Home » Reizen door Italië » Florence » Florence in kerstsfeer
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Florence in kerstsfeer

Niet alleen Milaan en Turijn lenen zich goed voor een weekendje kerstshoppen, ook Florence verwelkomt je in december met open armen en vrolijk kerstgeklingel!

christmas and new years time in Florence - collage

Dat begint al meteen aan de voeten van de Duomo, waar een grote kerstboom verrijst. We hopen dat er dit jaar weer zo’n prachtige kerstversiering in zal hangen. Geen kerstbal kan immers op tegen de rode lelie, het symbool van de stad Florence…

florentine christmas collage, Florence, Italy, EuropeFlorence-kerstmis (2) florentine christmas collage, Florence, Italy, Europekerstmis-florence-2016-3

Op dezelfde dag schittert ook de terracotta kerststal weer op het Piazza del Duomo. De beelden zijn gemaakt in het net ten zuiden van Florence gelegen Impruneta, waar de mooiste terracotta beelden, potten en dakpannen gebakken worden. De kribbe blijft leeg tot kerstavond, dan wordt er een kindje van terracotta ingelegd dat op 6 januari echt bezocht zal worden door de drie wijzen uit het oosten.

kerstmis-florence-2016-4Maria-kerststal-Florence-Piazza-del-Duomo

Wie niet tot 6 januari in de stad blijft, bewondert de drie koningen alvast in het Palazzo Medici-Riccardi. Hier schilderde Benozzo Gozzoli de meest schitterende fresco’s met als thema de stoet van de wijzen uit het oosten. In hun gevolg zien we ook een enkele De’ Medici-telg!

Gozzoli-drie-koningen-Palazzo-Medici-Riccardi-Florence

Maar er zijn meer aanbiddende wijzen te vinden in Florence! Ghirlandaio schilderde een schitterende kerststal in het Ospedale degli Innocenti, terwijl Da Vinci’s onvoltooide wijzen in de Galleria degli Uffizi te bewonderen zijn.

Voor de bambini is een stop op het Piazza della Repubblica eigenlijk altijd al een must, maar in december helemaal. De kleurrijke carrousel is dan helemaal in kerstsfeer, met een mooi versierde boom en geurende dennentakken. De mooi versierde etalages van het warenhuis La Rinascente en al het kerstlekkers in de etalage van Gilli zijn zo magisch, dat ze ook het hart van menig volwassene sneller doen kloppen. Che meraviglia!

draaimolen-Piazza-della-Repubblica-Florence

Dat geldt ook voor de versiering van de Florentijnse straten: van mooie lantaarns tot kunstige kerstballen. Veel winkels versieren hun etalages en hier en daar worden zelfs hele deuropeningen omgetoverd in kerstsfeer.

Florence-shoppen-kerst (1) christmas and new years time in Florence - collage christmas time collage,Florence, Italy , Europe

Naast de grote kerstboom op het Piazza Duomo vind je ook een grote versierde boom op het Piazzale Michelangelo, vanwaar je ook ’s winters het mooiste uitzicht over de stad hebt. Wie weet is Florence tijdens je weekendje kerstshoppen zelfs wel bedekt onder een laagje sneeuw…

christmas and new years time in Florence - collageFlorence-sneeuw (1) Florence-sneeuw (2)

Op het Piazza di Santa Croce vind je elk jaar een grote kerstmarkt. Je vindt hier tal van kerstversieringen, van (Florentijnse) kerstballen tot kerstklokken en van grote sokken voor La Befana tot kerststalletjes, maar ook tal van traditionele decemberlekkernijen.

kerstmis-florence-2016-1Florence-kerstmis (1)christmas time collage,Florence, Italy , Europe

Het állerlekkerst is echter de warme chocolademelk van Rivoire, op het Piazza della Signoria. Zo dik en romig dat je lepeltje er rechtop in blijft staan! Natuurlijk neem je er ook nog een van de lekkere bonbons of taartjes bij – ook een lekker cadeautje voor onder de kerstboom.

FLORENCE - DEC 5:Rivoire Cafe - founded by royal chocolatier inchocolade-bonbon-Rivoire-Florence

Voor de thuisblijvers zoek je bij Eataly de allergrootste panettone uit, of een souvenir met een van de verschillende kunstwerken die in de Florentijnse musea te zien zijn en die verhalen over de geboorte van Jezus – of de aankondiging daarvan. We blogden eerder al eens over de schitterende Annunciatie van Fra Angelico in het klooster van San Marco, over Da Vinci’s engel in de Galleria degli Uffizi en over Simone Martini’s gouden drieluik. Deze meesterwerken zijn elke dag van het jaar mooi, maar zo in december schitteren ze nog nét even wat meer!

Da-Vinci-Uffizi-Florence-engel

Oltrarno, deze creatieve wijk, aan de andere kant van de Arno, biedt veel leuke winkeltjes, werkplaatsen en galeries waar je de leukste (kerst)cadeautjes kunt vinden.

christmas time collage,Florence, Italy , Europekerstmis-florence-2016-2

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *