Download gratis de Ciao tutti app!

De beste tips voor een bezoek aan Florence in kerstsfeer

Niet alleen Milaan, Turijn en Rome lenen zich goed voor een weekendje weg in december, ook Florence verwelkomt je in aanloop naar de feestdagen met open armen, vrolijk kerstgeklingel en schitterende lichtjes.

Saskia was er in december 2019 een paar dagen om te genieten van de magie van Florence in aanloop naar kerst. Annerike was er een jaar eerder, in december 2018. In deze blog vind je foto’s van beide jaren – maar de kerstverlichting is elk jaar anders, dus laat je verrassen door de unieke, betoverende sfeer in de straten van de stad.

Kerstboom bij de Duomo
Dat begint al meteen op het plein voor de Duomo, waar een grote kerstboom verrijst. We hopen dat er dit jaar weer zo’n prachtige kerstversiering in zal hangen. Geen kerstbal kan immers op tegen de rode lelie, het symbool van de stad Florence…

De kerststal bij de Duomo
Op hetzelfde plein schittert ook een terracotta kerststal. De beelden zijn gemaakt in het net ten zuiden van Florence gelegen Impruneta, waar de mooiste terracotta beelden, potten en dakpannen gebakken worden. De kribbe blijft leeg tot kerstavond, dan wordt er een kindje van terracotta ingelegd dat op 6 januari echt bezocht zal worden door de drie wijzen uit het oosten.

De drie koningen in het Palazzo Medici-Riccardi
Als je niet tot 6 januari in de stad blijft, bewonder je de drie koningen alvast in het Palazzo Medici-Riccardi. Hier schilderde Benozzo Gozzoli de meest schitterende fresco’s met als thema de stoet van de wijzen uit het oosten (zie deze blog voor meer details). In hun gevolg zie je ook een enkele De’ Medici-telg!

Kersttaferelen in de kunst
Maar er zijn meer aanbiddende wijzen te vinden in Florence… Ghirlandaio schilderde een schitterende kerststal in het Ospedale degli Innocenti, terwijl Da Vinci’s onvoltooide wijzen in de Galleria degli Uffizi te bewonderen zijn. In dit laatste museum vind je sowieso een aantal prachtig geschilderde kersttaferelen:

Lichtjes in de straten
Net zo mooi is de flonkerende kerstversiering in de straten van de stad:

Carrousel in kerstsfeer
Voor de bambini is een stop op het Piazza della Repubblica eigenlijk altijd al een must, maar in december helemaal. De kleurrijke carrousel is dan helemaal in kerstsfeer, met een mooi versierde boom en geurende dennentakken.

Kerstlekkers bij Gilli
De mooi versierde etalages van het warenhuis La Rinascente en al het kerstlekkers in de etalage van Caffè Gilli zijn zo magisch, dat ze ook het hart van menig volwassene sneller doen kloppen. Che meraviglia!

Street art in kerstsfeer
Dat geldt ook voor de versiering in de Florentijnse straten: van mooie lantaarns tot kunstige kerstballen. Vergeet ook niet naar street art te zoeken, soms met mooi kerstthema… In deze blog laten we een aantal street art-voorbeelden in Florence zien, maar er valt nog veel meer te ontdekken!

Prachtig versierde winkels en etalages
Veel winkels versieren hun gevels en/of etalages (een van onze favorieten zijn de etalages van LuisaViaRoma (aan de Via Roma 19), met hele kersttaferelen.

Maar overal de stad zie je winkels in kerstsfeer – met soms verrassende details op een straathoek:

Kerstmarkt voor de Santa Croce
Op het Piazza di Santa Croce vind je elk jaar een grote kerstmarkt. Je vindt hier tal van kerstversieringen, van (Florentijnse) kerstballen tot kerstklokken en van grote sokken voor La Befana tot kerststalletjes, maar ook tal van traditionele decemberlekkernijen.

Kerstlekkernijen
Voor een pauze wandel je naar Rivoire, op het Piazza della Signoria, voor een kop warme chocolademelk. Zo dik en romig dat je lepeltje er rechtop in blijft staan! Natuurlijk neem je er ook nog een van de lekkere bonbons of taartjes bij – ook een lekker cadeautje voor onder de kerstboom.

Ook bij Pasticceria Buonamici (Via dell’Orto 27/r) vind je heerlijke kerstlekkernijen:

Nog meer culinaire cadeautjes vind je bij Eataly (Via de’ Martelli 22R). Kies bijvoorbeeld een heerlijke panettone uit voor de thuisblijvers, van Bonifanti, Muzzi of Vergani (die overigens ook hier te koop zijn, mocht je niet naar Florence gaan – je vindt de adressen in deze blog).

Na een feestelijke kerstkoffie bij La Ménagère (Via de’ Ginori 8/r) moet je zeker even een blik werpen op de unieke Florentijnse kerststal bij de San Lorenzo:

Zelf genieten van de lekkerste lokale gerechten? Met deze lijst vol lekkere adresjes in Florence stil je je honger op elk moment van de dag, in elke wijk van de stad.

Op zoek naar een kunstzinnig cadeau? In een van de museumwinkels vind je mooie souvenirs met kunstwerken met als thema de geboorte van Jezus – of de aankondiging daarvan. Oltrarno, de wijk aan de andere kant van de Arno, biedt veel leuke winkeltjes, werkplaatsen en galeries waar je originele (kerst)cadeautjes kunt vinden.

Kerstboom op het Piazzale Michelangelo
Naast de grote kerstboom op het Piazza Duomo vind je ook een grote versierde boom op het Piazzale Michelangelo, vanwaar je ook ’s winters het mooiste uitzicht over de stad hebt. Wie weet is Florence tijdens je weekendje kerstshoppen zelfs wel bedekt onder een laagje sneeuw…

Minder lange rijen
In de winter staan er ook wat minder lange rijen voor populaire musea als de Galleria degli Uffizi en de Galleria dell’Accademia. Neem ook de tijd voor wat minder bekende bezienswaardigheden, zoals het Palazzo Davanzati en Casa Martelli, waar je kunt binnenkijken bij Florentijnse huizen vol historie.

Goedkopere stedentrip
Ook niet onbelangrijk: de prijzen voor vluchten en overnachtingen zijn in de winter (met uitzondering van de periode rond kerst en Nieuwjaar) vele malen lager dan de rest van het jaar. Dat betekent dus dat je ofwel langer kunt genieten van de stad ofwel meer kan uitgeven aan decembercadeautjes en winterse lekkernijen…

Als bovenstaande foto’s de reislust aanwakkeren, dan vind je via Destination Florence een aantal fijne hotels én tourtips voor je winterse bezoek aan Florence. Met wie ga jij genieten van de magische sfeer in de stad?

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Een reactie

  1. Florence staat nog hoog op mijn Italië-lijstje, en nog hoger als ik deze tips lees. Dankjewel daarvoor! Zeker in de winter een hele leuke bestemming als ik het zo lees.
    Cheers,

    Kiki

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *