Ga op pad met onze City Walks!

De lekkerste Slow Food-adresjes in Puglia

We tipten in een eerdere blog al tien lekkernijen uit Puglia die je tijdens je vakantie in de hak van de laars zeker moet proeven, in dit artikel verklappen we de lekkerste adresjes in deze regio. Om ter plekke van te proeven én om je koffer mee te vullen!

We beginnen met vijf fijne tips voor kaasliefhebbers, gevolgd door de beste adresjes voor vleeswaren, taralli, brood, pasta, olijfolie, dolci, wijn, bier en likeur.

Caseificio Di Cecca – Altamura
In Puglia kun je niet anders dan je te goed doen aan de lekkerste kazen: burrata, stracciatella, caciocavallo… De lekkerste kazen haal je bij Caseificio Di Cecca (Via Bari 26, Altamura). De kazen worden nu gemaakt door de vijf kleinkinderen van nonno Angelantonio, die deze kaaswinkel in 1930 opende. Net als hun vader Salvatore houden Vito, Paolo, Angelo, Vittoria en Maristella het familieambacht in ere.

Proef zeker de Lingotto d’Oro, met een eetbare korst die extra veel smaak krijgt dankzij de Pugliese olijfolie en de Nodo d’amore (een lekker lichte mozzarella), maar sla ook een flinke voorraad caciocavallo, caciotta en pecorino in.

Caseificio Olanda – Andria
Alleen al om de naam moet je deze kaaswinkel bezoeken. Caseificio Olanda (Via Severino Boezio 8, Andria) heeft echter niets met Nederland of Nederlandse kazen te maken. Olanda is de achternaam van kaasmaker Michele, die samen met zijn vrouw Carmela de allerlekkerste burrata maakt (de kaasmakerij zelf vind je aan de Via Santa Maria dei Miracoli 150, eveneens in Andria).

Ook alle andere kazen uit de keuken van Olanda zijn de moeite waard, van de trecce (een soort gevlochten mozzarella) tot de caciocavallo (die deels in een grot mag rijpen), van de primosale tot de perfect gerookte scamorza.

Mo’ Bufala – Andria
Ook een aanrader in Andria is Mo’ Bufala (Via Giacomo Ceruti 94-96), waar je zoals de naam al doet vermoeden terecht kunt voor buffelmozzarella. De ruim driehonderd buffels zorgen voor heerlijk verse kaas.

foto’s: Mo’ Bufala 

Azienda Agricola Molino a Vento – Biccari
Schapen, varkens en geiten hebben bij Molino a Vento (Biccari, Foggia) de tijd van hun leven. Van hun melk maken Domenico en Concetta, samen met hun dochter Federica, de lekkerste kazen. Proef zeker de caprino di grotta, de Cruschino (een goed gerijpte geitenkaas), de Foggiano (een smakelijke schapenkaas met een korst van olijfolie) en de Fossa Granaria, die rijpt op een bedje van onder meer wilde munt, tijm en peperoncino.

Masseria Paglicci – Rignano Garganico
Giuseppe Bramante van Masseria Paglicci (Località Paglicci, Rignano Garganico) is een van de beste producenten van de Caciocavallo Podolico del Gargano, een strogele kaas met harde korst en een vrij pittige smaak. Er wordt ook heel lekkere geitenkaas gemaakt.

foto: Franco Cogoli 

Salumificio Santoro – Cisternino
Bij Salumificio Santoro (Via Isonzo, Contrada Marinelli, Cisternino) koop je de allerlekkerste Capocollo di Martina Franca. Dit is ietwat zoet varkensvlees, dat enkele uren wordt gemarineerd in vincotto en daarna op smaak wordt gebracht met kruiden uit de omgeving.

Giuseppe Santoro en Piero Caramia hebben allebei een lange familiegeschiedenis in de slagerswereld en samen runnen ze nu een van de beste salumifici van Puglia. Je kunt er naast capocollo ook terecht voor salame casareccio della Murgia, salame a staffa (in de vorm van een hoefijzer), soppressata met peperoncino en pancetta.

Nog een tip voor als je de capocollo in Martina Franca zelf wil kopen: Macelleria Romanelli (Via Valle d’Itria 8-12, Martina Franca) maakt dit naar authentiek recept. Hun capocollo smaakt dan ook net zo voortreffelijk als die van Salumificio Santoro!

Bijzonder brood uit Altamura
Altamura is la città del pane de stad van het brood. Het brood is hier dan ook niet zomaar brood, nee, het gaat hier om brood met een officieel DOP-keurmerk, dat ook nog eens behoort tot het Slow Food-presidio van Puglia – de hoogste eer die een Italiaans brood kan behalen.

Het meest authentieke Pane di Altamura proef je bij Forno Antico Santa Chiara (Via Luca Martucci 10, Altamura), maar ook Antica Casa DiGesù (Via Pimentel 17, Altamura) is een aanrader!

Taralli in alle soorten en maten
Puglia staat bekend om de taralli, kleine ringvormige zoutjes. Ze worden in alle soorten en maten gemaakt, maar de lekkerste haal je bij Danieli – Il Forno delle Puglie (Via Molfetta, Bitonto). En als je er toch bent, sla dan ook bruschette, friselline, focaccia en brood in!

De lekkerste pasta uit Puglia
Als je een bijzonder pak pasta uit Puglia wil meenemen, dan kies je het beste de pasta van Benedetto Cavalieri. Deze pastamaker uit Maglie had maar één droom: hij wilde iedereen laten genieten van de allerbeste pasta, pasta die gemaakt wordt van het gouden graan dat groeit onder de warme Pugliese zon.

Hij richtte een klein bedrijfje op dat nu al door de derde generatie wordt gerund en gevestigd is in Maglie, in de buurt van Otranto. Daar groeit namelijk het beste graan van heel Italië. Elk formaat pasta die door Benedetto Cavalieri gemaakt wordt, is een unieke samenstelling van verschillende geselecteerde tarwesoorten, die afhankelijk van de soort pasta die wordt gemaakt in verschillende percentages wordt samengesteld.

Elke soort pasta heeft daardoor ook een andere kleur, geur en smaak. Wij zijn dol op de orecchiette, de rigatoni en de paccheri. Groots inslaan? Je vindt Pastificio Benedetto Cavalieri aan de Via Giuseppe Garibaldi 64 in Maglie.

Ook leuk: in de ‘Straat van de Oortjes’ in Bari kijken hoe de oude dametjes gewoon op straat verse orecchiette maken!

Overheerlijke olijfolie
In heel Puglia proef je heerlijke olijfolie, maar als het even kan, koop dan een flesje olio extravergine d’oliva CRUDO van Azienda Schirelli (Via Piave 4, Bitetto). Ook lekker: de olijfolie van Azienda Agricola Fratepietro uit Cerignola.

foto: CRUDO

Dolcissimo!
Naar Andria en omgeving moet je niet alleen als je op zoek bent naar de romigste burrata, maar ook als je dol bent op zoet. In deze stad vind je namelijk het authentieke chocolade-/snoepwinkeltje van de familie Mucci, misschien wel het meest zoete adresje van heel Puglia. In deze blog vertellen we je er meer over.

foto: Museo Mucci

In het slaperige Squinzano maakt Rossella Tondo met lokale, biologische ingrediënten de heerlijkste koekjes: amaretti, amarotti (met San Marzano-likeur), tornelli (amandelkoekjes in de vorm van een S), zoete taralli en gallette (met sinaasappelschil). Ook haar confituren zijn om je vingers bij af te likken! Je vindt Rossella’s Azienda MR aan de Via Maria Manca 16 in Squinzano.

foto’s: Azienda MR

Wijnwalhalla
In de smalle landstrook die Puglia is, ben je eigenlijk nooit ver verwijderd van de kust óf van een van de vele wijngaarden in het binnenland. Heuvels en uitgestrekte vlaktes wisselen elkaar af. De grond is op veel plaatsen sterk kalk- en kleihoudend, een geweldige voedingsbodem voor druiven.

Over heerlijke wijnen uit Puglia kunnen we dan ook een boek schrijven, zo veel moois is er te proeven. Ciao tutti’s wijnblogger Aimée tipte al eens tien wijnen uit Puglia die je ook thuis makkelijk kunt vinden (dat scheelt weer ruimte in je koffer). Daarom houden we het hier bij drie prestigieuze wijnhuizen.

Allereerst Vigneti Reale (Lecce), met ruim tachtig hectare aan wijngaarden in de Salento. Ze maken verschillende mooie wijnen, maar aanraders zijn vooral de Santa Croce Riserva di Salice Salentino en de Primitivo di Manduria Gloria. Als je tijdens je vakantie dagelijks van deze wijnen wil proeven, reserveer dan een kamer bij Vivosa Apulia Resort, dat wordt gerund door dezelfde familie.

Vervolgens Leone De Castris (Salice Salentino), de makers van de wereldberoemde Five Roses, een van de eerste rosés die werd geëxporteerd. Maar op de wijnlijst staat heel veel meer, dus neem de tijd om te proeven en je favoriete wijn te vinden.

Als laatste tippen we ook Azienda Biodinamica Cefalicchio (Canosa di Puglia), een wijnbedrijf met een lange geschiedenis en een indrukwekkende lijst onderscheidingen. Naast de cantina vind je er ook een relais met een spa en een restaurant.

foto’s: Azienda Biodinamica Cefalicchio

Op zoek naar een mooie wijnroute in Puglia? Volg dan de Strada dei Vini DOC Locorotondo e Martina Franca, door het hart van de Valle d’Itria!

Bierbrouwers in Puglia
Drink je liever een glas bier? Ook dat wordt in Puglia gemaakt. De meeste van deze regionale bieren worden nog niet geëxporteerd buiten Italië, maar ze zijn wel verkrijgbaar bij lokale restaurants en winkels.

Raffaele Longo maakt sinds 2008 biologische bieren bij Birrificio B94 (Lecce). Als je houdt van wit bier is zijn Dellacava een aanrader, heerlijk als aperitivo en zelfs bij vis. Terrarossa is wat bitterder en past perfect bij een schaal vol verse vleeswaren en kazen. Voor wie houdt van wat sterkers, zijn ook Porteresa, Warning Hop en November Ray aanraders.

Ook in Ascoli Satriano, in het hoge noorden van Puglia, vind je de kleinschalige bierbrouwerij Birrificio Artigianale delle Puglie. Vrijwel alle ingrediënten komen uit de streek en de namen van de drie bieren die hier worden gebrouwen, verwijzen naar regionale archeologische sites én naar de kleuren van de bieren.

Zo is Daunia (Apulian Pale Ale) geel van kleur zoals de korenvelden in dit gebied. Messapia (Weizenbock) is rood vanwege de rode kleigrond en Peucezia (India Pale Ale) is oranje vanwege de kleifiguren die beroemd zijn in deze streek.

Nog twee aanraders: de bieren van I Peuceti – Birrificio Artigianale della Terra di Bari en van Birranova. Cin cin!

Een lekker likeurtje
Een lekker likeurtje mee als aandenken aan je vakantie in Puglia? Breng dan een bezoekje aan Fratelli Striccoli (Piazza San Giovanni 18, Altamura), waar sinds 1832 een bijzondere walnotenlikeur wordt gemaakt. Het was de Kapucijner monnik Giuseppe Ronchi, alias Padre Peppe, die het recept hiervoor bedacht. Naast deze geurige likeur kun je er ook chocoladebonbons met een hart van likeur kopen.

foto’s: Fratelli Striccoli

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *