Home » Reizen door Italië » Puglia » Specchia – doolhof van stille straatjes
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Specchia – doolhof van stille straatjes

Het middeleeuwse dorpje Specchia ligt in de Salento, in het zuiden van Puglia, op een heuvel die zo’n 130 meter boven zee uitsteekt. Het centrum biedt een keur aan fotogenieke plekjes, ook omdat het uiterlijk van het dorpje sinds de zestiende eeuw nauwelijks veranderd is.

Specchia (1) Specchia (4) Specchia (8) Specchia (11)

Het is een doolhof van stille straatjes, binnenplaatsjes, trappetjes en veelal witte huisjes – met af en toe een kleurrijk accent. Slenter door dit paradijsje met je camera in de aanslag en geniet van de aanblik van een slapende kat, een rondwandelende hond en een paar buren die zitten te praten, groente schoonmaken of even uitblazen.

Specchia (2) Specchia (3) Specchia (5)

De naam van het dorpje is afgeleid van het woord specchie, opstapelingen van steen zonder cement ertussen, die in vroeger tijden werden gebruikt om een groot aantal doden te begraven, bijvoorbeeld na een veldslag. Want hoe vriendelijk het dorpje nu ook oogt, ook hier werd flink strijd geleverd tegen de invallen van vreemde volkeren. Delen van de verdedigingsmuur met torens en het Castello Risolo herinneren hier nog altijd aan.

Alleyway. Specchia. Puglia. Italy. Specchia (7) Specchia (9) Specchia (10) Specchia (12)

Olijfolie uit Specchia
Specchia en haar omgeving staan bekend om de bijzonder goede extra vergine olijfolie, herkenbaar aan het kwaliteitskeurmerk De.Co.O. Specchia (waarbij De.Co.O. staat voor Denominazione Comunale di Origine), een eigen DOC maar dan voor alle olijfolie die binnen de gemeentegrenzen wordt geproduceerd.

olijfboom-Puglia

Breng een bezoek aan de ondergrondse frantoio, waar de olijven werden geperst, een plek die eeuwenlang elke winter volop in gebruik was en die recent volledig werd gerestaureerd. Vanuit Specchia kun je de Strada dell’Olio Ionica – Antica Terra d’Otranto volgen, een tocht langs eeuwenoude olijfbomen en kleine fabriekjes waar olijfolie wordt gemaakt. Meestal valt er onderweg genoeg te proeven…

Nog meer mooie dorpjes in het zuiden van Italië
Deze ruim 250 pagina’s tellende Special is een unieke reisgids voor een ontdekkingstocht langs alle borghi più belli in het zuiden van Italië. Andiamo!

Ciao-tutti-Special-De-mooiste-dorpjes-Zuid-Italië

Bestel De mooiste dorpjes van Zuid-Italië voor € 6,95

P.S. De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je email, een link om de Ciao tutti Special te downloaden in PDF-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten, je pc, je laptop of tablet, van alle moois in je nieuwe Special genieten.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *