Ga op pad met onze City Walks!

Proef het lekkerste street food in Palermo

Tijdens een bezoek aan een van de markten in Palermo moet je zeker ook proeven van het cibo di strada, street food. Onze favoriet: arancine, gefrituurde risottoballen die hun naam danken aan het feit dat ze ongeveer net zo groot zijn als een sinaasappel. Soms zijn deze arancine gevuld met ragù, soms alleen met mozzarella, soms met erwtjes, ham en becamelsaus en soms bevatten ze andere bekende of verrassende combinaties van ingrediënten.

foto’s: Carola Willemsen | no10fotografie

Naast deze arancine is er nog veel meer lekkers waar je in Palermo van kunt genieten. We delen de lekkerste tips!

Panelle
De lekkerste panelle, gefrituurde kikkererwtenkoekjes, eet je in Palermo bij Franco u’ Vastiddaru (Via Vittorio Emanuele 102). Het zaakje oogt niet heel geweldig, maar de smaak van de koekjes maakt dit meer dan goed. Franco heeft van de Palermitanen niet voor niets de bijnaam Re delle Panelle, Koning van de Kikkererwtenkoekjes, gekregen!

Ook bij I Cuochini, ‘de kokjes’, staan de panelle op het menu. Hier kun je bovendien heel veel ander street food proeven!

Pane con milza
Je moet het durven: een broodje milza, milt, bestellen. Maar als je weet dat het áltijd druk is bij de kraam op de Il Capomarkt, dan moet je toch echt de proef op de som nemen, zo vonden wij. En hoewel we liever in een arancino happen, is zo’n broodje milt ook best lekker als tussendoortje.

Slakken, mosselen & inktvis
Dat geldt eveneens voor alle gegrilde worst, vis en andere specialiteiten in de wijk Vucciria. Soms wordt er gewoon op de grond een vuurtje gestookt, waarop allerlei ondefinieerbare stukken vlees en vis worden geroosterd. Elk kraampje en elke (geïmproviseerde) barbecue heeft zijn eigen specialiteit: babaluci (slakjes), quarume (in bouillon gekookte ingewanden van kalfjes), polpi bolliti (gekookte inktvis) en cozze crude (rauwe mosselen).

Allemaal luidkeels en met veel theater aangeprezen door de eigenaar van de stand alias de kok, zoals op de foto hieronder op de markt in de wijk Il Capo.

Eat like a Sicilian!
Wil je al het Siciliaanse straatlekkers niet missen, maar weet je niet zo goed waar je de allerlekkerste delicatessen van de straat kan plukken? Ga dan op food tour met Streaty. Streaty is opgericht door Marco Romeo, een Palermitaan in hart en nieren met een grote voorliefde voor het lokale lekkers. Hij neemt je mee op pad – met regelmatige tussenstops om te proeven van Palermo.

Tijdens de tour krijg je een heus Passaporto del Mangione, een ‘Paspoort voor de Grote Lekkerbek’, waarop je alle culinaire stops kunt laten afstempelen – mits je hebt geproefd natuurlijk. Buonissimo!

foto’s: Streaty

Street food in een restaurant
Bij Antica Focacceria di San Francesco (Via Alessandro Paternostro 58 / Piazza San Francesco) kun je onder andere terecht voor echt Siciliaans street food. Het is het oudste restaurant van Palermo en tot op de dag van vandaag heeft men de unieke en authentieke uitstraling weten te behouden, vooral ook door de oude gewoontes en tradities in stand te houden.

Liever zoet street food?
Tijdens je bezoek aan Palermo kun je niet anders dan een cannolo bestellen – en die vind je nergens zo lekker als bij Pasticceria Cappello (Via Colonna Rotta 68). Eigenaar Salvatore en zijn zoon Giovanni sleepten verschillende prijzen in de wacht voor hun Siciliaanse lekkers.

Wie zijn buik letterlijk of figuurlijk vol heeft van de grote cannoli, brengt een bezoek aan Pasticceria Amato (what’s in a nameamato betekent geliefd in het Italiaans) aan de Via Favara 14-16. Hier maken ze de zogenaamde sigarette alle ricotta, die wel wat weg hebben van cannoli maar dankzij het dunne deeg en hun kleinere formaat veel minder zwaar zijn.

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *