Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

10 jaar Ciao tutti – een fantastisch feestweekend in Rome

Op 1 februari vierde Ciao tutti haar tiende verjaardag. We vierden het hier met onder meer een heerlijke taart. Live vierden we dit tweede lustrum in Rome, mét het hele Ciao tutti-team. We kijken graag nog even samen met jullie terug op een fantastisch feestweekend!

Saskia: ‘Op 1 februari 2010 lanceerde ik Ciao tutti, vanuit hartje Rome. Hoewel het toen natuurlijk wel al het idee was om dit langere tijd te doen, had ik nooit kunnen vermoeden dat ik tien jaar later nog altijd dagelijks zou schrijven over Italië. En ik niet alleen, inmiddels is er een hele Ciao tutti-crew die regelmatig op reis gaat, schrijft en fotografeert.

Gezien de Romeinse start was de Eeuwige Stad het enige denkbare decor voor Ciao tutti’s jubileumfeest. In het weekend van 1 februari logeerden we met z’n allen in Rome en toostten we gezamenlijk op alle ervaringen die we de afgelopen tien jaar hebben mogen meemaken, maar vooral ook op de hechte vriendschap die dankzij Ciao tutti tussen deze inspirerende Italiëliefhebbers is ontstaan.’

In deze blog laten we jullie meegenieten van dit jubileumweekend. Als extraatje delen we de vier fotospeurtochten die Saskia voor het hele team maakte, zodat jullie net als zij op zoek kunnen gaan naar iconische beelden in verschillende delen van de stad.

Vrijdag 31 januari, aankomst & aperitivo

Saskia: ‘Tien jaar geleden wandelde ik in mijn eentje door Rome, op zoek naar inspiratie voor mijn eerste blog. Ook nu wandel ik alleen door de stad (want er moeten nog wat laatste dingetjes geregeld worden), maar dan wél met de wetenschap dat binnen een paar uur bijna de voltallige Ciao tutti-crew aanklopt.

We logeren dit weekend in twee zeer ruime appartementen van Treasure Rome. Zij beheren een kleine maar fijne collectie appartementen in Rome, zowel in het historisch centrum als in Trastevere.

Eerder logeerden Willemijn en ik al eens in een prachtig appartement bij Piazza Navona, nu mogen we appartement Grazia (aan de Via del Tritone, op een steenworp afstand van de Trevifontein) en appartement Opera (aan de Via Firenze, tussen Termini en het Quirinaal) ons thuis noemen. Bij aankomst staat er al een fles prosecco klaar, om te toosten op tien jaar Ciao tutti. Che carino!

Als iedereen is aangekomen, alle kamers zijn verdeeld en alle koffers zijn uitgepakt, is het tijd voor een uitgebreide aperitivo, met naast alle ingevlogen Ciao tutti’ers ook onze Romeinse collega’s en vrienden: Liza, Isaac, Linda van The Beehive en Elyssa van Romewise.

v.l.n.r. Saskia, Aafke, Pepijn, Lianne, Willemijn, Nicole, Jessica, Isaac,
Liza, Peter-Paul, Marloes, Paul, Tim, Elyssa & LindaSaskia & Jorgev.l.n.r. Elke, Lianne, Annerike & NadineVivianIsaac, Peter & NadineElyssa, Willemijn & LindaAafke & Djoni

Na een woord van welkom en een toost op Ciao tutti krijg ik uit handen van Felice een schitterend eerste cadeau: een videokaart, met tal van lieve filmpjes van vrienden en familie die Ciao tutti een warm hart toedragen. Van Ciao tutti’s eerste thuis op de Albert Cuyp in Amsterdam tot Palermo, van Maastricht tot Rome. Ik ben verrast en ontroerd, wát een mooie wensen!

v.l.n.r. Elke, Marc, Vivian, Felice, René & Saskia Felice & SaskiaSaskia & Djoni

Ik blijk niet de enige die wat verrassingen in petto heeft dit weekend, want er volgt ook nog een prachtig en zeer persoonlijk gedicht, dat Elke optekende en dat ze vanavond samen met Nadine voordraagt. Het is nu al een weekend met een gouden randje!’

ElkeNadine

Zaterdag 1 februari, fotospeurtocht & felicità

Saskia: ‘Ik ben al vroeg wakker op deze bijzondere verjaardag. Het voelt meteen zó feestelijk, mede dankzij al jullie verjaardagswensen die binnenstromen via de mail en social media.

Ik check nog even wat laatste dingen voor de fotospeurtocht die de Ciao tutti-crew vandaag gaat doen. In vier groepjes verkennen ze even zoveel wijken: de buurt rondom het Pantheon en het voormalige getto, Trastevere, Testaccio en de buurt tussen Piazza Navona en Piazza di Spagna.

Iedereen krijgt een Ciao tutti-rugzakje en een fotobingokaart met vijfentwintig foto’s die ergens in deze vier wijken te vinden zijn. Daarnaast krijgt elk team nog eens tien jubileumopdrachten, voor bonuspunten. Zo moeten ze Romeinse verjaardagswensen verzamelen, tien bolletjes ijs delen en foto’s maken van Italiaanse woorden om een originele zin bestaande uit tien woorden te maken.

Een kort verslag van de fotospeurtocht in beeld:

Jorge bij de Mercato di TestaccioTim op het Campo Cestio in Testaccio Erwin spot street art in het voormalige getto
Lianne & Annerike vragen twee nonnen om een verjaardagswens
team Testaccio verzamelde schitterende verjaardagswensen even tijd voor bezinning tussen al het fanatieke fotospeuren doorteam Trastevere (v.l.n.r. Nadine, René, Paul & Lianne) aan de koffieteam Piazza di Spagna mag de eerste foto afstrepen!Pepijn & het Pantheonteamwork voor Team Pantheon: Wendelijn (m.o.v. Pepijn & Elke)team Testaccio toost alvast op de overwinning
(naar later blijkt terecht!)
Marloes mag de Piramide afstrepenhet is ‘s middags gelukkig warm genoeg voor ijs!Pepijn spot het verborgen mannetje in het voormalige getto nog meer verjaardagswensen voor Ciao tutti!nieuwe energie opdoen voor de ontbrekende foto’s…en het helpt meteen, aldus Erwinkijk, gevonden!
(v.l.n.r. Wendelijn, Lisa, Elke & Nicole)

Als je het leuk vindt, kun je via deze link de vier fotobingokaarten downloaden, zodat je tijdens je volgende bezoek aan Rome kunt speuren naar de details.

Na de fanatieke fotospeurtocht was het tijd voor pizza’s en een quiz, met film- en muziekvragen, vragen over Italië en natuurlijk wat vragen over alle teamleden. Wie heeft er bijvoorbeeld een Fiat500? En wie bezocht voor Ciao tutti de enige Italiaanse regio waar ik zelf nog nooit ben geweest?

de winnaars van de quiz: Felice & Willemijn

Het hoogtepunt van de avond is een programmaonderdeel dat ik niet had voorzien: Ciao tutti’s jubileumlied, op de melodie van Felicità, met een fantastische, door Annerike geschreven tekst. Iedereen zingt uit volle borst mee, mét flitsende zonnebril als knipoog naar de Limburgse variant op deze melodie (Sjiek is miech dat van Fabrizio). Een grande finale van een geweldige dag!’

Carola, Djoni & WillemijnNadine, Felice & Annerike Peter, Annerike, Peter-Paul & René

Zondag 2 februari, plannen & pasta

Op zondagochtend is het tijd voor een brainstorm. Wat willen we nog allemaal doen komende tijd? Welke onderwerpen missen we, welke bestemmingen staan op ieders wensenlijstje? Welke technische zaken moeten we tackelen, welke blogs moeten geactualiseerd worden?

Saskia: ‘Het is een vruchtbare ochtend met een mooie to do-lijst als resultaat. Voor we het weten is het tijd voor onze jubileumlunch, bij Maccheroni (aan Piazza delle Coppelle, bij het Pantheon). Hier at ik tijdens mijn eerste week alleen in Rome tig jaar geleden de heerlijkste carbonara, nu schuiven we er met een kleine dertig man aan voor verschillende Romeinse pasta’s, polpette of pollo alla cacciatora en tiramisù.

Tussen de gangen door zijn er persoonlijke speeches, ook voor en van mijn broer Hans, die ooit het idee voor Ciao tutti bedacht en zonder wie we hier dus niet zouden hebben gezeten. Bijzonder mooi om iedereen hier zo bij elkaar te hebben en samen terug te blikken op Ciao tutti’s historie.

Hans
Willemijn Annerike
ElkeMarloes
Pepijn & Jesper
JessicaErwin

Namens iedereen overhandigen Nadine en Willemijn me een prachtig cadeau: een persoonlijk kookboek, Mijn recepten, met allerlei lekkers dat de afgelopen tien jaren op Ciao tutti is verschenen. Ik kan er thuis meteen mee aan de slag, met als extraatjes een gepersonaliseerde taartschep (mét Ciao tutti’s jubileumlogo) en schitterende handgeblazen glazen.

Ik geniet van al deze verrassingen, maar vooral van de gezelligheid onderling. Er wordt druk gepraat en gelachen, in steeds andere samenstellingen. Er worden anekdotes opgehaald, tips gedeeld en plannen gesmeed. Je voelt de grote gedeelde passie voor Italië en een enorme verbondenheid. Dat we over tien jaar maar weer met z’n allen het glas mogen heffen in Rome – daarvoor hebben we alvast wat muntjes in de Trevifontein gegooid natuurlijk!’

Grazie a tutti voor een onvergetelijk weekend – met een speciaal dankjewel
voor alle foto’s aan Paul
– e grazie a Roma, alla prossima!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

5 reacties

 1. Wat een rijkdom, zo veel mooie mensen in je team. Auguri!

 2. Wat een geweldig feest hebben jullie als team gemaakt van dit jubileum. Er is vast nieuwe inspiratie ontstaan om een volgend Ciao tutti jubileum weer te vieren..
  Ik geniet zeker mee.

  Aly

 3. Proficiat voor zoveel succes ! Wat hebben jullie dat samen warmhartelijk mogen vieren in Rome. Ik heb genoten van de sprekende foto’s !

  Mia

 4. Ik beleef het weer helemaal opnieuw . Wat heerlijk. Het was een schitterend weekeinde en en prachtige reflectie van wie jij bent en wat je hebt neergezet: 30 super leuke mensen – met een gedeelde passie voor Italië- die afreizen naar Rome om met jou mee te genieten van deze mijlpaal! Grazie mille!

 5. Wat een prachtige reportage! Ik kan me voorstellen, dat jullie geweldig hebben genoten. Ook vond ik het erg leuk om eens een aantal gezichten te zien van de hele groep medewerkers van Ciao Tutti.
  Mijn advies: Ga zo door!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *