Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Green Line Festival – prachtige lichtshow op de mooiste monumenten van Florence

Elk jaar rond de kerst wordt Florence niet alleen verlicht door duizenden kerstlichtjes, zoals we je in deze blog al lieten zien, maar ook door de videoprojecties van het Green Line Festival (dat tot en met vorig jaar Firenze Light Festival heette).

Dit jaar is het alweer tijd voor de achtste editie, die in het teken staat van reflecties. Esther van Mijn Florence neemt ons mee voor een rondje langs de verlichte gebouwen.

Esther: ‘Een van de dingen waar ik tijdens de donkere decembermaand in Florence altijd erg naar uitkijk, is het festival met licht- en videoprojecties dat de stad in deze periode kleur geeft.

Toen er dit jaar geen informatie kwam over het Firenze Light Festival, begon ik me een beetje zorgen te maken. Gelukkig was er in november dan eindelijk een persbericht. Het festival ging door! Met de nieuwe naam Green Line Festival, maar met hetzelfde concept.

Aarde, vuur, water en lucht

Het vernieuwde Green Line Festival heeft een heel duidelijke missie: de stad kleur geven en tegelijk aandacht vragen voor belangrijke thema’s gerelateerd aan milieu en duurzaamheid.

Dit jaar staat het festival in het teken van de vier elementen: aarde, vuur, water en lucht. Juist vanuit duurzaamheidsoogpunt heeft men dit jaar gekozen voor minder locaties. Waren er vorig jaar nog minimaal vijf locaties waar je projecties kon bewonderen, dit jaar is dat aantal teruggebracht tot drie locaties. Wel kun je nu ook op verschillende locaties binnen van elementen van het festival genieten.

De verlichte gevel van La Rinascente

Op een regenachtige zaterdagavond ga ik een kijkje nemen bij de verschillende locaties. Het is druk in de stad, mensen zijn hun kerstinkopen aan het doen. Zo ook bij La Rinascente (zeg maar de Bijenkorf van Italië) aan het Piazza della Repubblica.

Het maakt officieel geen deel uit van het festival, maar je mag het niet missen als je tijdens deze periode in Florence bent. De hele gevel is bedekt met een net vol lichtjes die al knipperend allerlei verschillende patronen laten zien. Samen met de verlichting van de draaimolen op het plein geeft het een betoverend effect. De reflecties in de regenplassen maken het nog mooier!

De projecties op de Ponte Vecchio

Via een van de drukke winkelstraten loop ik naar de Ponte Vecchio. Tot nu toe is de brug altijd het hoogtepunt van het festival, dus de verwachtingen zijn hooggespannen. Dit jaar is er gekozen voor videoprojecties van de vier elementen, begeleid door de woorden uit Metamorfosen van Ovidius, als poëtische ode aan de natuur.

Heel eerlijk gezegd valt het mij een beetje tegen. Het geluid is slecht te horen en van de projecties kan ik niet echt chocola maken… Dat neemt niet weg dat de Ponte Vecchio met al die prachtige kleuren altijd een feest is om naar te kijken, ook op een druilerige dag als deze.

De vier elementen op het Palazzo Vecchio

De tweede locatie van het Green Line Festival is het Palazzo Vecchio, aan het Piazza della Signoria. Dit gebouw is al eeuwenlang het symbool voor het vrije en ietwat eigenzinnige Florence.

Ook hier zijn de vier elementen het centrale thema. Voordat je iets ziet, hoor je de klanken van Vivaldi’s Vier jaargetijden. De vier seizoenen  zijn gekoppeld aan de vier elementen.

Er kruipen bloemen en takken over de gevel, je ziet velden met zonnebloemen, er waaien ijskoude windvlagen voorbij en er fladderen vlinders alle kanten uit. Uiteindelijk zie je een betoverend mooie onderwaterwereld met talloze gekleurde vissen en dolfijnen die spelend over de gevel bewegen.

Dan klinken er wat onheilspellendere tonen en ineens verschijnt er een enorme haai. Hij kijkt, draait, zwemt op je af en doet dan zijn bek met scherpe tanden open… Dan wordt alles zwart en verschijnt er een regel uit het beroemde De Rerum Natura van Lucretius in beeld: ‘Non saranno la luce e il chiarore del sole a farci uscire dalle tenebre, ma la conoscenza delle cose’.

Oftewel: ‘Niet het licht en de gloed van de zon zullen ons de duisternis doen verlaten, maar de kennis der dingen’. De boodschap van de projectie is duidelijk; we moeten zuinig zijn op onze planeet. Het kunstwerk geeft op deze speelse manier genoeg stof tot nadenken. Niet eerder was ik zo onder de indruk van een projectie. Echt verbluffend mooi!

Na deze indrukwekkende videoprojectie slenter ik nog even door de stad. Het is gestopt met regenen en ik bewonder de fonkelende lichtjes in de straten. Na een tijdje duik ik een barretje in voor een glas rode wijn om op te warmen voor ik door de prachtig verlichte stad terug naar huis wandel.’

Nog meer monumenten in het licht

Een derde projectie is te zien op de gevel van het Museo Novecento op het Piazza Santa Maria Novella. Het is een videoprojectie van David Reimondo, geïnspireerd op Cantico delle Creature van Franciscus van Assisi.

Tijdens het Green Line Festival wordt ook een aantal monumenten in Florence verlicht, waaronder de cortile (binnenplaats) van Michelozzo van het Palazzo Medici Riccardi, het Tempietto van de Camera di Commercio en de toegangspoorten van de stad.

met dank aan Green Line Festival voor een aantal foto’s

Praktische informatie Green Line Festival

De projecties van het Green Line Festival zijn tot en met 8 januari 2023 dagelijks van 17.30 tot 22.00 uur te zien.

Reflecties van het Firenze Light Festival 2021

Bekijk ook nog een aantal foto’s van de vorige editie (december 2021 – januari 2022), met als thema Riflessioni – dove siamo, dove andremo (‘Reflecties – waar we zijn, waar we heen gaan’):

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *