Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ontdek Oltrarno – de ándere kant van Florence

Oltrarno

Florence wordt in tweeën gedeeld door de Arno. Aan de ene zijde ligt het historisch centrum met de Duomo, aan de andere zijde ligt de wijk Oltrarno. Oltrarno staat voor oltre l’Arno. Oltre betekent in het Italiaans ‘over’ of ‘voorbij’ – over de Arno dus. En voorbij de drukte, want het is bijna alsof je in dit stukje stad een andere tijdszone in stapt. Er hangt hier een heel andere sfeer vergeleken bij het drukke, toeristische centrum.

Verscholen pleintjes, unieke winkels, nauwe straatjes, ambachtslieden, barretjes; alles en iedereen lijkt er een ander tempo op na te houden. Zo kun je met volledige aandacht al het moois dat aan je voorbij komt in je opnemen; boetiekjes vol handgemaakte sieraden, trattorie waar de fiaschi (stroflessen) worden aangeleverd, een lijstenmaker die het zaagsel van zijn werk blaast, de vrolijke patronen in de winkel van een papiermaker, hoge muren die luxe binnentuinen verhullen, etalages vol antiek of juist met meubels die rechtstreeks uit een interior design-blad komen. Schoonheid alom!

Florence-Santo-Spirito (2)

Men groet elkaar en maakt een praatje over het weer, over de familie, over niks. Gewoon om even contact te maken. Il Fiorentino DOC, de échte Florentijn, is hier te vinden en dat maakt dit deel van de stad zo authentiek.

De creativiteit van de ambachtslieden drukt tevens een bepaalde stempel op de Rive Gauche van Florence en zo vind je hier dus ook wat alternatievere cafés, restaurants en winkels. ’s Avonds is het daardoor heel ontspannen uitgaan en is het zien en gezien worden ook niet zo belangrijk als bij de wat hippere plekken aan de overkant.

De wijken waar deze authentieke sfeer het meest te voelen is, zijn Santo Spirito, San Frediano en San Niccolò met als grote gemene deler de Arno die ze al eeuwenlang natuurlijk scheidt van de drukte.

Florence-Santo-Spirito

We schreven al vaker over onze favoriete plekken in deze wijk, maar we nemen jullie vandaag nogmaals mee naar ‘de andere kant van de Arno’, met drie insider tips:

Gouden ambachten
In Oltrarno vind je zoals gezegd nog veel ateliers en werkplaatsen van ambachtslieden. Wij gaan altijd even kijken bij goudsmid Alessandro Dari, die extravagante sieraden, ongelooflijk gedetailleerde mini-beeldjes en ingenieuze bouwwerken maakt die je mond open doen vallen van verbazing. Zijn atelier is naast winkel tegelijk een museum.
Via San Niccolò 115/r 

Halverwege Borgo San Jacopo vind je een vrolijke etalage met hierboven geschreven Fantasie Fiorentine. De eigenaresse van deze papierwinkel is al zeer aardig op leeftijd, maar verkoopt nog steeds met passie de meest mooie bedrukte vellen papier. Florence staat bekend om de papierdrukkunst en de herkenbare patronen, inclusief lelie, vind je dan ook op allerlei plekken terug. Deze kleurrijke souvenirs worden vaak nog handgemaakt.
Borgo San Jacopo 50/r

classic ornamental wrapping paper

Ook misschien wel het allerkleinste winkeltje van heel de stad vind je in de Borgo San Jacopo: Lo Spillo van Suzuki Hiroko. Deze negozietto beslaat slechts drie vierkante meter en is naast een winkel ook direct het atelier van deze Japanse kunstenares, waar ze de mooiste sieraden met de hand in elkaar knutselt.
Borgo San Jacopo 72/r

Lo-Spillo-Florence

Pittoreske plaatjes
Vanuit Oltrarno loop je ook zo het echte Florentijnse leven in. Loop vanaf de Ponte Vecchio bijvoorbeeld eens naar het Piazza di Santa Maria sopr’Arno. Je herkent het pleintje aan de steile trappen aan je rechterhand, de Rampa delle Coste (wees maar gerust, zo’n ramp is het niet!). Laat deze trappen voor wat ze zijn en duik het overdekte straatje recht voor je in; de Costa dei Magnoli.

Loop even steil omhoog en neem vervolgens het eerste straatje links, de Via del Canneto, en geniet van dit onverwachte pittoreske tafereel. Het lijkt namelijk net alsof je je ineens in een verlaten Toscaans dorpje bevindt. De was hangt te drogen, uit een huisje klinkt wat serviesgerinkel en alleen autootjes die klein genoeg zijn om er te kunnen komen, staan er geparkeerd. Loop rustig het verlaten straatje door en daal dan weer af richting de Via San Niccolò. Wedden dat je de enige was!

Eten in de grote wijnkelder
Dit is misschien wel het meest onzichtbare restaurant van heel Florence. Door een smalle deuropening loop je via een stenen trapje naar beneden, een klassieke wijnkelder in. Vandaar ook de naam: Il Cantinone (‘de grote wijnkelder’). Linksaf duik je het restaurant in en bevind je je ineens onder eeuwenoude gewelven. De keuken is open, waardoor je de gezette chef-kok aan het werk kunt zien.

Il-Cantinone-Florence-1Il-Cantinone-Florence Il-Cantinone-Florence-2

Een Italiaanse uitdrukking luidt: mai fidarsi di un cuoco magro! (vertrouw nooit een magere kok!) De omvang van Michele, de kok van Il Cantinone, spreekt boekdelen. Tip: de tris di antipasto met lekkere smeersels voor op geroosterd brood. Of laat het menu aan de chef over voor een afgesproken prijs, altijd een aanrader!
Via di Santo Spirito 6/r

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *