Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Presicce – triomf van de barok in Puglia

Il trionfo del barocco, de triomf van de barok, zo wordt het stadje Presicce ook wel genoemd. Geen wonder dat het op de lijst van de borghi più belli, de mooiste dorpjes, in Puglia prijkt.

Presicce-Puglia (4)

Ontdek de geheimen die onder het Piazza del Popolo verborgen liggen: ondergrondse olijfoliepersen, ook wel ‘trappeti’ genaamd, waar de speciale molens van oktober tot maart olijven pletten voor de productie van excellente olijfolie. In en om Presicce waren er drieëntwintig van dit soort ondergrondse persen, waarvan acht in het historisch centrum.

Aan het Piazza del Popolo schittert ook het Palazzo Ducale, met aan de buitenkant helaas nog maar weinig dat aan de historie van dit gebouw doet herinneren. Gelukkig is er de heerlijke tuin, die in de zeventiende eeuw is aangelegd, vol planten op verschillende terrassen en een schelpvormige fontein.

Palazzo-Ducale-Piazza-del-Popolo-Presicce-Puglia (1) Palazzo-Ducale-Piazza-del-Popolo-Presicce-Puglia (2)

Vlak bij het plein vind je de schitterende Cappella Arditi, met naast barokke details ook wat rococo-elementen.

Cappella-Arditi-Presicce-Puglia (1) Cappella-Arditi-Presicce-Puglia (2)

Slenter door de wijk Corciuli, in het oudste gedeelte van het stadje, en door de wijk Corte Soronzi. Bewonder het Palazzo Adamo-Izzo, eveneens met een mooie tuin, het Palazzo Alberti en het Palazzo Villani .

Palazzo-Alberti-Presicce-Puglia (1) Palazzo-Alberti-Presicce-Puglia (2) Palazzo-Villani-Presicce-Puglia (1) Palazzo-Villani-Presicce-Puglia (2)

Flaneer door de Via Marchese Arditi, de mooiste straat van heel Presicce, met veel palazzi van rijke families, en lunch met pesce fritto, gebakken vis, die sterk is verbonden met de verhalen rondom Sant’Andrea. Deze patroonheilige van Presicce is op meerdere plekken in het stadje te vinden, bijvoorbeeld op de hoge zuil voor de kerk die aan deze heilige is gewijd.

Sant-Andrea-Presicce-Puglia (3)Sant-Andrea-Presicce-Puglia (1) Sant-Andrea-Presicce-Puglia (2)

Maar ook andere straatjes en palazzi herbergen prachtige plaatjes:

Presicce-Puglia (1) Presicce-Puglia (2) Presicce-Puglia (3) Presicce-Puglia (5) Presicce-Puglia (6)

Aan de vooravond van elk feest worden pittule klaargemaakt, gefrituurde deegballen die worden gegeten met garnalen, vis, groente of met tomaten, kappertjes en olijven. Voor de heerlijke smaak van deze delicatesse zou je elke dag wel een feestje willen organiseren!

Houd je van bijzondere kerkjes en kloosters? Ga dan net buiten Presicce ook even naar de Madonna Addolorata, een klein plattelandskerkje uit de negende eeuw, en de Santa Maria degli Angeli, met een bijzonder klooster uit de zeventiende eeuw.

Ciao tutti-lezer Gert-Jan Speksnijder ontdekte in Presicce ook prachtige street art en laat ons met behulp van onderstaande foto’s meegenieten:

Ontdek nog meer prachtige pareltjes in Puglia:

Alleyway. Specchia. Puglia. Italy.Specchia – doolhof van stille straatjes
Ostuni-Piazza-Liberta (2)Ostuni – la città bianca
Gallipoli (1)Gallipoli – ‘mooie stad’ aan zee
Lecce-Santa-Croce (1)Lecce – hoofdstad van de barok

Nog meer tips voor Puglia
Ga je op vakantie naar Puglia? We hebben al onze praktische tips voor je vakantie naar Puglia voor je op een rijtje gezet, van alle vluchten naar Puglia tot mooie accommodaties voor een onvergetelijke vakantie.

Onmisbaar als voorbereiding en/of voor onderweg: Mijn Puglia, een persoonlijke reisgids met veel fijne tips, unieke adresjes en bijzondere bezienswaardigheden. Ga samen met Saskia op ontdekking in Puglia en je zult de prachtige regio voor altijd in je hart sluiten! Bestel Mijn Puglia via deze link, met persoonlijke boodschap van Saskia.

Ook maakten we een paar handige online overzichtslijstjes:

*ontdek de mooiste plekken van Puglia
*10x proeven van Puglia
*de lekkerste Slow Food-adresjes in Puglia
*ontdek de mooiste stranden van Puglia
*slapen in een trullo in Puglia
*de mooiste masseria’s in Puglia

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *