Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Caffè Morettino – heerlijke koffie gemaakt van bonen van Siciliaanse bodem

In Italië is koffie een uiterst serieuze zaak. Het zetten van een perfecte kop koffie is er bijna tot kunst verheven.

Made-in-Italy koffie – of liever gezegd Made-in-Sicily – was dan ook een droom van de Siciliaanse Arturo Morettino. Na heel wat jaren experimenteren met een eigen koffieplantage op Sicilië lukte het hem om een unieke koffieblend te maken.

Cadeau van de botanische tuin in Palermo

Het verhaal van de koffie van Morettino begint al in 1920, maar niet meteen met een eigen koffieplantage op Sicilië. Morettino selecteert al meer dan honderd jaar de allerbeste koffie van plantages van kleine koffieboeren in Midden- en Zuid-Amerika en in Afrika, van Peru en Brazilië tot Costa Rica en Ethiopië.

In de jaren negentig kreeg Arturo Morettino zestig Arabica-koffieplanten van de botanische tuin in Palermo. Hij besloot deze in zijn eigen tuin te zetten, al was dat van begin af aan een uitdaging.

Arturo wist maar al te goed dat al zijn koffieplantages op zo’n vijftienhonderd meter boven zeeniveau liggen, anders dan zijn eigen tuin. Daarbij heeft Sicilië ook een heel ander klimaat dan de tropische landen rondom de evenaar.

Bonen van Siciliaanse bodem

Maar liefst dertig jaar experimenteerde Arturo met het kweken van koffieplanten. Hij zag dat de planten zich steeds meer gingen aanpassen aan het Siciliaanse klimaat.

Na vele pogingen genoot hij in 2021 van een behoorlijke oogst en kon hij de koffiebonen laten drogen en roosteren. Zo was de eerste Siciliaanse koffie met bonen van eigen bodem een feit.

Overigens was Morettino daarmee ook de eerste koffieplantage op Italiaanse bodem, maar niet de eerste in Europa. Ook in het zuiden van Spanje, op de Canarische Eilanden en op de Portugese Azoren vind je koffieplantages.

Biologische en duurzame koffie

Inmiddels zit ook Arturo’s zoon Andrea in de koffie. Samen met de botanische tuin en universiteit van Palermo blijven de Morettino’s experimenten uitvoeren met de koffieplanten om zo de allerbeste koffiebonen te oogsten op Sicilië.

Duurzaamheid staat daarbij hoog in het vaandel. De koffiebonen worden volledig biologisch geteeld en er worden geen pesticiden gebruikt. Er komt ook geen kas aan te pas. De bonen rijpen alleen dankzij de Siciliaanse zon.

Van koffiebes tot caffè

Voor je een caffè van Morettino drinkt, heeft deze al een hele weg afgelegd. De oogst van de koffiebessen, drupe in het Italiaans, die aan de koffieplanten van Morettino groeien, vindt plaats tussen juni en september. De dan rijpe bessen worden met de hand geplukt.

In de koffiebessen zit een pit: de koffieboon. Om die uit de bessen te krijgen, worden verschillende methoden gebruikt, die elk een ander resultaat opleveren qua smaak.

De ongewassen, natuurlijke methode is de eenvoudigste methode, waarbij de koffiebessen mogen drogen in de zon. Doordat het vruchtvlees uitdroogt, kun je het makkelijk verwijderen.

Ongewassen koffie krijgt door het drogen in de zon een wat intensere en ook een wat zoetere smaak, omdat de natuurlijke suikers van het vruchtvlees in de koffieboon trekken.

Bij de gewassen koffiemethode wordt het vruchtvlees van de koffiebes na het plukken meteen verwijderd. De koffiebonen gaan vervolgens in fermentatietanks en worden daarna schoongespoeld en gedroogd in de zon. Gewassen koffie heeft een wat delicatere smaak.

Het branden van de koffiebonen om de perfecte smaak te creëren, is ook nog een vak apart, maar Morettino slaagde er na vele pogingen in om de perfecte smaak te creëren.

Koffie met Siciliaanse allure

Behalve smaak wilde Morettino ook een mooi product voor het oog. Zo bracht Morettino een aantal schitterende verpakkingen op de markt, stuk voor stuk met een Siciliaanse uitstraling.

Allereerst is er de lijn I Pupi Siciliani, een ode aan het Siciliaanse poppentheater. De verschillende gemalen koffies zijn perfect voor de moka. Elke koffiesoort in deze reeks is vernoemd naar karakters uit het poppentheater.

I Caffè di Sicilia bestaat uit achttien verschillende soorten koffie, die eveneens ideaal voor de moka zijn. Het is een eerbetoon aan de Siciliaanse cultuur, met op elke verpakking een kleurrijke tekening van een stad of bezienswaardigheid op Sicilië.

Zo is er een verpakking met de tempels van Selinunte, een koffie met tonen van lelie en het speciale brood uit Castelvetrano. Taormina – een koffie met subtiele tonen van cactusvijgen en een vleugje Siciliaanse bloedsinaasappel – zet uiteraard het Griekse theater in het zonnetje.

Teatro Massimo is opgedragen aan het prachtige negentiende-eeuwse gelijknamige theater in Palermo. Een slokje van deze koffie laat je een vleugje citrusvruchten en geroosterde amandelen proeven.

Cattedrale di San Nicolò brengt je in gedachten naar barokstad Noto, met de zoete tonen van de dessertwijn Moscato di Noto.

Bovengenoemde koffiespecialiteiten zijn te bestellen via de webshop en in de winkel van Welkom aan Tafel. Op de website van Morettino vind je ook alle andere koffies uit de lijn I Caffè di Sicilia.

Perfecte cadeaus voor coffeelovers

Ook voor een mooi koffiecadeau kun je goed terecht bij Morettino. Er zijn verschillende cadeauboxen voor echte koffie- én Siciliëliefhebbers, zoals giftbox Palermo (met een moka en twee koffies uit de lijn I Caffè di Sicilia) of giftbox I Mori di Sicilia (met twee gevulde koffieblikken uit de lijn Sicily Boutique Coffee).

Het koffiemuseum van Morettino

Mocht je in Palermo zijn, breng dan zeker een bezoek aan het koffiemuseum van Morettino, waar de familie Morettino je meeneemt in de fascinerende wereld van koffie.

Je leert er niet alleen meer over het proces van koffie maken, maar kunt ook Morettino’s collectie met koffiemachines en -tools uit verschillende tijdsperiodes zien. Het museum ligt aan de Via Enzo Biagi 3-5 en is alleen te bezoeken op afspraak. Je kunt hiervoor een e-mail sturen naar museo@morettino.com.

Scuola del Caffè – koffieworkshops in Palermo

Er is ook een Scuola del Caffè, voor zowel koffieliefhebbers als professionals, waar je een workshop barista, latte art of koffiezetten kunt volgen. Voor meer informatie en data van de workshops kun je een e-mail sturen naar scuola@morettino.com.

foto’s: Alex Cinisi, Ambra Giannone & Marco Spataro van Visualya voor Caffè Morettino

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *