Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

La Martorana (Santa Maria dell’Ammiraglio) in Palermo – een kerk vol oogverblindende mozaïeken

La Martorana is een van de mooiste kerken van Palermo, al kun je aan de buitenkant nog niet zien wat er binnen allemaal wacht aan pracht en praal. Mozaïekleggers hebben zich hier namelijk helemaal uitgeleefd, net als in de Cappella Palatina en in de kathedraal van Monreale.

De kerk werd in de twaalfde eeuw gebouwd, tijdens de heerschappij van koning Rogier II. Officieel heette de kerk eerst Santa Maria dell’Ammiraglio, maar in de volksmond noemde men de kerk al snel La Martorana, naar het naastgelegen klooster.

De nonnen van dit klooster waren degenen die ter ere van een bezoek van de bisschop fruit van marsepein maakten, bij gebrek aan echte sinaasappels aan de bomen. Na de eerste sinaasappels werd de traditie van het marsepeinen fruit al snel over het hele eiland verspreid – en nog altijd kom je in alle pasticcerie appeltjes, bananen, perziken en vijgen van marsepein tegen.

Maar terug naar de kerk. Eenmaal binnen wacht je namelijk een heus mozaïekspektakel. Laat je ogen langzaam over het plafond en de gewelven dwalen en probeer alle afbeeldingen in je op te nemen, van Maria bij de kribbe tot niemand minder dan Rogier II zelf, die wordt gekroond door Christus. Het is het enige portret dat van deze Siciliaanse koning bekend is, een unieke kans dus om de aanstichter van al dit moois te bekijken.

‘Het mooiste monument ter wereld,’ zo oordeelde de Arabische reiziger Ibn Jubayr, die zelf uit Andalusië kwam en dus wel aan mooie heiligdommen gewend was, over La Martorana. ‘Het is onmogelijk het met woorden te omschrijven,’ zo vervolgde hij. ‘Binnen zijn alle muren van goud en bekleed met mozaïek, hetgeen je nergens anders ter wereld ziet.’

In dit oordeel heeft Jubayr de campanile van La Martorana vast niet meegenomen. De klokkentoren oogt namelijk een beetje gek. Het is duidelijk te zien dat de twee bovenste verdiepingen later zijn toegevoegd. Maar zoals vaak maakt dit schoonheidsfoutje duidelijk dat de rest van de kerk perfect is…

Met een beetje geluk stuit je net als wij tijdens je bezoek aan deze of een van de andere kerken in Palermo op een pasgetrouwd bruidspaar. Geniet van de feestelijke sfeer, de schitterend aangeklede gasten en van de verrukking die van de gezichten van bruid en bruidegom afstraalt.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *