Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Specchia – doolhof van stille straatjes

Het middeleeuwse dorpje Specchia ligt in de Salento, in het zuiden van Puglia, op een heuvel die zo’n 130 meter boven zee uitsteekt. Het centrum biedt een keur aan fotogenieke plekjes, ook omdat het uiterlijk van het dorpje sinds de zestiende eeuw nauwelijks veranderd is.

Specchia (1) Specchia (4) Specchia (8) Specchia (11)

Het is een doolhof van stille straatjes, binnenplaatsjes, trappetjes en veelal witte huisjes – met af en toe een kleurrijk accent. Slenter door dit paradijsje met je camera in de aanslag en geniet van de aanblik van een slapende kat, een rondwandelende hond en een paar buren die zitten te praten, groente schoonmaken of even uitblazen.

Specchia (2) Specchia (3) Specchia (5)

De naam van het dorpje is afgeleid van het woord specchie, opstapelingen van steen zonder cement ertussen, die in vroeger tijden werden gebruikt om een groot aantal doden te begraven, bijvoorbeeld na een veldslag. Want hoe vriendelijk het dorpje nu ook oogt, ook hier werd flink strijd geleverd tegen de invallen van vreemde volkeren. Delen van de verdedigingsmuur met torens en het Castello Risolo herinneren hier nog altijd aan.

Alleyway. Specchia. Puglia. Italy. Specchia (7) Specchia (9) Specchia (10) Specchia (12)

Olijfolie uit Specchia
Specchia en haar omgeving staan bekend om de bijzonder goede extra vergine olijfolie, herkenbaar aan het kwaliteitskeurmerk De.Co.O. Specchia (waarbij De.Co.O. staat voor Denominazione Comunale di Origine), een eigen DOC maar dan voor alle olijfolie die binnen de gemeentegrenzen wordt geproduceerd.

olijfboom-Puglia

Breng een bezoek aan de ondergrondse frantoio, waar de olijven werden geperst, een plek die eeuwenlang elke winter volop in gebruik was en die recent volledig werd gerestaureerd. Vanuit Specchia kun je de Strada dell’Olio Ionica – Antica Terra d’Otranto volgen, een tocht langs eeuwenoude olijfbomen en kleine fabriekjes waar olijfolie wordt gemaakt. Meestal valt er onderweg genoeg te proeven…

Nog meer tips voor Puglia
Ga je op vakantie naar Puglia? We hebben al onze praktische tips voor je vakantie naar Puglia voor je op een rijtje gezet, van alle vluchten naar Puglia tot mooie accommodaties voor een onvergetelijke vakantie.

Onmisbaar als voorbereiding en/of voor onderweg: Mijn Puglia, een persoonlijke reisgids met veel fijne tips, unieke adresjes en bijzondere bezienswaardigheden. Ga samen met Saskia op ontdekking in Puglia en je zult de prachtige regio voor altijd in je hart sluiten! Bestel Mijn Puglia via deze link, met persoonlijke boodschap van Saskia.

Ook maakten we een paar handige online overzichtslijstjes:

*ontdek de mooiste plekken van Puglia
*10x proeven van Puglia
*de lekkerste Slow Food-adresjes in Puglia
*ontdek de mooiste stranden van Puglia
*slapen in een trullo in Puglia
*de mooiste masseria’s in Puglia

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *