Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De leukste zomerse feesten en festivals op Sicilië

Sicilië is een perfecte bestemming voor liefhebbers van geschiedenis, mooie stranden, een kristalheldere zee en heerlijk eten. De vele culturele en culinaire festivals die er op het eiland plaatsvinden – die vaak een of meer van deze elementen verenigen – zorgen naast alle moois en lekkers voor extra onvergetelijke ervaringen die je na een bezoek aan het eiland met je meeneemt.

Of het nu gaat om muziek, kunst, street food, eilandspecialiteiten of theater – er zijn ‘s zomers volop feesten en festivals om uit te kiezen.

Chiara van Chiara’s Food maakte per zomermaand een lijst met de leukste en lekkerste feesten, festivals en evenementen.

JUNI

Juni is een van de beste maanden om Sicilië te bezoeken. Het is al wel lekker warm; je zult de zon op je huid voelen. De zee heeft de perfecte temperatuur, het water is nog koel en de stranden zijn nog niet overvol.

Ook worden er in juni enkele interessante evenementen georganiseerd, zoals het Taormina International Book Festival, het Festival del Pesce Azzurro in Marzamemi en spektakelstukken in het Griekse theater van Syracuse.

Taobuk – Taormina International Book Festival

Dit literaire festival in Taormina, aan de oostkust van Sicilië, wordt al twaalf jaar gehouden. Er doen veel internationale schrijvers aan mee. Dit jaar heeft de jury bijvoorbeeld Marina Abramovic, Alessandro Baricco en Jonathan Safran Foer uitgenodigd.

Taobuk loopt dit jaar van 20 tot en met 24 juni, met op 22 juni een gala-avond voor publiek (met gratis toegang). Misschien ben jij een van de gelukkigen die een plaatsje kan reserveren (check deze link) en dit wonder met eigen ogen kan aanschouwen, in de schitterende setting van het Teatro Greco Antico.

Griekse tragedies in Syracuse

Ook het Griekse theater in Syracuse biedt een unieke setting voor evenementen. Het is een van de spectaculairste archeologische plekken van-Sicilië. Het licht is, vooral bij zonsondergang, ongekend mooi en de manier waarop het geluid aankomt en wordt verdeeld is magisch.

foto: Inda nel Teatro Greco di Siracusa

Het grootste evenement is het theaterseizoen, dat meestal van half mei tot eind juni plaatsvindt. Via deze link vind je alle details voor dit jaar.

Elke keer dat ik hier een tragedie heb gezien, was ik tot tranen toe geroerd, zo uniek is deze plek. Beroemde Griekse tragedies worden opgevoerd door internationaal gerenommeerde regisseurs die de eer hebben op zo’n prestigieus podium te staan. Vaak besluiten ze om de theaterstukken in een moderner jasje te steken. Ooit werd een deel van een tragedie zelfs in rap gepresenteerd!

Elk jaar wordt er een thema gekozen met bijbehorende toneelstukken. Zo staan dit jaar Ajax, Phaedra en Miles Gloriosus op het podium.

Je zult met open mond staan te kijken wanneer je, ondergedompeld in zoveel geschiedenis, het licht van de zonsondergang op de stenen ziet vallen en de oude Griekse klanken hoort weerkaatsen. Voor even maak je deel uit van de eeuwenoude geschiedenis van deze magische plek!

foto’s: Inda nel Teatro Greco di Siracusa

Festival del Pesce Azzurro – Marzamemi

Marzamemi is een klein vissersdorp aan de zuidoostkust van Sicilië, met aan weerszijden veel bijna Caribisch aandoende stranden.

Het dorp bestaat uit niet meer dan een paar kleine straatjes en een charmant piazza met een kerk en een aantal restaurants, waaronder het kleurrijke Liccamuciula.

Op slechts een paar vierkante meter word je ondergedompeld in het leven dat vissers vroeger leidden, in wat op Sicilië ‘casa e putia’ genoemd wordt, huis en winkel ineen.

Van 29 juni tot en met 2 juli 2024 vindt in Marzamemi het Festival del Pesce Azzurro plaats. Deze ‘blauwe vis’ staat bekend om de grote hoeveelheid proteïnen en vetzuren.

Wat je te wachten staat tijdens dit evenement? Naast veel vis ook wijn, muziek, handwerk, tentoonstellingen, poëzie en kookdemonstraties, zodat iedereen kan proeven van de pesce azzurro.

JULI

In juli is het volop zomer op Sicilië. Ook dan worden er verschillende evenementen georganiseerd, van het Ortigia Film Festival in Syracuse tot een street food-festival in Trapani. In Palermo viert men bovendien feest ter ere van de patroonheilige van de stad, Santa Rosalia.

OFF: Ortigia Film Festival – Syracuse

Van 6 tot 13 juli 2024 vindt de vijftiende editie plaats van het Ortigia Film Festival plaats op het schiereiland Ortigia, het fotogenieke historische stadsdeel van Syracuse. Tijdens het festival wordt zowel de Italiaanse als de internationale filmcultuur gepromoot, met de nadruk op films van jonge en innovatieve regisseurs.

Ortigia verandert in een grote openluchtbioscoop met festivals en gratis vertoningen op verschillende pleinen, waardoor Ortigia even wordt omgetoverd tot een filmeiland.

foto’s: Ortigia Film Festival

Festa di Santa Rosalia – Palermo

Elk jaar wordt in de nacht van 14 op 15 juli in Palermo, de hoofdstad van Sicilië, het feest van Santa Rosalia gevierd. Als je je ogen sluit, kun je je proberen voor te stellen hoe de uitzinnige menigte ‘Viva Santa Rosalia, Viva Santa Rosalia!’ roept.

Het feest, door de locals ook wel ‘u fistinu’ genoemd, is een van die dagen waar het meest naar wordt uitgekeken en waar veel mensen van het hele eiland op af komen.

Men viert dat Rosalia de stad in 1624 redde van de pest – en daarvoor wordt alles uit de kast gehaald. Het festival betovert je – zelfs als je niet gelovig bent – door de indrukwekkende processie met het beeld van Palermo’s patroonheilige, felle kleuren, lichtjes, bloemen, muziek, acrobatische shows én de hoeveelheid mensen die je zult aantreffen. Iedereen komt naar buiten om la santuzza, zoals de lieflijke bijnaam van Rosalia luidt, te eren.

foto’s: Gandolfo Cannatella & Andreas Zerndl

Stragusto – street food-festival in Trapani

Het lekkerste Siciliaanse street food-festival vindt plaats in Trapani, aan de westkust van Sicilië. Van 24 tot en met 28 juli 2024 proef je tijdens Stragusto je weg door een groot deel van Italië, in het historisch hart van de Siciliaanse kuststad.

Het festival laat de sfeer van oude markten herleven, door rijke geuren, kleuren en smaken, op de klanken van vrolijke muziek.

Je proeft van verschillende soorten Siciliaans street food, van scacce uit Ragusa tot arancini, panelle en cannoli. Ook Toscaanse, Napolitaanse, Pugliese en internationale delicatessen strijken ter ere van dit festival neer in Trapani. Ga dus met een lege maag op pad en dompel je onder in de lekkernijen van Stragusto!

foto’s: Stragusto

Terre Sicane Wine Fest

Het wijnfestival Terre Sicane Wine Fest vindt van 26 tot en met 28 juli 2024 plaats in Contessa Entellina, in het Parco delle Terre Sicane, een natuurgebied tussen Palermo en de tempels van Agrigento.

Je kunt een bezoek aan het festival – met veel wijnen van het eiland om van te proeven – perfect combineren met een bezoek aan dit uitgestrekt natuurgebied, met pittoreske dorpjes en unieke flora en fauna.

foto’s: Terre Sicane Wine Fest

AUGUSTUS

Augustus is misschien wel de drukste maand op Sicilië, omdat dan ook veel naar het noorden getrokken Sicilianen voor een vakantie terugkeren naar hun eiland. Reden voor extra veel feesten en evenementen, waarvan ik de leukste heb geselecteerd.

OSS – Ortigia Sound System – Syracuse

Van 1 tot 4 augustus 2024 wordt Ortigia een muzikaal podium waar je op bijna alle uren van de dag muziek hoort. Van het Castello Maniace tot de pleinen van het eiland en de boten waarop tot diep in de nacht wordt gespeeld, overal klinkt muziek.

Ortigia Sound System is inmiddels uitgegroeid tot een internationaal bekend festival dat je niet wil missen als je van elektronische muziek houdt. Je vindt er een zeer interessante mix van mediterrane klanken en hedendaagse muziektrends.

De meeste festiviteiten met internationale artiesten beginnen na zonsondergang, wanneer de hitte een beetje respijt geeft en er een verfrissend briesje vanaf zee binnen waait.

FestiValle – Valle dei Templi, Agrigento

Van 8 tot en met 11 augustus 2024 vindt nog een muziekfestival plaats: FestiValle, het internationale festival voor muziek en digitale kunst in de Vallei van de Tempels bij Agrigento. Het is een van de evenementen waar Sicilianen ‘s zomers het meest naar uitkijken.

Dit is het achtste jaar dat in dit beroemde deel van de stad Agrigento iedereen die langskomt aan het dansen gaat. Je kunt alleen voor geselecteerde shows gaan, een dagpas kopen of een volledige pas voor alle dagen kopen.

Het decor is natuurlijk uniek. In de Valle dei Templi lopen geschiedenis en natuur in elkaar over. Een ervaring die je nog lang bij blijft!

foto’s: FestiValle

Nog meer zomerse muziekfestivals

In augustus weerklinkt nog veel meer muziek op Sicilië. Zo vindt van 2 tot en met 5 augustus het Festival Internazionale del Folklore di Palermo plaats. Van 8 tot en met 11 augustus is er Ypsigrock in Castelbuono di Sicilia, met ook concerten in voormalige kerken en kloosters.

foto’s: Ypsigrock

In Tindari, waar een van de meest tot de verbeelding sprekende Griekse theaters van heel Sicilië staat, geniet je van 1 tot en met 4 augustus van Indiegeno Fest. Keuze te over dus, voor een swingende Siciliaanse zomer!

foto’s: Indiegeno Fest

MedFest – Buccheri

Heel anders qua sfeer is MedFest, een festival van middeleeuwse volkstradities in het historische dorp Buccheri.

De data voor 2024 worden binnenkort vastgesteld. Ga zeker een paar uur eerder om het prachtige dorp te bezoeken voordat alle middeleeuws uitgedoste dorpelingen door de straten paraderen.

foto’s: MedFest

Sagra dell’Arancino – Rosolini

De arancino of arancina is een van de bekendste culinaire symbolen van Sicilië. Je hebt hem vast wel eens gezien, in een puntige vorm (arancino, in en om Catania) of in een ronde vorm (arancina, in en om Palermo).

De klassieke vulling bestaat uit ragù en mozzarella of uit boter en ham, maar tegenwoordig vind je de uiteenlopendste vullingen. Je zult versteld staan van de hoeveelheid combinaties die nu mogelijk zijn en die je allemaal wil proberen!

Op 10 augustus staat deze gefrituurde rijstbal centraal tijdens de Sagra dell’Arancino in Rosolini, een klein dorpje in het achterland van Syracuse. Alle reden voor een bezoekje om veel arancini te proeven!

Colapesce, la leggenda sull’isola – Portopalo di Capo Passero

Als je de naam Colapesce laat vallen in Italië, zullen de meeste mensen je vertellen dat hij een beroemde Siciliaanse singer-songwriter is, uit Syracuse, ook mijn thuis op Sicilië. Dat maakt me trots, vooral ook omdat Colapesce zijn naam ontleent aan een legende die niet veel mensen kennen.

Een zekere Nicola (onder zijn vrienden beter bekend als Cola) was de zoon van een visser. Hij was zeer bedreven en zwom zelfs bijna als een vis.

De koning hoorde van zijn vaardigheden en besloot hem op de proef te stellen. Hij vroeg hem drie keer om kostbare spullen van de bodem van de zee te halen, altijd met succes.

De vierde keer dook Cola zo diep dat hij – naar het schijnt – de drie zuilen zag waarop Sicilië gebouwd is. Hij zag een paar scheuren in die zuilen en besloot onder water te blijven om hun gewicht te ondersteunen en zo Sicilië te behoeden voor de ondergang.

Elk jaar wordt de legende van Colapesce opgevoerd als een meeslepende theatervoorstelling, deels op een boot die met jou meebeweegt, zodat je deel uitmaakt van het verhaal.

Houd de website van Colapesce in de gaten want de data voor de editie van 2024 worden binnenkort bekendgemaakt.

foto’s: Colapesce

SEPTEMBER

In september loopt de zomer langzaam op z’n einde. Op Sicilië wordt dat onder meer gevierd met het beroemde Cous Cous Fest in San Vito lo Capo en het Catania Book Festival.

Cous Cous Fest – San Vito lo Capo

Van 20 tot 29 september 2024 staat de kustplaats San Vito lo Capo in het teken van couscous. Dat klinkt misschien gek, maar couscous staat in dit deel van Sicilië al eeuwen op de kaart. Het is net als cassata een van de gerechten die nog herinneren aan de Arabieren die hier voet aan wal zetten en die later perfect geïntegreerd zijn in de Siciliaanse cultuur.

In die zin is het Cous Cous Fest dus ook een festival dat verschillende werelden, lekker eten, plezier en verschillende culturen samenbrengt en integratie en diversiteit viert.

Tijdens het Cous Cous Fest zijn er kookdemonstraties, speciale couscousmenu’s, concerten en wijnproeverijen én vindt het wereldkampioenschap couscous plaats.

Catania Book Festival

Van 27 tot en met 29 september 2024 staat het historisch centrum van Catania in het teken van boeken. Tijdens de vijfde editie van het Catania Book Festival komen nét na de zomer verhalen, poëzie, kunst, film en wetenschap aan bod.

Welk van deze evenementen wil je absoluut niet missen? Laat weten waar je naartoe gaat, wie weet zien we elkaar op Sicilië!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *