Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Pistachenootjes uit Bronte – ‘het groene goud’ van Sicilië

Bronte is de hoofdstad van de pistachenoot, die niet voor niets ook wel ‘het groene goud van Bronte’ wordt genoemd. Nergens in Italië – ook niet elders op Sicilië – groeien de pistachebomen zo goed als in het heuvelachtige landschap rondom Bronte.

pistachenootjes-bronte-etna-sicilie-2

Oorspronkelijk groeiden hier geen pistachebomen, maar de Arabieren namen de bomen mee naar Sicilië en legden op verschillende delen van het eiland pistacheboomgaarden aan. Maar nergens bleek de kwaliteit zo goed als in Bronte, aan de voet van de Etna. De minerale zouten in de harde, vulkanische aarde zorgen voor een kwalitatief zeer goede pistachenoot.

In Bronte vind je bijna drieduizend hectare land waar de pistachebomen worden gekweekt. Er worden ook regelmatig nieuwe bomen geplant, maar het duurt zeker tien jaar voordat de pistachebomen vruchten geven. Maar daarna heb je dan ook jarenlang plezier van de bomen, ze kunnen namelijk wel twee- tot driehonderd jaar oud worden.

pistachenootjes-bronte-etna-sicilie

De oogst van de pistachenoten vindt om de twee jaar plaats, tussen eind augustus en begin september. Zo kan de boom haar vruchtbaarheid behouden en blijft de kwaliteit van de noten gewaarborgd. Daarom worden alle pistachenoten ook met de hand geoogst. Veel inwoners van Bronte helpen elke keer weer mee om het groene goud, de trots van Bronte, te plukken.

Omdat de beste pistachenoten alleen groeien in het heuvelachtige gebied rond Bronte en de productie dus beperkt is, zijn de noten vrij duur. De pistache uit Bronte heeft sinds 2009 zelfs het DOP-label. Je herkent een pistachenoot uit Bronte aan zijn intens groene kleur en de bijzondere zilte nasmaak – vanwege de minerale zouten in de vulkanische grond waar de pistachebomen groeien.

Sagra del Pistacchio

Elk jaar vindt in de herfst (eind september, begin oktober) de Sagra del Pistacchio plaats, een oogstfeest dat geheel in het teken staan van de pistachenootjes en waar je volop kunt genieten van heerlijke gerechten met de pistacchio in de hoofdrol.

pesto-pistache-2

Cannoli, ijs & pesto

Maar ook op andere momenten kun je genieten van de smaak van deze Siciliaanse specialiteit. Pistachenootjes worden bijvoorbeeld gebruikt in de meest verrukkelijke delicatessen (onweerstaanbaar is een cannolo al pistacchio) en voor het maken van pistache-ijs, maar ze worden ook toegevoegd aan verschillende soorten kazen en vleeswaren, verwerkt in likeur en gebruikt om pistache-pesto (pesto brontese) van te maken.

pistachenootjes-cannoli

Bezienswaardigheden in Bronte

Bronte is echter meer dan alleen pistachenootjes. In dit stadje, op de westelijke hellingen van de Etna, logeerde rond 1800 de Britse admiraal Horatio Nelson, die het in opdracht van koning Ferdinand I van het Koninkrijk der Beide Siciliën opnam tegen het leger van Napoleon Bonaparte.

Hij kreeg onder meer de eervolle titel Duca di Bronte, hertog van Bronte, samen met een groot stuk land waarop het beroemde Castello Nelson en de Chiesa Santa Maria prijken, vlak bij Maniace.

bronte-etna-sicilie-1

Het Castello Nelson is niet helemaal door Nelson zelf gebouwd. De eerste schetsen zouden zijn gemaakt in opdracht van koningin Margherita, die hier in de twaalfde eeuw een abdij wilde stichten. Zij zou er zelf ook even hebben gewoond, aan het einde van haar leven.

Ze zou zelfs een groot deel van haar bezittingen aan het toenmalige klooster hebben geschonken. Nu resten van deze lange geschiedenis nog slechts de ruïnes van de middeleeuwse kerk, opslagplaatsen en een aantal zalen, die je kunt bezoeken.

bronte-etna-sicilie

Rondom het kasteel vind je nog altijd een heerlijk park, met onder andere het Keltisch kruis dat aan Nelson is opgedragen. Naast admiraal Nelson kende het kasteel nog een beroemde Britse bewoner, de Schotse dichter William Sharp. Zijn graf, met een kruis van zwarte lavasteen van de Etna, is te bezichtigen op het nabijgelegen kerkhof.

Mis ook de Real Collegio Capizzi niet, op het Piazza Spedalieri, een monumentaal complex dat in de achttiende eeuw werd gebouwd door de lokale priester Eustachio Capizzi, die een plek wilde hebben waar hij kinderen kon leren lezen en schrijven. Mooi is ook de San Silvestro aan hetzelfde plein, en de Chiesa del Sacro Cuore.

bronte-etna-sicilie-2

Nog meer tips voor de oostkust van Sicilië

Nog veel meer tips voor de oostkust van Sicilië vind je in de Ciao tutti Special Sicilië – de mooiste plekken aan de oostkust.

Bestel deze Special over Oost-Sicilië

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je email, een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je computer, laptop, smartphone of tablet) van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *