Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Waar vind je het lekkerste ijs van Sicilië?

Elk jaar in september (in 2019 van 26  tot en met 29 september) vindt op Sicilië het Sherbeth Festival plaats. Villa Bellini in Catania staat dan vier dagen lang helemaal in het teken van ijs. Tijdens het ijsfestival kun je volop ijs proeven, in allerlei klassieke én bijzondere smaken.

Tijdens het festival vindt ook de Internationale ijswedstrijd Procopio de’ Coltelli plaats. De competitie draagt de naam van de Siciliaanse chef Francesco Procopio Cutò, die ook wel ‘de vader van de gelato’ wordt genoemd. Hij nam de ijskoude lekkernij van Sicilië mee naar Frankrijk, toen hij daar in 1686 Café Le Procope opende – zo gaat het verhaal. Gelukkig bleef er genoeg kennis van het ijsbereiden achter op het eiland, iets waar je als bezoeker heerlijk van mee kunt genieten!

De beste ijssalons van Sicilië
Ook elders op Sicilië vind je heerlijk ijs. Gambero Rosso ging alvast voorproeven en heeft tien Siciliaanse ijssalons bekroond met zogenaamde coni (hoorntjes): zes ijssalons met twee coni (waar je een ottimo gelato, een zeer goed ijsje, eet) en vier ijssalons met één cono, wat wil zeggen dat het ijs er buono, goed, is.

Rosy Bar
Modica is een paradijs voor chocoladeliefhebbers, dankzij de bijzondere chocolade die hier wordt gemaakt. Rosy Bar is hét ijsparadijs van Modica, met prachtige volle smaken. Proef zeker ook een granita of een cremolata, in bijvoorbeeld moerbei- of abrikoossmaak. Een échte traktatie is de gremolata alla ricotta, met koffieschuim en verkruimelde cannolo-wafeltjes.

Je vindt Rosy Bar (bekroond met twee coni) aan de Via Risorgimento 4b in Modica.

Gelati DiVini
Aan het adembenemend mooie Piazza Duomo in Ragusa zoek je verkoeling bij Gelati DiVini. In de vitrine ook een aantal bijzondere smaken zoals venkel, olijfolie, lokale (dessert)wijnen, cannolo (ricotta-ijs met verkruimelde cannolo-wafeltjes) en sinaasappelbloesem, die eigenaar Rosario je graag laat proeven.

Je vindt Gelati DiVini (bekroond met twee coni) aan het Piazza Duomo 20 in Ragusa.

Caffè Sicilia
In het overdadige barokstadje Noto biedt Caffè Sicilia een keur aan taarten, koekjes, bonbons, cannoli én gelato. Onder de deksels wachten een aantal smakelijke fruit- en chocoladesmaken, maar ook de granita alla mandorla (met amandelen uit Avola) of een kleine cassatina zou je verplicht moeten proeven.

Je vindt Caffè Sicilia (bekroond met twee coni) aan de Corso Vittorio Emanuele 125 in Noto.

Nivera
In het gezellige centrum van Scicli, een van de barokstadjes in de Val di Noto, zorgt Nivera voor de beste remedie tegen de Siciliaanse zomerhitte: volledig natuurlijk ijs, gemaakt met de beste ingrediënten die Sicilië te bieden heeft. Proef het karamel/zeezoutijs, met zout van de Sicliaanse zoutkust, het pistache-ijs en het ricotta/vijgenijs. Ook de fruitsmaken zijn heerlijk. Doe net als de Sicilianen en neem er een zoete brioche bij!

Je vindt Nivera (bekroond met twee coni) aan de Via F. Mormina Penna 14 in Scicli.

Il Gelatiere
Qua inrichting zijn ze hier niet zo creatief geweest, maar gelukkig maken ze dat bij het ijsmaken meer dan goed! Je proeft hier verschillende smaken ijs, van fruitsorbets tot pistache-, ricotta-, chocolade- en amandelijs. Bijzonder is de smaak Setteveli (‘zeven zeilen’), met zeven verschillende soorten chocolade-ijs. Tip: neem een paar mini-hoorntjes voor een speciale proeverij!

Je vindt Baretto (bekroond met één cono) aan de Viale Tica 166 in Syracuse.

Al Gelatone
Dit is een van de bekendste ijssalons van Palermo, met tientallen smaken ijs – van frisse fruitsmaken tot klassiekers, van innovatieve gusti tot tongstrelende combinaties. Allemaal gemaakt met verser dan verse ingrediënten, met extra aandacht voor iedereen met een allergie of intolerantie. Laat je niet afschrikken als er een rij staan, de bolletjes worden met supersnelheid op de hoorntjes en in de coppette gespateld!

Je vindt Al Gelatone (bekroond met twee coni) aan de Via dell’Autonomia Siciliana 96 in Palermo.

Al Cassaro
In een van de meest historische straten van Palermo huist sinds een paar jaar deze kleine ijssalon, waar Gloria de ijslepel zwaait. Vraag haar of een van haar collega’s gerust of je een paar smaken mag proeven voor je je definitieve keuze maakt, geserveerd op een hoorntje, in een bakje of op een brioche.

Je vindt Al Cassaro (bekroond met twee coni) aan de Via Vittorio Emanuele 214 in Palermo.

La Kala
Alleen al voor het ijs van Nicola maak je graag een ommetje. Zeker voor het vijgen- en walnotenijs, maar Nicola is altijd op zoek naar nieuwe ijsrecepten en smaakvolle combinaties. Voor wie er graag een brioche bij wil: die is er ook gemaakt van kamut.

Je vindt La Kala (bekroond met één cono) aan het Piazza Fonderia 8 in Palermo.

La Vela
Deze kleine gelateria in het haventje Vergine Maria laat je even terug in de tijd reizen. Onder de glimmende deksels wachten seizoenssmaken, met onder meer meloenijs en bosaardbeitjesijs. Lekker is ook de combinatie amandel- met pure chocolade-ijs, met als bonus prachtig uitzicht op zee.

Je vindt La Vela (bekroond met één cono) aan het Piazza Bordonaro 10 in Palermo.

Baretto
Deze kleine kiosk is al in Mondello, het kustplaatsje bij Palermo, te vinden sinds 1957. Al die tijd heeft de familie Schillaci de kunst van het ijsmaken verfijnd, zodat je hier nu terecht kunt voor een grande gelato. Op het kleurrijke krijtbord prijken alle smaken, van moerbei en cactusvijgen tot aardbei en citroen, van hazelnoot en pistache tot speciaal ijs voor mensen met een lactose-intolerantie of glutenallergie.

Je vindt Baretto (bekroond met één cono) aan het Piazza Valdesi in Mondello (Palermo).

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *