Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De beste tips voor een bezoek aan Rome in de winter

De meeste toeristen bezoeken Rome in het voorjaar, de zomer en de herfst. Van begin april tot eind oktober kent de stad enorme pieken aan bezoekersaantallen en moet je je op sommige plekken echt een weg banen tussen verliefde stelletjes met selfiesticks en enorme groepen Japanners of Amerikanen met een audioguide om hun nek die allemaal tegelijk het graf van Rafaël in het Pantheon willen bewonderen.

In de winter schittert Rome als altijd, met vaak een warm winterzonnetje dat de gevels van de stad in een prachtig licht zet. Alle bezienswaardigheden zijn er gewoon – en vaak ook nog veel mooier dan anders, omdat je ze in alle rust en volle glorie kunt bewonderen.

Geen lange rijen voor de bezienswaardigheden

Geen lange rijen voor het Colosseum of de Vaticaanse Musea en alle tijd om elk monument uitgebreid te bekijken (en te fotograferen) – dat zijn misschien wel de grootste voordelen van een winters bezoek aan Rome. Je hebt de stad grotendeels voor jezelf – waarbij je op weg naar fonteinen, kerken, musea en andere hoogtepunten vooral locals ontmoet.

Wil je er zeker van zijn dat je alles van je wensenlijstje kunt afstrepen, dan is het toch ook ’s winters aan te raden om van tevoren een aantal kaartjes te reserveren (voor bijvoorbeeld het Colosseum, de Vaticaanse Musea en/of Galleria Borghese) of om een van de Rome-passen te kopen. Er zijn verschillende passen verkrijgbaar waarmee je korting krijgt op grote bezienswaardigheden én, belangrijker nog, niet in de rij hoeft te staan dankzij skip the line-optie.

Sommige passen bieden ook ongelimiteerd toegang tot het openbaar vervoer, zodat je je gemakkelijk door de stad verplaatst met de bus, metro en tram. Je kunt zo’n pas thuis al aanschaffen zodat je goed voorbereid op reis gaat.

Vergeet voor je winterse stedentrip ook geen reis- en annuleringsverzekering af te sluiten. Zo ben je verzekerd bij onverwachte tegenslagen tijdens je bezoek aan de Eeuwige Stad.

Lunchen op een terras

Terwijl de Romeinen nog elke ochtend hun dikke bontjassen, sjaals en mutsen van de kapstok halen (het is immers winter tot ver in maart) knopen wij onder het warme winterzonnetje onze jassen open. Als het een beetje meezit kun je zelfs nog even lekker op een terrasje plaatsnemen – iets waar we in eigen land in de winter alleen maar van kunnen dromen…

Is het toch een dag slecht weer? Geen nood, met deze tips voor Rome in de regen geniet je alsnog van een onvergetelijke dag!

Ontspannen Romeinen

Nog een voordeel is dat de Romeinen ook aardiger zijn dan wanneer ze tijdens hun dagelijkse wandelingen van huis naar werk of restaurant voor de voeten worden gelopen door hordes toeristen. Ze drinken ontspannen een espresso naast je aan de bar en hebben tijd voor een praatje over hun stad.

Goedkopere stedentrip

Ook niet onbelangrijk: de prijzen voor een overnachting zijn in de winter (met uitzondering van de periode rond kerst en Nieuwjaar) vele malen lager dan de rest van het jaar. Dat betekent dus dat je ofwel langer kunt genieten van de stad ofwel meer kan uitgeven aan alle winterse lekkernijen die worden geserveerd.

Winterse lekkernijen

Want ook dát is een voordeel van winters Rome: de temperatuur is ideaal om je twee keer per dag tegoed te doen aan de Romeinse keuken (en tussendoor ook nog een stuk pizza bianca of supplì te proeven). Bij het horen van stevige pastagerechten als bucatini all’amatriciana, carbonara en cacio e pepe gaat ons hart in elk geval sneller kloppen.

Last but not least: de Romeinse winter is de tijd voor artisjokken – die met name in het joodse getto worden omgetoverd tot de lekkerste delicatesse die je ooit hebt geproefd.

Krijg je er trek van? Met deze lijst vol lekkere adresjes in Rome stil je je honger op elk moment van de dag, in elke wijk van de stad.

Kerstsfeer in Rome

De magie van de feestdagen in de Eeuwige Stad, dat moet je een keer meemaken! Reusachtige kerstbomen tussen de Romeinse ruïnes, sfeervolle verlichting door de eeuwenoude straten en een kerstmarkt op het beroemdste plein van de stad… In deze blog vertellen we je er meer over!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Je moet zeker op 6 januari in Rome zijn. Dan is het Befana en rijden heksen door de stad. En alle Romeinse kinderen zijn in de stad met ouders en grootouders om het te vieren, ze lopen met ballonnen en worden overladen met allerlei lekkers. Probeer niet in het openbaar vervoer te stappen want dat is afgeladen vol. Ik vond het een hele belevenis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *