Home » Reizen door Italië » Puglia » Presicce – triomf van de barok in Puglia
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Presicce – triomf van de barok in Puglia

Il trionfo del barocco, de triomf van de barok, zo wordt het stadje Presicce ook wel genoemd. Geen wonder dat het op de lijst van de borghi più belli, de mooiste dorpjes, in Puglia prijkt.

Presicce-Puglia (4)

Ontdek de geheimen die onder het Piazza del Popolo verborgen liggen: ondergrondse olijfoliepersen, ook wel ‘trappeti’ genaamd, waar de speciale molens van oktober tot maart olijven pletten voor de productie van excellente olijfolie. In en om Presicce waren er drieëntwintig van dit soort ondergrondse persen, waarvan acht in het historisch centrum.

Aan het Piazza del Popolo schittert ook het Palazzo Ducale, met aan de buitenkant helaas nog maar weinig dat aan de historie van dit gebouw doet herinneren. Gelukkig is er de heerlijke tuin, die in de zeventiende eeuw is aangelegd, vol planten op verschillende terrassen en een schelpvormige fontein.

Palazzo-Ducale-Piazza-del-Popolo-Presicce-Puglia (1) Palazzo-Ducale-Piazza-del-Popolo-Presicce-Puglia (2)

Vlak bij het plein vind je de schitterende Cappella Arditi, met naast barokke details ook wat rococo-elementen.

Cappella-Arditi-Presicce-Puglia (1) Cappella-Arditi-Presicce-Puglia (2)

Slenter door de wijk Corciuli, in het oudste gedeelte van het stadje, en door de wijk Corte Soronzi. Bewonder het Palazzo Adamo-Izzo, eveneens met een mooie tuin, het Palazzo Alberti en het Palazzo Villani .

Palazzo-Alberti-Presicce-Puglia (1) Palazzo-Alberti-Presicce-Puglia (2) Palazzo-Villani-Presicce-Puglia (1) Palazzo-Villani-Presicce-Puglia (2)

Flaneer door de Via Marchese Arditi, de mooiste straat van heel Presicce, met veel palazzi van rijke families, en lunch met pesce fritto, gebakken vis, die sterk is verbonden met de verhalen rondom Sant’Andrea. Deze patroonheilige van Presicce is op meerdere plekken in het stadje te vinden, bijvoorbeeld op de hoge zuil voor de kerk die aan deze heilige is gewijd.

Sant-Andrea-Presicce-Puglia (3)Sant-Andrea-Presicce-Puglia (1) Sant-Andrea-Presicce-Puglia (2)

Maar ook andere straatjes en palazzi herbergen prachtige plaatjes:

Presicce-Puglia (1) Presicce-Puglia (2) Presicce-Puglia (3) Presicce-Puglia (5) Presicce-Puglia (6)

Aan de vooravond van elk feest worden pittule klaargemaakt, gefrituurde deegballen die worden gegeten met garnalen, vis, groente of met tomaten, kappertjes en olijven. Voor de heerlijke smaak van deze delicatesse zou je elke dag wel een feestje willen organiseren!

Houd je van bijzondere kerkjes en kloosters? Ga dan net buiten Presicce ook even naar de Madonna Addolorata, een klein plattelandskerkje uit de negende eeuw, en de Santa Maria degli Angeli, met een bijzonder klooster uit de zeventiende eeuw.

Ontdek nog meer prachtige pareltjes in Puglia:

Alleyway. Specchia. Puglia. Italy.Specchia – doolhof van stille straatjes
Ostuni-Piazza-Liberta (2)Ostuni – la città bianca
Gallipoli (1)Gallipoli – ‘mooie stad’ aan zee
Lecce-Santa-Croce (1)Lecce – hoofdstad van de barok

Nog meer mooie dorpjes in het zuiden van Italië
Deze ruim 250 pagina’s tellende Special is een unieke reisgids voor een ontdekkingstocht langs alle borghi più belli in het zuiden van Italië. Andiamo!

Ciao-tutti-Special-De-mooiste-dorpjes-Zuid-Italië

Bestel De mooiste dorpjes van Zuid-Italië voor € 6,95

P.S. De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je email, een link om de Ciao tutti Special te downloaden in PDF-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten, je pc, je laptop of tablet, van alle moois in je nieuwe Special genieten.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *