Inspiratie voor een Italiaanse kerst

Firenze Light Festival – prachtige lichtshow op de mooiste monumenten van Florence

Elk jaar rond de kerst wordt Florence niet alleen verlicht door duizenden kerstlampjes, zoals we je in deze blog al lieten zien, maar ook door de videoprojecties van het Firenze Light Festival.

Dit jaar is het alweer tijd voor de zevende editie, die in het teken staat van reflecties. Esther van Mijn Florence neemt ons mee voor een rondje langs de verlichte gebouwen en door de met kerstverlichting versierde straten van de stad.

Esther: ‘Onder de titel Riflessioni – dove siamo, dove andremo (‘Reflecties – waar we zijn, waar we heen gaan’) zijn er ook deze keer prachtige projecties op verschillende gebouwen te bewonderen. Zoals elk jaar is de Ponte Vecchio het hoogtepunt, dus daar beginnen we onze wandeling.

Van onder de bogen die de Corridoio Vasariano ondersteunen, wordt een kleurrijk schouwspel met de titel Reflections afgespeeld. Begeleid door muziek waan je je even in een andere wereld.

Dat is precies wat deze projectie je probeert mee te geven: je losmaken van het bewustzijn en het spiegelen van de werkelijkheid, zoals de Arno de Ponte Vecchio weerspiegelt en afhankelijk van stroming, weer en licht een andere weergave van de werkelijkheid in het water laat zien.

Na de prachtig verlichte brug duiken we de stad in. Als eerste komen we langs het Piazza dei Giudici, waar op twee gebouwen kleurrijke projecties te zien zijn met scènes uit La Divinia Commedia van Dante. Het afgelopen jaar stond in het teken van deze dichter en grondlegger van het moderne Italiaans en deze projectie is een prachtige afsluiting van dit Dante-jaar.

Tijdens onze wandeling komen we ook langs de traditionele kerstboom voor de Duomo. Een paar straten verderop vind je het warenhuis La Rinascente, waar duizenden kleine lichtjes zorgen voor een spectaculaire lichtshow op de gevel.

Ook de lichtjes op de Ponte Vecchio zelf en in de luxe winkelstraat Via de’ Tornabuoni zijn sprookjesachtig.

De andere plekken die dit jaar onderdeel vormen van het F-Light Festival zijn de Basilica di San Lorenzo (tijdens onze ronde was deze lichtshow helaas buiten gebruik) en het Piazza della Santissima Annunziata.

Voordat we naar dit laatste plein lopen, drinken we een beker glühwein op de kerstmarkt op Piazza Santa Croce, om een beetje op te warmen – want de winteravonden zijn ook hier koud. Daarna zetten we koers richting de laatste stop van onze wandeling.

Met een projectie die Stream of Consciousness heet, op het Ospedale degli Innocenti, is het Piazza della Santissima Annunziata omgetoverd tot een grote licht- en videoshow. Dit kunstwerk gaat over hoe traditionele kunst, hedendaagse kunst en wetenschap met elkaar verbonden zijn. Je wordt als toeschouwer onderdeel van het werk, omdat ook op de grond projecties te zien zijn.

Florence is sowieso een plek waar traditionele kunstvormen en nieuwe kunst bij elkaar komen en naast elkaar bestaan. Het F-Light Festival is daarvan een voorbeeld, net als de verschillende vormen van street art die je op allerlei plekken in de stad kunt vinden en waar je elke dag opnieuw door verrast wordt – ook als je net als ik in Florence woont en werkt.

Al blijft het lichtfestival een van de hoogtepunten van het jaar, ik weet zeker dat de muren van de palazzi ook na afloop van het F-Light Festival (op 9 januari 2022) weer veel verrassingen in petto hebben voor zowel inwoners als bezoekers van Florence.’

Dove siamo, dove andremo
Nu we ook deze winter weer grotendeels thuis zijn, kunnen we gelukkig nog virtueel op reis. Wil je deze street art en andere bezienswaardigheden in Florence met eigen ogen zien? Ga dan een keer met Esther mee op een van de Virtuele Vakanties die Mijn Florence ook dit jaar organiseert. Deelname is op basis van een vrijwillige donatie; inschrijven kan via deze link.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *