Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Kerstvoorpret in Milaan: shoppen, smullen en schaatsen

Milaan-kerst-Duomo-Galleria

Milaan wordt op 5 december omgetoverd tot een sprookjesstad. Niet vanwege het feest van Sinterklaas, maar ter ere van de patroonheilige van de stad, Sant’Ambrogio. Officieel wordt deze beschermheilige herdacht op 7 december, maar al twee dagen eerder opent de Fiera degli Oh Bej Oh Bej – hét startsein van de kerstkoorts in Milaan.

kerst-Milaan

Wat mooi! Wat mooi!
De naam van het feest komt voort uit het Milanese dialect. Oh bej! Oh bej staat voor ‘Oh belli! Oh belli!’ wat betekent ‘Wat mooi! Wat mooi!’ Dit verwijst naar de reacties van de kinderen (toegegeven, ook van menig volwassene) bij het zien van alle mooie artikelen en vooral het verleidelijk uitgestalde snoepgoed.

Deze uitspraak zou voor het eerst zijn genoteerd door de klerk van paus Pius IV, die de Milanese kinderen tijdens het feest van Ambrosius in 1510 blij maakte met prachtige geschenken. Het feest was namelijk van oorsprong een kinderfeest, een klein beetje te vergelijken met onze Sinterklaas.

kerstmarkt-Milaan

Nu vindt er van 5 tot en met 8 december een feestelijke kerstmarkt plaats rondom het Castello Sforzesco. Voorheen werd deze markt gehouden in de buurt van de heilige zelf, rondom de Basilica di Sant’Ambrogio. We weten dat de markt hier vanaf 1866 plaats vond, maar ook dat er al in 1288 een markt ter ere van de heilige Ambrosius bestond. Een decembermarkt met een lange geschiedenis dus!

De traditionele markt is niet alleen een gezellige ontmoetingsplek voor Italianen, de inwoners van Milaan doen hier ook hun inkopen voor kerst. Bij de verschillende bancarelle, kraampjes, wordt van alles verkocht; speelgoed, keukengerei, sieraden maar vooral ook kerst- en winterdelicatessen zoals gepofte kastanjes en panettone.

kastanjes

Ondanks de drukte heerst er een gemoedelijke sfeer. Dat komt vooral ook door de gezellige kerstversiering en feestverlichting. Denk hier het prachtige kasteel bij – zeker in de vroege avondschemer een donker silhouet tegen de Milanese hemel – en je waant je al helemaal in kerstsfeer.

Kerst op het Piazza Duomo
Maar dat is nog niet alles! Vanaf begin december wordt ook het beroemde Piazza Duomo omgetoverd tot een waar kerstplein. Naast een grote kerstboom vind je er de hele maand zo’n honderd kraampjes met kerstversiering, handgemaakte producten en cadeautjes.

Daarnaast vind je er veel culinaire stands, met lekkernijen uit heel Italië. Van gorgonzola van eigen bodem tot aan buffelmozzarella uit Campanië, van lekkere lokale vleeswaren tot cannoli uit Sicilië: wie wil kan een gastronomische giro d’Italia maken op deze verrukkelijke markt!

Milaan-Duomo-kerstboom

Shoppen in stijl
Liever wat chiquer shoppen? Ga dan een kijkje nemen bij La Rinascente, het grote warenhuis naast de Duomo, waar je tal van cadeautjes vindt, van luxe linnengoed tot bijzonder mooi verpakte risotto, van kunstzinnige chocolade tot grappige gadgets. Tijdens de feestdagen is de gevel prachtig verlicht – een feestje op zich!

Bedolven onder het geluk
Ook in de Galleria Vittorio Emanuele II vind je een paar chique winkels én een grote kerstboom. Voor een portie geluk zo aan het einde van het jaar moet je even een dansje maken op het mozaïek van de stier. Wanneer je met je hiel drie keer over de ballen van de stier draait, met de klok mee, zul je volgens de overlevering namelijk bedolven raken onder het geluk.

Galleria Vittorio Emanuele II in central of Milan, Italy Milaan-Galleria (1)

Kerstmannenrace
Op zaterdag 14 december is het Castello Sforzesco het startpunt van een kerstmannenrace, de zogenaamde Babbo Running. Duizenden Kerstmannen volgen een parcours van vijf kilometer door Milaan, voor ze zich te goed mogen doen aan warme chocolademelk met panettone.

Milaan-december-kerst (1)

Modern Milaan
De wijk Porta Nuova, die Corso Como verbindt met Isola, is misschien wel het modernste stukje Milaan. Hier vind je dan ook een moderne kerstboom én een heerlijke ijsbaan, waar jong en oud kan schaatsen. Een heerlijk winters uitje na een dagje kerstshoppen!

Milaan-december-kerst (2) Milaan-december-kerst (3)

Panettone – hét symbool van Kerstmis in Milaan
Wie gaat kerstshoppen in Milaan, moet minstens één panettone mee naar huis nemen. Dit zoete kerstbrood is onlosmakelijk verbonden met Milaan. Via deze link neem je een kijkje achter de schermen in een echte Milanese panettonebakkerij!

panettone-kerst-Milaan

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Wat een leuke tips over Milaan in kersttijd, juist omdat wij volgende week er een aantal dagen naar toe gaan! Grazie grazie grazie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *