Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Palazzo Davanzati – museum vol verrassingen in Florence

Struinend door de straten van Florence, langs indrukwekkende palazzi met enorme deuren die soms een blik op een bijzonder mooie binnenplaats prijsgeven, zouden we niets liever willen dan eens binnenkijken in zo’n paleisje. Gelukkig kan dit ook, weliswaar niet overal, maar wel in het Palazzo Davanzati.

Palazzo-Davanzati

Ciao tutti-lezer Anne de Boer, die net als wij een zwak heeft voor Florence, neemt ons er in dit artikel mee naar toe. Anne (1984) heeft kunstgeschiedenis, educatie en communicatie gestudeerd in Amsterdam, Utrecht en Italië. Tijdens haar studie heeft ze voor korte en langere perioden in Italië gewoond, waaronder in Florence. Anne werkt momenteel als communicatiemedewerker en schrijft daarnaast blogs over (renaissance)kunst.

Anne: ‘Palazzo Davanzati (Via Porta Rossa 13) is het best bewaarde middeleeuwse familiepaleis in Florence. Het dateert uit de veertiende eeuw en biedt nu onderdak aan het Museo dell’Antica Casa Fiorentina. Het gebouw heeft een zandstenen gevel met drie gewelven op de begane grond en een loggia bovenin.

Deze loggia, die is toegevoegd in de zestiende eeuw, is de enige wijziging in de oorspronkelijke architectuur. Het palazzo is daarmee een prachtig voorbeeld van de overgang van de gesloten, verticale structuur van middeleeuwse gebouwen naar de ruimere renaissance-palazzi, gebouwd rondom een centrale binnentuin.

Het paleis werd gebouwd voor de belangrijke koopmansfamilie Davizzi. In 1578 werd het verkocht aan de rijke koopman, historicus en intellectueel Bernardo Davanzati. Ongewenst bezoek was hier niet welkom: in de gevel zie je verschillende gaten waaruit projectielen of kokende olie kon worden gegooid. En hoewel de drie gewelven destijds open waren, kon het binnenplein snel worden afgesloten door een dikke poort.

Bezoekers komen aan op een binnenplein waar een trap omhoog leidt naar de verschillende verdiepingen. Het palazzo is ongekend luxe voor die tijd. Zo is er een put met katrolsysteem, waarmee alle verdiepingen van water werden voorzien – in plaats van dat men water uit de openbare fontein moest halen.

Ook is er een etenslift, waarmee voedsel naar de keuken kon worden gebracht. Deze bevond zich  helemaal bovenin, zodat de schade bij een eventuele brand beperkt kon worden.

Op onderstaande foto zie je deze keuken, waar de vrouwen zich een groot deel van de dag ophielden om de meiden te controleren, te naaien en voor het bespreken van de laatste roddels.

Palazzo-Davanzati-keuken

Praktisch alle kamers zijn nog ingericht in middeleeuwse stijl, met meubilair en kunstvoorwerpen van verschillende herkomst. De zalen zijn prachtig versierd, zoals de Sala dei Pappagalli, de eetkamer, die zijn naam dankt aan de fresco’s van papegaaien op de muur. Hierop zijn haken geschilderd, die moeten suggereren dat het niet om fresco’s maar om veel kostbaardere wandtapijten gaat.

Palazzo-Davanzati-Sala-Pappagalli

Maar ook de slaapkamers op de eerste en tweede verdieping en de bovenverdieping, met nog een slaapkamer en de keuken, zijn zeer de moeite waard.

Palazzo-Davanzati-slaapkamer

Maar het palazzo geeft op nog een andere manier een unieke kijk in het dagelijkse leven in het Florence van de veertiende en vijftiende eeuw. Op verschillende plaatsen in het gebouw is graffiti te zien op de muren. Niet de moderne variant, maar geschriften uit de tijd zelf.

Een deel van het palazzo is in 1427, toen het nog in handen van de Davizzi-familie was, tijdelijk verhuurd aan het Ufficio del Catasto (kadaster), dat toen net was opgericht.

In 1576 was bovendien de Magistrato delle Decime Granducali tijdelijk in het palazzo gevestigd. Het lijkt erop dat de geschriften, in een wat onwennig handschrift, zijn neergepend door de bezoekers van deze openbare kantoren.

Palazzo-Davanzati-graffiti1

Een deel van de graffiti verwijst naar belangrijke historische gebeurtenissen. Zo vind je in de keuken een tekst over de politieke moord op Giuliano de’ Medici, de jongere broer van Lorenzo il Magnifico, op 26 april 1478. Andere teksten zijn spreekwoorden of gezegden, verzen van poëzie, rekeningen of losse bedragen en de details van het huiselijk leven.

Palazzo-Davanzati-graffiti2

Dit soort details maken, samen met de prachtige decoraties en persoonlijke voorwerpen, een bezoek aan het Palazzo Davanzati dan ook tot een ware ontdekkingstocht, waarbij je de bewoners van toen echt leert kennen.’

Wil je het Palazzo Davanzati bezoeken? Via deze link reserveer je kaartjes!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *