Download gratis de Ciao tutti app

Proef de smaak van Sicilië tijdens een kookreis naar het eiland

Als je denkt aan de Siciliaanse keuken, dan komen er beelden voorbij van cannoli gevuld met romige ricotta, goudgeel gefrituurde arancini (risottoballetjes), kleurrijke caponata, verfrissende granita in alle kleuren van de regenboog en een menu vol verse vis uit de zee die het eiland omringt.

Felice maakte tijdens een kookreis op Sicilië kennis met al dit lekkers – niet alleen door ervan te proeven, maar ook en vooral door al deze Siciliaanse recepten zelf te leren bereiden. De reis wordt georganiseerd door de Nederlandse Evelyn Nobel van De smaak van Sicilië, die haar hart verloor aan Sicilië en aan de Siciliaanse keuken. Vanuit Casa Azzurra, aan de voet van de Etna, zorgt ze ervoor dat je op slag verliefd wordt op dit stukje Italiaans paradijs.

Koken-op-Sicilië-Casa-Azzurra (1)

Casa Azzurra lijkt meer op een kasteel uit het sprookje van Duizend-en-één-nacht dan op een huis. Het heeft iets magisch, dat intens blauw geschilderde huis, dat uitkijkt over de azuurblauwe zee. Sandra, de Vlaamse vrouw des huizes, zorgt ervoor dat je je meteen thuis voelt en dat je haar ontspannen vibe – al dan niet onbewust – overneemt. In deze Vlaamse dame schuilt duidelijk een Siciliaanse!

Dat geldt ook voor Evelyn, die jaren geleden verliefd werd op een Siciliaan. Ze verhuisde naar het eiland en leerde van zijn nonna proeven, ruiken en koken zoals alleen een echte Siciliaanse dat kan. Uiteindelijk ging de liefde voorbij en keerde ze terug naar Nederland, waar ze een restaurant runt.

Maar de liefde voor Sicilië bleef, net als de liefde voor de Siciliaanse keuken. Gelukkig houdt Evelyn haar Siciliaanse kookkunsten niet voor zichzelf, maar deelt ze die graag met anderen, bijvoorbeeld tijdens een culinaire reis naar Sicilië die ze een aantal keer per jaar organiseert.

SAMSUNG CSCKoken-op-Sicilië-Casa-Azzurra (2)

Felice gaat in juni mee en geniet samen met de andere deelnemers – allemaal vrouwen – van het lekkers en de leuke activiteiten. Felice: ‘Het lijkt soms het alsof je in je eigen film of boek speelt. Negen vrouwen, van allerlei verschillende leeftijden, met verschillende interesses, andere achtergronden en ieder met zijn eigen verhaal. Dat zorgt voor een interessante gesprekken en veel lol.

Voor vertrek stopte ik het boek Kookschool d’Amore in mijn koffer, een verhaal over vier verschillende vrouwen die op kookreis zijn op Sicilië. Fictie lijkt opeens werkelijkheid te worden. Net als in het boek worden er in de hitte van de keuken vriendschappen gesmeed op Sicilië. Toepasselijker kan bijna niet!’

Koken-op-Sicilië-Casa-Azzurra (4)SAMSUNG CSCKoken-op-Sicilië-Casa-Azzurra (5)Koken-op-Sicilië-Casa-Azzurra (3)

Tijdens de kookreis wordt er natuurlijk vooral veel gekookt, geproefd en smaakvolle Siciliaanse wijn gedronken. Maar dat is lang niet alles…. Felice: ‘Tijdens de reis gaan we ook regelmatig op pad, naar een van de kleurrijke Siciliaanse markten of met een bootje de zee op. Ook maak je kennis met Sicilianen die de liefde voor het eiland graag delen.

Zo brengen we een bezoek aan Cinzia en Diego van Bagolarea. Zij kochten een aantal jaar geleden vier vervallen huisjes op een groot stuk land. Ze wilden er eigenlijk maar één, maar bij de verkoop was het alles of niets. Het stel probeert nu geheel zelfvoorzienend te zijn, een project dat ontstaan is uit liefde voor het land, de zee en de cultuur.

Alles moet opnieuw worden uitgevonden, maar zo kunnen ze wel optimaal profiteren van hun land. Dit is gaat soms gepaard met tegenslagen, maar maakt hen vooral heel gelukkig.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Tijdens ons bezoek gaan we lavendel plukken, om lavendelolie te kunnen maken. De geur van de lavendel is heerlijk en zorgt samen met het hartelijke welkom van Cinzia en Diego voor een rustgevend gevoel.

We plukken rustig door en gooien alle geplukte lavendel in een machine, die ervoor zorgt dat de olie uit de lavendel komt. Nog even blazen door een pijpje, om de olie van het lavendelwater te scheiden en klaar is de lavendelolie. De geur is overweldigend, heerlijk!

SAMSUNG CSC

Natuurlijk is er tijdens de culinaire reis alle tijd voor een heerlijke lunch. Felice: ‘Dit keer hoeven we niet zelf in de keuken te staan, maar staat er een tafel vol heerlijkheden voor ons klaar. Het filmgevoel komt weer even naar boven bij het zien van de lange, prachtig gedekte tafel vol lekkers, onder het Italiaans zonnetje.’

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Felice: ’Als alle borden leeg zijn, wacht een volgend uitje. Antonio neemt ons mee op zijn boot, om ons de kustlijn van Sicilië vanaf het water te laten zien. Uniek om het charmante Taormina boven op de berg te zien prijken en even laten verschillende grotten in en uit te varen.

Natuurlijk is er tijd voor een frisse duik en een dansje met muziek. Als we weer voet aan wal zetten, zijn we lekker opgefrist en klaar om samen een heerlijke maaltijd op tafel te zetten.’

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Maar daarover komende dagen meer, met allerlei heerlijke recepten en mooie momenten die Felice tijdens deze reis heeft beleefd. Smul jij de komende dagen mee van al het lekkers en de typische Italiaanse taferelen tijdens een droom van een kookreis op Sicilië?!

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *