Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

La Befana (6 januari) – cadeautjes van een heks op een bezemsteel

Als het goed is, worden de Italiaanse kinderen in de nacht van 5 op 6 januari verwend door la Befana, een oude vrouw die op haar bezemsteel cadeautjes en snoep uitdeelt aan alle kleintjes die braaf zijn geweest. Wie te vaak stout was, krijgt slechts wat as en kolen.

Het feest heeft wel wat weg van onze Sinterklaastraditie: kinderen hangen hun sokken bij de open haard en zorgen dat la Befana een mandarijn of een sinaasappel en een glas wijn krijgt. De volgende ochtend zijn deze lekkernijen verdwenen. Een handafdruk in de as is het enige wat nog over is van haar bliksembezoek, net als de cadeautjes natuurlijk.

Net als bij Sinterklaas kan de grootte van de cadeaus nogal verschillen, en vaak bevat elke sok toch ook een beetje kolen of as – geen enkel kind is immers het hele jaar door braaf geweest.

Befana

Iedereen die La Befana ziet, krijgt een klap met haar bezemsteel omdat ze niet gezien wil worden. Italiaanse kinderen weten dus niet precies hoe ze eruit ziet. Op de meeste afbeeldingen draagt ze een sjaal. Ze is altijd vies vanwege het roet dat zich in de schoorstenen bevindt.

Volgens het liedje, dat in Italië uit volle borst gezongen wordt tijdens het ophangen van de sokken, is ze sjofel gekleed:

La Befana vien di notte
con le scarpe tutte rotte
il vestito alla romana.
Viva, viva la Befana!

La Befana komt diep in de nacht
met haar versleten schoenen
en haar Romeinse klederdracht.
Lang leve la Befana!

De legende van La Befana

Volgens de legende werd de oude vrouw lang geleden benaderd door de drie wijzen, een paar dagen voor de geboorte van Jezus. Ze vroegen haar of zij de weg wist, maar helaas kon de heks hen niet verder helpen. Toch vroegen de koningen of de vrouw hen wilde vergezellen op hun reis.

Ze had hier niet zo veel zin in, maar bedacht zich toen de koningen alweer enige tijd op weg waren. Maar hoe ze ook zocht, ze kon de drie wijzen en Christus niet vinden en het verhaal wil dat ze nog altijd naar hen op zoek is.

Een andere legende vertelt dat la Befana een gewone vrouw was, die net als de meeste moeders erg veel van haar kind hield. Toen haar zoontje overleed, werd ze dan ook gek van verdriet. Toen ze hoorde over de geboorte van Jezus, besloot ze naar hem toe te gaan, ervan overtuigd dat hij haar eigen zoon was. Ze nam cadeautjes voor hem mee. Uit dankbaarheid geeft Jezus haar ook een geschenk: La Befana wordt de moeder van alle kinderen in Italië.

Sinds die tijd brengt ze elk jaar in de nacht van 5 op 6 januari cadeautjes rond. Viva, viva La Befana!

Ook leuk om te lezen over La Befana

*Voglio fare un regalo alla Befana – een gedicht van Gianni Rodari
*het feest van La Befana in Urbania (Le Marche)
*drie draaiende wijzen en een heleboel varende heksen
*het voorname gevolg van de drie koningen in het Palazzo Medici Riccardi in Florence
*Angelino en de drie koningen – een Napolitaanse kerststal als Gouden Boekje

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

3 reacties

  1. Zeer interessant. Ik heb het voor mijn vrienden en vriendinnen op facebook geplaatst.
    Dank je wel voor de informatie.

  2. Leuk om te lezen!
    Ik wist wel dat ze “La Befana” vieren in Italië, maar het exacte verhaal kende ik niet.
    Leuk om het nu dus op jouw site te lezen…

  3. Heel erg leuk om dit alles te lezen, speciaal vanwege het feit dat ik op Italiaanse les een toets hebben over de gebruiken van dat heerlijke land tijdens de Kerst en Oud en Nieuw. Heel erg leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *