Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Viva Emilia! – parels van de Povlakte

Recent verscheen bij Uitgeverij Edicola het boek Viva Emilia! – Parels van de Povlakte, zoals Bologna, Parma & Ravenna, geschreven door Evert de Rooij (die eerder al boeken schreef over Le Marche en het Lago di Garda). In dit boek neemt Evert ons mee naar een keur aan prachtige plekken in de regio Emilia-Romagna. Wij pikten er voor jullie alvast vijf bijzondere plekken uit!

Viva-Emilia
Emilia-Romagna – de buik, het hoofd én het hart van Italië
Emilia-Romagna wordt ook wel de buik van Italië genoemd en dat komt niet alleen door de ligging van deze regio. Emilia-Romagna ligt in het midden van Italië en wordt door de Po en de antieke Via Emilia doorsneden. Emilia-Romagna is ook letterlijk de buik van Italië. Dit is namelijk een van oudsher zeer vruchtbare streek, die zijn bijnaam ook te danken heeft aan heerlijke producten als de Parmaham, de mortadella, de aceto balsamico uit Modena, de Lambrusco-wijn en de pittige Grana Padana-kazen.

Je kunt Emilia-Romagna ook het hoofd én het hart van Italië noemen, want hier stond de wieg van iconen als Guiseppe Verdi, Giorgio Armani, Enzo Ferrari en Marco Pantani. Met als zwarte vlek op het blazoen Benito Mussolini, wiens geboorteplaats Predappio een bescheiden imago van bedevaartsplaats geniet.

Emilia-Romagna biedt daarnaast ook een verrassende variatie aan prachtige natuur, zoals de zacht glooiende heuvels in het zuiden die het begin van de Apennijnen aankondigen.

Viva-Emilia (1) Viva-Emilia (2)

Voor liefhebbers van meer stadse genoegens ligt er een rij schitterende steden aan de Via Emilia, zoals Piacenza, Parma, Reggio nell’Emilia, Modena, Bologna, Faenza en Forlì, die de mooiste cultuurschatten en de modernste industrieën in huis hebben, zoals Ferrari, Lamborghini en Ducati. En dan zijn er nog de unieke kunststeden Ravenna en Ferrara, die niet veel onderdoen voor Florence.

Viva-Emilia-Ravenna

Om het helemaal af te maken, is er die heerlijke strook badplaatsen aan de Adriatische Zee, van Cattolica in het zuiden tot de Lido’s van Comacchio in het noorden.

Everts eerste tip: Castell’Arquato
Castell’Arquato is een adelaarsnest op 224 meter hoogte dat je na een fikse klauterpartij bereikt. De beloning is ernaar, want dit is een pronkjuweel in de groene Val d’Arda. De voornaamste bezienswaardigheden vind je op het met kinderkopjes geplaveide pittoreske Piazza Alta, zoals het terracotta Palazzo del Podestà uit 1293, het stadhuis waar je op de benedenverdieping een heerlijke witte Ortrugo of een rode Gutturnio wijn kunt proeven.

Viva-Emilia-Castell-Arquato-Palazzo-Pretorio

Tip twee: het Busseto van Verdi
In Casa Barezzi, aan de Via Roma, de hoofdstraat van Busseto, woonde Giuseppe Verdi als jongen. In dit pand is nu het Museo Giuseppe Verdi gevestigd, waar nog altijd de piano staat waarop Verdi zijn latere vrouw Margherita les gaf.

Viva-Emilia-Busseto-Piazza-Verdi

In dezelfde straat staat het Palazzo Orlandi, waar Verdi met zijn tweede vrouw Giuseppina Strepponi gewoond heeft en waar hij zijn opera’s Il Trovatore en Rigoletto componeerde.

Even buiten Busseto ligt Sant’Agata, met in een idyllisch park de Villa Verdi, waar sommige kamers in hun oude staat te bezichtigen zijn.

Viva-Emilia-Sant-Agata-Villa-Verdi

Tricolore & salami in Reggio
Aan het Piazza Prampolini in Reggio Emilia staat het Palazzo del Comune met het Museo del Tricolore. In de Sala Tricolore werd op 7 januari 1797 de Repubblica Cispadana uitgeroepen. Op de tweede verdieping vind je de Sala Risorgimentale, waar de geschiedenis van de Italiaanse vlag centraal staat.

Viva-Emilia-Reggio-Emilia (2)

Via de met arcaden overdekte Via Broletta kom je op het Piazza San Prospero, maar loop eerst even binnen bij de Antica Salumeria: eigenaar Giorgio Pancaldi is namelijk apetrots op zijn overheerlijke salami’s!

Viva-Emilia-Reggio-Emilia (1)

Een culinaire tip: Slow Food-paradijs Brisighella
Brisighella ligt in de vallei van de Lamone, tussen de wijn- en olijfboomgaarden van het Parco Regionale Vena del Gesso Romagnolo. Beroemd is hier de Strada degli Asini, de Ezelsstraat, waar we al eens over blogden. Het is een oude stadswal, genoemd naar de met arcaden overspannen etage waar vroeger de stallen van de ezels waren.

Viva-Emilia-Brisighella-Strada-degli-Asini (1) Viva-Emilia-Brisighella-Strada-degli-Asini (2)

In dit gezellige straatje zijn tal van winkeltjes met lokale producten, zoals worst van het vlees van de Mora Romagnola, een bijzonder zwart varkensras, maar ook peren, zwarte artisjokken, robijnrode Sangiovese of witte Trebbiano: Brisighella is een Slow Food-paradijs! 

Mussolini’s voorbeeldstad
Ten oosten van Ferrara ligt Tresigallo. Tussen 1927 en 1934 toverde Mussolini’s strijdmakker Edmondo Rossoni zijn geboortedorp in rationalistische stijl om tot een fascistische voorbeeldstad. Uitgangspunt van zijn stadsplan waren twee loodrechte assen die de verschillende aspecten van het leven moesten symboliseren en verbinden. Epicentrum is het in de vorm van een hoefijzer gebouwde Piazza della Repubblica (voorheen Piazza della Rivoluzione Fascista), dat doet denken aan een schilderij van De Chirico.

Viva-Emilia-Tresigallo-Mussolini (1) Viva-Emilia-Tresigallo-Mussolini (2)

Nog veel meer tips voor de regio Emilia-Romagna vind je in

Viva-Emilia-Evert-de-Rooij

Viva Emilia! – Parels van de Povlakte, zoals Bologna, Parma & Ravenna | Evert de Rooij | ISBN 9789491172915 | € 19,95 | Uitgeverij Edicola | bestel Viva Emilia! via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *