Home » Italiaans eten » Ciao tutti test de lekkerste limoncello!
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Ciao tutti test de lekkerste limoncello!

Hoe kunnen we een zomers weekend beter inluiden dan met limoncello, hét Italiaanse symbool voor zwoele zomeravonden na dagen vol zon, zee en gezellige dorpspleintjes?

Limoncello

De allerlekkerste limoncello maak je natuurlijk zelf, maar laten we eerlijk zijn: daar heb je wel een kistje Italiaanse citroenen voor nodig. Want de citroenen die in het zuiden van Italië elke dag opnieuw door de zon zijn gekust, die smaken wel even anders dan welke andere exemplaren ook.

Veel citroenen groeien ten zuiden van Napels, aan de Amalfikust of op het eiland Capri. Negen van de tien citroenen die in Italië worden geoogst, komen echter van Sicilië. Leuk om te weten is dat de maffia ooit is begonnen met de citroenhandel, voordat ze met minder frisse zaken aan de haal gingen.

Door het klimaat op Sicilië duurt het groeiseizoen op het eiland lekker lang en zijn er dus verschillende oogstmomenten. De citroen heeft hierbij steeds een andere kleur: de primo fiore, die wordt geoogst in de herfst, geeft de gele citroenen zoals we die uit de winkel kennen, de bianchetti (wit van kleur) worden geplukt in het voorjaar en de verdelli (groen van kleur) in hartje zomer.

Maar goed, mocht je zo’n kistje fijne citroenen kunnen bemachtigen, dan nog duurt het even voor je een glaasje limoncello voor je hebt staan. De citroenschillen moeten namelijk ook nog even weken in de alcohol. Je moet na het schillen van de citroenen een week of twee wachten voor je het eerste glaasje in kunt schenken.

limoncello (2)

Daarom testte het Ciao tutti-team veel verschillende soorten citroenlikeur om uiteindelijk de negen allerlekkerste Italiaanse limoncello’s te kiezen, die je vanavond zo in kunt schenken om te toosten op een heerlijke zomer!

Het testresultaat!

#9 Limoncello Rau – we willen ook iets bijzonders en proeven daarom naast veel limoncello’s met citroenen van Sicilië, Napels, Capri, Ischia en de Amalfikust ook een likeur van Sardijnse citroenen. Absoluut niet verkeerd, maar onze voorkeur gaat uit naar Siciliaanse, Amalfitaanse en Napolitaanse recepten. Toch is deze variant van Sardinië absoluut de moeite waard om een keer te proeven!

limoncello-citroenlikeur-Italie

#8 Villa Massa is misschien wel de beroemdste limoncello in ons land. In ons proefpanel leidde het proeven van deze citroenlikeur tot de meeste discussie. Sommigen zijn bij de eerste slok meteen verkocht, anderen vinden de smaak veel en veel te zoet. Als je daarvan houdt, dan is Villa Massa je grote vriend deze zomer. Wil je je glazuur iets minder laten kraken, kies dan voor een wat minder zoete variant uit het rijtje hieronder.

limoncello-citroenlikeur-Italie

#7 Il Gusto della Costa – deze limoncello wordt gemaakt van citroenen uit Praiano, een plaatsje aan de Amalfikust. Als je een slokje neemt, waan je je meteen hoog boven de blauwe zee. Een prima limoncello voor na het eten, maar – het oog wil ook wat – wel een beetje bleek van kleur. Het design van de fles maakt dit meer dan goed, maar ja, dat telt niet mee in een smaaktest…

limoncello-citroenlikeur-Italie

#6 Limoncello d’Amalfi – DiGusti heeft een limoncello in het assortiment die wordt gemaakt met citroenen van de Amalfikust. Een lekkere limoncello, die bij iedereen wel in de smaak valt: alle glaasjes gaan schoon leeg. Geen uitgesproken smaak, maar deze citroenlikeur drinkt lekker weg tijdens onze proefmiddag – en vast ook op een zomerse avond onder de sterrenhemel.

limoncello-citroenlikeur-Italie

#5 Amato – volgens de naam is deze citroenlikeur zeer geliefd (amato is Italiaans voor geliefd) en we proeven graag of dat terecht is. De limoncello met citroenen van Ischia, een mooi eiland voor de kust van Napels, valt bij ons allemaal goed in de smaak, mede omdat er hier en daar nog een flintertje citroenschil in zit. Lekker puur! Toch moet de Amato enige concurrentie voor laten gaan, omdat de smaak prima maar niet al te uitgesproken is. Een allemansvriend dus, maar desalniettemin een mooie plek in de top 5!

limoncello-citroenlikeur-Italie

#4 Bello Limoncello – toegegeven, we werden in eerste instantie gegrepen door het flesje (om verliefd op te worden zo leuk), maar ook de smaak van deze limoncello mag er zijn. Dankzij biologische citroenen van de Amalfikust, minder suiker en juist meer alcohol maken twee Nederlandse vrienden met recht een ‘mooie limoncello’.

limoncello-citroenlikeur-Italie

#3 My Limoncello – deze 100% Italiaanse limoncello van Lorenzo Inga wordt naar authentiek recept gemaakt van Siciliaanse citroenen, hetgeen de citroenlikeur een volle smaak geeft. Volgens de makers blijft die smaak ook behouden als je de limoncello niet ijskoud drinkt, maar wij gaan toch voor een glaasje direct uit de vriezer!

limoncello-citroenlikeur-Italie

#2 Limoncello di Zabbia – een oud familierecept werd nieuw leven ingeblazen, met als resultaat een 100% biologische limoncello. Lekker puur van smaak, precies stroperig genoeg, maar nét iets minder fris dan de winnaar.

limoncello-citroenlikeur-Italie

# 1 Limoncello di Fiorito – een Siciliaans recept dat door twee Nederlandse broers is geperfectioneerd tot het allerbeste recept voor limoncello. Het recept geven ze natuurlijk niet prijs, maar de volle smaak zal zeker deels te danken zijn aan de Siciliaanse citroenen uit de familieboomgaard die met de hand worden geschild voor ze verwerkt worden.

limoncello-citroenlikeur-Italie

Salute, op een mooie zomer!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Steun Ciao tutti & Italië!

12 reacties

 1. Helemaal mee eens, die is erg lekker.

 2. Zijn op dit moment al 14 dagen op Sicilië en de lekkerste limoncello die wij gedronken hebben is gemaakt door Peppino, eigenaar van trattoria La Casitta op de weg tussen Gaggi en Graniti aan de noordoost kant van de Etna.

 3. Beste,
  Vraagje. Weten jullie waar ik de limoncello glaasjes kan
  kopen welke op de afbeelding staan?

  Alvast bedankt

 4. Welke glaasjes? Er staan twee verschillende glaasjes op de twee foto’s!

 5. maarten ten brummeler

  Hallo Ciao Tutti

  Hier val ik toch wel even stijl van achterover, vanavond bij kassa zijn de cijfer helemaal door elkaar geschut.
  Fiorito onderaan de ranglijst, en villa massa op nummer acht kwam als winnaar uit de bus.
  Waar zijn jullie mee bezig, niet echt geloofwaardig dus

 6. Misschien heb je niet goed gekeken/gelezen Maarten. Bij Kassa bestaat het testpanel uit vier verschillende testers, onder wie onze Nadine. Bij ons hier op Ciao tutti bestaat het testpanel uit óns team (zo’n acht personen) – een heel andere samenstelling dus. En andere merken limoncello’s. Het zijn dus twee heel verschillende testen – en ook andere uitkomsten. Overigens eindigde Fiorito niet helemaal onderaan maar op nummer 4 bij Kassa.

 7. maarten ten brummeler

  Blijkt maar weer dat smaken verschillen, maar dat de ciao tutti #8 villa massa bij kassa op #1 eindigt roept wel vragen op. Ik weet niet de samenstelling van het ciao tutti testpanel, maar bij kassa waren het connaisseurs. Overigens ben ik wel fan van Ciao Tutti, maar dat terzijde

 8. Inderdaad, de gustibus non est disputandum. Maar wij – als Italiëkenners en in die hoedanigheid limoncelloproevers – zijn nu natuurlijk wel ook benieuwd wat jouw favoriete limoncello is…

 9. maarten ten brummeler

  Haha, nou dat is de zelfgemaakte van mijn Italiaanse lief, smaakt elke keer weer anders net als de herkomst van de citroenen, maar het idee van zelf maken maakt veel goed.

 10. Zelfgemaakt is altijd het állerlekkerst inderdaad!

 11. Therese Dalemans

  Wie geeft mij het goede recept? Hoeveel graden moet de alcohol hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *