Download gratis de Ciao tutti app!

De beste tips voor een bezoek aan Florence in de winter

Niet alleen Milaan, Turijn en Rome lenen zich goed voor een weekendje weg in december, ook Florence verwelkomt je in aanloop naar de feestdagen met open armen en vrolijk kerstgeklingel!

Dat begint al meteen op het plein voor de Duomo, waar een grote kerstboom verrijst. We hopen dat er dit jaar weer zo’n prachtige kerstversiering in zal hangen. Geen kerstbal kan immers op tegen de rode lelie, het symbool van de stad Florence…

Op hetzelfde plein schittert ook een terracotta kerststal. De beelden zijn gemaakt in het net ten zuiden van Florence gelegen Impruneta, waar de mooiste terracotta beelden, potten en dakpannen gebakken worden. De kribbe blijft leeg tot kerstavond, dan wordt er een kindje van terracotta ingelegd dat op 6 januari echt bezocht zal worden door de drie wijzen uit het oosten.

Wie niet tot 6 januari in de stad blijft, bewondert de drie koningen alvast in het Palazzo Medici-Riccardi. Hier schilderde Benozzo Gozzoli de meest schitterende fresco’s met als thema de stoet van de wijzen uit het oosten (zie deze blog voor meer details). In hun gevolg zie je ook een enkele De’ Medici-telg!

Maar er zijn meer aanbiddende wijzen te vinden in Florence… Ghirlandaio schilderde een schitterende kerststal in het Ospedale degli Innocenti, terwijl Da Vinci’s onvoltooide wijzen in de Galleria degli Uffizi te bewonderen zijn.

Net zo mooi is deze flonkerende kerstversiering:

Voor de bambini is een stop op het Piazza della Repubblica eigenlijk altijd al een must, maar in december helemaal. De kleurrijke carrousel is dan helemaal in kerstsfeer, met een mooi versierde boom en geurende dennentakken.

De mooi versierde etalages van het warenhuis La Rinascente en al het kerstlekkers in de etalage van Gilli zijn zo magisch, dat ze ook het hart van menig volwassene sneller doen kloppen. Che meraviglia!

Dat geldt ook voor de versiering in de Florentijnse straten: van mooie lantaarns tot kunstige kerstballen. Vergeet ook niet naar street art te zoeken, soms met mooi kerstthema… In deze blog laten we een aantal street art-voorbeelden in Florence zien, maar er valt nog veel meer te ontdekken!

Veel winkels versieren hun etalages (een van onze favorieten zijn de etalages van LuisaViaRoma (aan de Via Roma 19), met hele kersttaferelen.

Op het Piazza di Santa Croce vind je elk jaar een grote kerstmarkt. Je vindt hier tal van kerstversieringen, van (Florentijnse) kerstballen tot kerstklokken en van grote sokken voor La Befana tot kerststalletjes, maar ook tal van traditionele decemberlekkernijen.

Het állerlekkerst is echter de warme chocolademelk van Rivoire, op het Piazza della Signoria. Zo dik en romig dat je lepeltje er rechtop in blijft staan! Natuurlijk neem je er ook nog een van de lekkere bonbons of taartjes bij – ook een lekker cadeautje voor onder de kerstboom.

Nog meer culinaire cadeautjes vind je bij Eataly (Via de’ Martelli 22R). Kies bijvoorbeeld een heerlijke panettone uit voor de thuisblijvers.

Zelf genieten van de lekkerste lokale gerechten? Met deze lijst vol lekkere adresjes in Florence stil je je honger op elk moment van de dag, in elke wijk van de stad.

In de winter staan er ook wat minder lange rijen voor populaire musea als de Galleria degli Uffizi en de Galleria dell’Accademia. Neem ook de tijd voor wat minder bekende bezienswaardigheden, zoals het Palazzo Davanzati en Casa Martelli, waar je kunt binnenkijken bij Florentijnse huizen vol historie.

Op zoek naar een kunstzinnig cadeau? In een van de museumwinkels vind je mooie souvenirs met kunstwerken met als thema de geboorte van Jezus – of de aankondiging daarvan. We schreven eerder al over de schitterende Annunciatie van Fra Angelico in het klooster van San Marco, over Da Vinci’s engel in de Galleria degli Uffizi en over Simone Martini’s gouden drieluik. Deze meesterwerken zijn elke dag van het jaar mooi, maar zo in december schitteren ze nog nét even wat meer!

Oltrarno, de wijk aan de andere kant van de Arno, biedt veel leuke winkeltjes, werkplaatsen en galeries waar je originele (kerst)cadeautjes kunt vinden.

Naast de grote kerstboom op het Piazza Duomo vind je ook een grote versierde boom op het Piazzale Michelangelo, vanwaar je ook ’s winters het mooiste uitzicht over de stad hebt. Wie weet is Florence tijdens je weekendje kerstshoppen zelfs wel bedekt onder een laagje sneeuw…

Annerike was er vorig jaar in december, zonder sneeuw. Saskia gaat in december een paar dagen terug naar de stad waar ze zestien jaar geleden studeerde, om te genieten van de magie van Florence in aanloop naar kerst.

Ze verblijft bij het gloednieuwe Peruzzi Urban Residences, waarvan ze later uitgebreid verslag zal doen, om van daaruit lekker veel te kunnen wandelen.

Goedkopere stedentrip
Ook niet onbelangrijk: de prijzen voor vluchten en overnachtingen zijn in de winter (met uitzondering van de periode rond kerst en Nieuwjaar) vele malen lager dan de rest van het jaar. Dat betekent dus dat je ofwel langer kunt genieten van de stad ofwel meer kan uitgeven aan decembercadeautjes en winterse lekkernijen…

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Een reactie

  1. Florence staat nog hoog op mijn Italië-lijstje, en nog hoger als ik deze tips lees. Dankjewel daarvoor! Zeker in de winter een hele leuke bestemming als ik het zo lees.
    Cheers,

    Kiki

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *