Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Kerstshoppen in betoverend Turijn

Turijn is misschien niet de meest voor de hand liggende bestemming voor een weekendje kerstshoppen, maar wie kiest voor deze stad vol grandeur zal de magie ervaren!

De stad is in december betoverend mooi en biedt naast de talloze elegante pleinen, historische cafés en prachtige portici (overdekte wandelgalerijen) sfeervolle kerstelementen, waaronder de kunstzinnige lichtinstallaties van Luci d’Artista. Maar er is meer!

Luci-Artista-Turijn (4a)

Turijn is de op drie na grootste stad in heel Italië. De stad wordt vaak geassocieerd met industrie, aangezien het de bakermat van Fiat is, maar niets is minder op het elegante stadscentrum van toepassing dan een industriële sfeer. Het stijlvolle centro storico kent veel barokke palazzi en schitterende winkelgalerijen.

Aangezien de stad niet zo groot is, is er tijdens een eerste kennismaking met Turijn niets heerlijker dan gewoon door de stad te gaan dwalen. Je komt dan vanzelf uit op de Via Roma, met onder de statige portici stijlvolle winkels en chique cafés. De Via Roma wordt ongeveer halverwege onderbroken door het Piazza San Carlo, een enorm plein dat door de inwoners van Turijn ook wel Il Salone wordt genoemd. Vooral tijdens de dagelijkse passeggiata komen mensen uit alle hoeken en gaten voor een aperitivo naar dit plein.

Levensgrote Adventkalender en bijzondere kerststallen
Op het Piazza Castello wordt elk jaar op een unieke manier afgeteld naar het kerstfeest, met een levensgrote Adventkalender. Elke dag gaat er een deurtje open, een schouwspel dat je tijdens je verblijf in Turijn zeker moet bekijken!

advent-kalender-Turijn (1) advent-kalender-Turijn (2)

Hopelijk is ook dit jaar weer de schitterende kerststal met levensechte figuren van de hand Emanuele Luzzati te zien. Een spektakel waar je ook als volwassene nog stil van wordt!

Turijn-kerststal (1) Turijn-kerststal (2)

Maar Turijn kent meer bijzondere kerststallen. Zo vind je verscholen in de kelder van de Santissima Annunziata een van de mooiste en grootste kerststallen van heel Italië! Meer dan tweehonderd beelden geven een bijna levensechte voorstelling van Jezus’ geboorte. Dit sfeervolle schouwspel is een creatie van Signor Canonica, een filmregisseur uit het begin van de twintigste eeuw.

Wie er geen genoeg van krijgt, brengt zeker ook een bezoek aan de Cortile del Maglio, waar honderden kerststallen staan uitgestald, van over de hele wereld. Van eenvoudige figuurtjes van hout uit Afrika tot uitgebreide kerststallen met pizzabakkers en wasvrouwen uit Napels – je kijkt je ogen uit! In de Cortile dei Ciliegi vind je de presepe elettromeccanico, met meer dan 80 figuurtjes die bewegen.

kerstmarkt-Turijn

Bezoek vlak bij de Cortile del Maglio ook de kerstmarkt. Van 4 tot en met 23 december vind je hier verschillende chalets en kraampjes waar je kerstinkopen kunt doen, van kerstversiering tot bijzondere cadeautjes, van regionale delicatessen tot speciaal kerstlekkers. Na een dagje slenteren is het heerlijk bijkomen in de Cortile dei Ciliegi, waar aan het einde van de middag regelmatig muziek te horen is, van kerstliedjes tot klassiekers.

De lijkwade van Turijn
Een beroemd symbool van Turijn is La Sindone, de lijkwade. In de Capella della Sacra Sindone wordt een replica tentoongesteld van het beroemdste en tevens meest dubieuze relikwie ter wereld. Na een koolstofdatering die niet verder terug gaat dan de twaalfde eeuw lijken er later toch weer sporen te zijn gevonden van pollen die rond de dood van Christus in de buurt van Jeruzalem voorkwamen…

Turijn-lijkwade

Klein glaasje om op te warmen
Na een lange dag slenteren, is het heerlijk opwarmen met een glas bicerin, gemaakt van koffie, chocolade, melk en room. Bicerin komt van oorsprong uit Turijn en betekent ‘klein glaasje’ – maar het wordt geregeld geserveerd in een kelkachtig glas, zodat je tot in je tenen weer warm wordt.

Turijn-bicerin-koffie-chocolade

De Franse schrijver Alexandre Dumas was een groot fan van deze drank. Tijdens zijn bezoek aan Turijn in 1852 tekende hij op: ‘Parmi les belles et bonnes choses remarquées à Turin, je n’oublierai jamais le bicerin, sorte d’excellente boisson composée de café, de lait et du chocolat, qu’on sert dans tuouts les cafés, à un prix relativement trés bas.’ Caffè al Bicerin (Piazza della Consolata 5) is de perfecte plek om van dit opwarmertje te genieten.

Nog meer chocolade
Laat je tijdens je weekend Turijn verleiden tot het proeven van de heerlijke chocoladespecialiteiten van de stad, zoals de gianduiotti. Deze chocolaatjes smelten in je mond. Heerlijk bij de kerstkoffie na een uitgebreid diner maar ook erg leuk als kerstcadeautje!

gianduiotti

Koop ze bij een van de vele chocoladewinkeltjes in de stad of sla meteen groot in bij Eataly, de lekkerste ‘supermarkt’ die we ooit hebben gezien (Via Nizza 230, bij Lingotto). In 2007 opende deze eerste vestiging van Eataly haar deuren in de voormalige Carpano-fabriek. Op ruim elfduizend vierkante meter vind je hier talloze soorten kaas, vleeswaren, pasta, koffie, olijfolie, brood, (kook)boeken en culinaire cadeaus.

Turijn (1)

Urenlang films kijken
Het bekendste gebouw van Turijn is de 167 meter hoge Mole Antonelliana. Oorspronkelijk was het bedoeld als een synagoge, maar door onenigheid over het ontwerp werd deze functie al snel van de kaart geveegd. De bouw kwam zelfs even stil te liggen, maar uiteindelijk werd besloten om er een monument voor koning Vittorio Emanuele II en de Italiaanse eenwording van te maken. Tegenwoordig huisvest het gebouw het Filmmuseum, heerlijk voor een winterse middag!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *