Sardinia (1921): ‘Prendiamo il trenino delle Secondarie… ovunque esso vada.’

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Een reactie

  1. Een paar jaar geleden maakte ik een reis met de Transiberiana van Sulmona naar Barrea, om daar de Passiespelen mee te maken. Een geweldige belevenis! Zie hier een verslag met foto’s van die middag en avond: https://www.in-abruzzo.com/single-post/2016/04/13/Pasen-in-de-Abruzzen-2

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *